Przed nami tłusty czwartek, dlatego dziś mam przepis na puszyste oponki drożdżowe. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, bo większość czasu rośnie ciasto. Oponki drożdżowe to świetna alternatywa tradycyjnych pączków. Sprawdzi się także jako słodki podwieczorek.
Przepis na oponki drożdżowe
Pamiętaj, aby wcześniej wyłożyć masło oraz jajka z lodówki, aby była pokojowa temperatura wszystkich składników.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 20g. masła
- 30g. drożdży
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka spirytusu
- 500 ml. oleju do smażenia
- cukier puder lub lukier
Przygotowanie:
- Rozkrusz drożdże i utrzyj z cukrem. Nie musisz dodawać ciepłego mleka czy wody, cukier rozpuszcza drożdże. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Masło w pokojowej temperaturze, jajka, żółtka, śmietanę i spirytus połącz z mąką i cukrem waniliowym. Dodaj do tego rozczyn.
- Wyrabiaj ciasto kilka minut. W trakcie możesz dodać trochę mąki.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. i zrób okręgi szklanką. Dziurki w środku zrób kieliszkiem. Nie martw się, że są przyklapnięte – one jeszcze urosną.
- Odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
- Rozgrzej olej w garnku. Smaż oponki z jednej i z drugiej strony, aż się zarumienią.
- Kiedy wystygną – posyp cukrem pudrem albo ozdabiaj lukrem.
Jedna odpowiedź
sprawdzone baaaaaardzo dobre :)