Wbrew pozorom przyprawy to nie tylko sposób na dodanie daniom smaku. To właśnie one pomagają w wydobyciu charakteru potrawy i nadaniu jej niepowtarzalnego aromatu. Które z nich cieszą się największą popularnością? Wyrusz z nami w podróż w różne strony świata i odkryj przyprawy, które warto mieć pod ręką.
Przyprawy indyjskie – dla fanów intensywnych smaków
Indyjska kuchnia słynie z bogactwa przypraw – to właśnie one nadają potrawom głębi i rozgrzewają. Często mają też właściwości prozdrowotne. Mowa między innymi o kurkumie, która ma postać żółtego proszku o ziemistym, lekko gorzkim smaku. Możesz łączyć ją z ryżem, soczewicą i warzywami, aby nie tylko dodać im smaku. Przyprawa sprawi, że nabiorą one apetycznego koloru.
Równie popularny jest kmin rzymski, znany też jako kumin. Ma on dość charakterystyczny, lekko orzechowy smak, który rewelacyjnie komponuje się z curry, zupami i mięsami. Ciekawym pomysłem jest wcześniejsze uprażenie ziaren na suchej patelni.
Kuchnia indyjska nie byłaby kompletna bez garam masala, czyli mieszanki przypraw. Zazwyczaj są to: kardamon, cynamon, goździki, pieprz oraz kolendra. Najważniejsze, aby dodawać je pod koniec gotowania. Dzięki temu zagwarantujesz sobie maksimum i smaku, i aromatu.
Przyprawy kuchni azjatyckiej – świeżość i umami
W Azji przyprawy mają często postać past, sosów i świeżych ziół. W tamtejszej kuchni króluje między innymi świeży lub mielony imbir, który sprawia, że dania nabierają ostrości i świeżości. Można stosować go w zupach, sosach oraz daniach mięsnych i rybnych.
Co jeszcze dodaje smaku azjatyckim potrawom? Zdecydowanie sos sojowy lub rybny, czyli źródła słonego smaku umami. Są wręcz idealnego do dań stir fry, marynat i bulionów. Warto także sięgnąć po lekkie, dodające cytrusowego aromatu liście limonki kaffir lub trawę cytrynową. Najważniejsze, aby zachować równowagę między słodyczą a kwaskowatymi nutami.
Zioła i prostota, czyli przyprawy kuchni śródziemnomorskiej
W przypadku kuchni śródziemnomorskiej najczęściej używa się świeżych i suszonych ziół, czosnku oraz oliwy z oliwek. W daniach pojawia się też oregano i bazylia, które są podstawą włoskiej gastronomii i genialnie pasują zarówno do makaronów, jak i serów czy pomidorów. Jeśli jednak preferujesz pieczone ziemniaki, mięsa i warzywa – postaw na rozmaryn i tymianek. Pamiętaj jednak, że liczy się prostota oraz jakość składników.A jeżeli masz ochotę na prawdziwie europejskie dania w nowoczesnym wydaniu, to zajrzyj koniecznie do Bistro na Talerzu. Restauracja w Ostrowie Wielkopolskim to idealne miejsce na smaczny posiłek.
Artykuł sponsorowany