Puszyste oponki drożdżowe na tłusty czwartek i nie tylko

Przed nami tłusty czwartek, dlatego dziś mam przepis na puszyste oponki drożdżowe. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, bo większość czasu rośnie ciasto. Oponki drożdżowe to świetna alternatywa tradycyjnych pączków. Sprawdzi się także jako słodki podwieczorek.

Przepis na oponki drożdżowe

Pamiętaj, aby wcześniej wyłożyć masło oraz jajka z lodówki, aby była pokojowa temperatura wszystkich składników.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 20g. masła
  • 30g. drożdży
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • 500 ml. oleju do smażenia
  • cukier puder lub lukier

Przygotowanie:

  1. Rozkrusz drożdże i utrzyj z cukrem. Nie musisz dodawać ciepłego mleka czy wody, cukier rozpuszcza drożdże. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  2. Masło w pokojowej temperaturze, jajka, żółtka, śmietanę i spirytus połącz z mąką i cukrem waniliowym. Dodaj do tego rozczyn.
  3. Wyrabiaj ciasto kilka minut. W trakcie możesz dodać trochę mąki.
  4. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. i zrób okręgi szklanką. Dziurki w środku zrób kieliszkiem. Nie martw się, że są przyklapnięte – one jeszcze urosną.
  5. Odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
  6. Rozgrzej olej w garnku. Smaż oponki z jednej i z drugiej strony, aż się zarumienią.
  7. Kiedy wystygną – posyp cukrem pudrem albo ozdabiaj lukrem.
oponki drożdżowe przepis

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!