Nie zamykaj sezonu na rabarbar bez wypróbowania tego ciasta! Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać ten pyszny dar natury, mam na to świetny pomysł. W tym artykule znajdziesz sprawdzony przepis na wilgotne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. To doskonały deser do niedzielnej kawy!
Dlaczego wilgotne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to świetna propozycja na lato?
Mój przepis świetnie się sprawdzi, gdy nie chcesz stać długo w kuchni, a planujesz osłodzić sobie i bliskim weekendowe popołudnie. Wystarczy, że wyrobisz ciasto, pozostawisz do wyrośnięcia, a następnie ułożysz wszystkie składniki na blaszce i wstawisz do piekarnika. Jest idealne na okres wiosenno-letni, kiedy to rabarbar króluje w ogródkach i na targach. Chociaż warzywo rośnie przez całe lato, zaleca się, by zbierać je maksymalnie do połowy czerwca. Sezon trwa krótko, dlatego nie ma na co czekać! Przygotuj składniki i zabieraj się do przygotowywania placka drożdżowego z rabarbarem i kruszonką.
Lubisz wilgotne, miękkie ciasta? Zapraszam Cię także do wypróbowania przepisu na wilgotne muffinki!
Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Większość składników na ten placek masz zapewne w domu, jednak pamiętaj, by upewnić się przed rozpoczęciem pracy, czy niczego Ci nie brakuje np. drożdży. Ciasto potrzebuje nieco czasu, by urosnąć, dlatego zaplanuj jego wyrabianie odpowiednio wcześniej. Do dzieła!
Składniki:
- 2 i ½ szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 100 g szklanki cukru
- 80 g szklanki oleju albo roztopionego masła
- 50 g świeżych drożdży
- 400 g rabarbaru
- szczypta soli
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej. Jajka roztrzep na półmisku. Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące.
- Wsyp jedną szklankę mąki do dużej miski, dodaj pokruszone drożdże, cukier, letnie mleko, jajka, olej i sól. Całość delikatnie zamieszaj, a następnie dosyp pozostałą mąkę.
- Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Po tym czasie ponownie wyrób ciasto. Przełóż do natłuszczonej blaszki.
- Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Rozłóż je na cieście.
- Składniki na kruszonkę połącz w misce. Posyp nią wierzch ciasta drożdżowego z rabarbarem.
- Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Możesz użyć blaszki 24 x 24 cm (ciasto będzie wyrośnięte) albo większej (wtedy placek będzie niższy).
Co zrobić, by uniknąć zakalca, piekąc ciasto z rabarbarem?
Ciasta z owocami mają to do siebie, że trzeba przestrzegać kilku zasad, aby cały proces nie zakończył się zakalcem. Tak jest i w przypadku placka drożdżowego z rabarbarem. Aby go przygotować perfekcyjnie pamiętaj, by odmierzyć odpowiednią ilość mąki i masła. Jeśli pomylisz się w przypadku tych składników, ciasto może się nie upiec.
Drugą ważną zasadą jest dokładne wysuszenie łodyg po umyciu. Nadmiar wody w połączeniu z sokiem, który puści warzywo, może przyczynić się do powstania zakalca. Nie przesadzaj też z ilością rabarbaru. Zastosuj tę podaną wyżej w składnikach i rozłóż równomiernie na cieście.
Dla pewności możesz również obsypać warzywo niewielką ilością bułki tartej lub mąki przed ułożeniem pokrojonych łodyg na cieście. Dzięki temu nadmiar soku zostanie wchłonięty. Nie krój też za szybko ciasta. Poświęć trochę czasu, aby je wystudzić i dopiero wtedy zabierz się za porcjowanie.
Więcej praktycznych wskazówek na temat tego, jak wyrabiać drożdżowe i je piec, znajdziesz w artykule, w którym znalazł się przepis na najlepsze ciasto drożdżowe z mojego rodzinnego zeszytu.
Jak sprawdzić, czy ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką się upiekło?
W przepisie podałam czas pieczenia, jednak to, jak długo wilgotne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką powinno stać w piekarniku, zależy także od sprzętu, którego używasz. Dlatego, zanim wyjmiesz blachę z pieca, zanurz w placku drewnianą wykałaczkę. Celuj w środek. Jeśli po wyjęciu będzie sucha, to znaczy, że możesz już wyciągnąć formę. Jeśli patyczek będzie oblepiony surowym ciastem, piecz jeszcze przez chwilę. Pamiętaj, że taką próbę należy przeprowadzić, gdy placek drożdżowy z rabarbarem jest jeszcze w piecu! W tym celu należy delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika.