Aromatyczne filety z kurczaka w przyprawie gyros, chrupiące grzanki, zielona sałata lodowa, ser żółty, a do tego pyszny sos z dodatkiem posiekanej cebulki i słonych ogórków kiszonych. Brzmi apetycznie? Ten przepis wykorzystasz z pewnością na imprezy wśród bliskich, a także jako smaczna kolacja na zimno. Ta prosta sałatka z kurczakiem i grzankami zawsze znika z mojego stołu w mgnieniu oka. Zobacz, jak ją zrobić!
Przepis na sałatkę z kurczakiem i grzankami z sosem hamburgerowym
Dzięki temu przepisowi, Twoja sałatka z kurczakiem i grzankami nie potrzebuje długiego przygotowywania ani skomplikowanych składników. Możesz ją zrobić w taki sposób, aby podać warstwowo w szklanej misce. Dobrze będzie też wyglądać na półmisku. Bez problemu możesz też wymieszać wszystkie składniki, więc wszystko zależy od Twoich upodobań.
Składniki:
- 400 g filetów z kurczaka
- sałata lodowa
- 200 g sera żółtego (np. edamski albo cheddar)
- 80 g grzanek
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 ogórek kiszony
- 1 łyżeczka soku z ogórków kiszonych
- 1 mała cebula czerwona
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Najpierw przygotuj filety z kurczaka. Pozbądź się tłustych błonek, a następnie pokrój dość drobno. Umieść mięso w misce, posyp całość przyprawą gyros, papryką mieloną i czosnkiem granulowanym. Posól i popieprz. Zamieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut. Po tym czasie usmaż mięso na oleju i odstaw do delikatnego wystudzenia.
- Przygotuj sos. Wymieszaj majonez, ketchup i musztardę sarepską. Dodaj sok z ogórków kiszonych i zamieszaj. Cebulę i ogórka kiszonego posiekaj bardzo drobno. Dodaj do sosu i delikatnie wymieszaj.
- Teraz przygotuj warzywa. Sałatę lodową pokrój w paski, ser żółty w drobną kostkę. Na półmisku ułóż najpierw sałatę, potem rozłóż równomiernie sos, a na to wyłóż kurczaka i ser. Przykryj całość chrupiącymi grzankami.
Sałatka z kurczakiem i grzankami – jak ją urozmaicić? Kilka wskazówek
Aby sałatka z kurczakiem i grzankami była bardziej kolorowa, dodaj do niej pomidorki koktajlowe albo kukurydzę konserwową z puszki. Świetnie będzie smakować też boczek, usmażony na patelni bez tłuszczu w taki sposób, aby był chrupiący jak chipsy. A co zamiast filetów z kurczaka w gyrosie? Możesz przygotować nuggetsy, obtaczając mięso najpierw w jajku, a potem w płatkach kukurydzianych albo zrobić je według tego przepisu na stripsy. Dzięki temu będą bardziej chrupiące. Jako dodatki, wybierz parmezan tarty albo w płatkach, ser kozi albo słoną fetę. Dobrze smakują zarówno do kurczaka, jak i grzanek.
Jeśli chodzi o sałatę, możesz wykorzystać mieszankę różnych odmian, takich jak rukola, roszponka i sałata rzymska, aby uzyskać różnorodność tekstur i smaków. Sałatka z kurczakiem i grzankami będzie miała też inny kolor na talerzu.
Jak zrobić idealne grzanki do sałatki?
Oczywiście możesz skorzystać z gotowych grzanek do sałatki z kurczakiem, ale jeśli masz czas i ochotę, przygotuj je samodzielnie. Kluczem jest odpowiedni wybór pieczywa. Najlepiej sprawdzi się takie, które ma zwartą strukturę, bo po upieczeniu będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Świetnym wyborem jest ciabatta, bagietka lub chleb pełnoziarnisty. Jeśli masz w domu resztki chleba, które stają się czerstwe, grzanki to doskonały sposób na ich wykorzystanie. Możesz też zobaczyć mój poradnik na temat odświeżenia chleba.
Bułki albo chleb podziel na takie same kawałki. Grzanki możesz przygotować na wiele sposobów, w piekarniku, na patelni albo nawet w tosterze. Najwygodniejsza jest pierwsza opcja. Wystarczy, że ułożysz je na blaszce, skropisz oliwą i upieczesz w temperaturze około 190 stopni Celsjusza przez 10 minut. Na patelni możesz je usmażyć na średnim ogniu, bez dodatku tłuszczu. Pamiętaj jednak o przewracaniu ich, aby się nie przypaliły.
Jeśli chcesz, aby Twoje grzanki były jeszcze bardziej aromatyczne, możesz przed pieczeniem posypać je tartym parmezanem lub ulubionymi ziołami.