Przewodnik po przyprawach świata – jak ich używać?

Wbrew pozorom przyprawy to nie tylko sposób na dodanie daniom smaku. To właśnie one pomagają w wydobyciu charakteru potrawy i nadaniu jej niepowtarzalnego aromatu. Które z nich cieszą się największą popularnością? Wyrusz z nami w podróż w różne strony świata i odkryj przyprawy, które warto mieć pod ręką.

Źródło: pexels

Przyprawy indyjskie – dla fanów intensywnych smaków

Indyjska kuchnia słynie z bogactwa przypraw – to właśnie one nadają potrawom głębi i rozgrzewają. Często mają też właściwości prozdrowotne. Mowa między innymi o kurkumie, która ma postać żółtego proszku o ziemistym, lekko gorzkim smaku. Możesz łączyć ją z ryżem, soczewicą i warzywami, aby nie tylko dodać im smaku. Przyprawa sprawi, że nabiorą one apetycznego koloru.

Równie popularny jest kmin rzymski, znany też jako kumin. Ma on dość charakterystyczny, lekko orzechowy smak, który rewelacyjnie komponuje się z curry, zupami i mięsami. Ciekawym pomysłem jest wcześniejsze uprażenie ziaren na suchej patelni.

Kuchnia indyjska nie byłaby kompletna bez garam masala, czyli mieszanki przypraw. Zazwyczaj są to: kardamon, cynamon, goździki, pieprz oraz kolendra. Najważniejsze, aby dodawać je pod koniec gotowania. Dzięki temu zagwarantujesz sobie maksimum i smaku, i aromatu.

Przyprawy kuchni azjatyckiej – świeżość i umami

W Azji przyprawy mają często postać past, sosów i świeżych ziół. W tamtejszej kuchni króluje między innymi świeży lub mielony imbir, który sprawia, że dania nabierają ostrości i świeżości. Można stosować go w zupach, sosach oraz daniach mięsnych i rybnych.

Co jeszcze dodaje smaku azjatyckim potrawom? Zdecydowanie sos sojowy lub rybny, czyli źródła słonego smaku umami. Są wręcz idealnego do dań stir fry, marynat i bulionów. Warto także sięgnąć po lekkie, dodające cytrusowego aromatu liście limonki kaffir lub trawę cytrynową. Najważniejsze, aby zachować równowagę między słodyczą a kwaskowatymi nutami.

Zioła i prostota, czyli przyprawy kuchni śródziemnomorskiej

W przypadku kuchni śródziemnomorskiej najczęściej używa się świeżych i suszonych ziół, czosnku oraz oliwy z oliwek. W daniach pojawia się też oregano i bazylia, które są podstawą włoskiej gastronomii i genialnie pasują zarówno do makaronów, jak i serów czy pomidorów. Jeśli jednak preferujesz pieczone ziemniaki, mięsa i warzywa – postaw na rozmaryn i tymianek. Pamiętaj jednak, że liczy się prostota oraz jakość składników.A jeżeli masz ochotę na prawdziwie europejskie dania w nowoczesnym wydaniu, to zajrzyj koniecznie do Bistro na Talerzu. Restauracja w Ostrowie Wielkopolskim to idealne miejsce na smaczny posiłek.

Artykuł sponsorowany

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *