Jeśli szukasz przepisu na przekąski na zimno znane z przyjęć weselnych czy innych imprez okolicznościowych, to zapraszam Cię tutaj! Dowiesz się, jak przygotować roladkę z szynki z jajkiem i ogórkami.
Dlaczego warto przygotować roladkę z szynki z jajkiem?
Przekąski na zimno są idealne na spotkania z rodziną i imprezy ze znajomymi wszelkiego typu. Postawisz je na stoliku przed sofą albo głównym stole. Świetnie się sprawdzą także wtedy, gdy w dniu podania nie masz czasu na długie przygotowania w kuchni. Roladki z szynki z jajkiem i ogórkami możesz zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. W klasycznej polskiej wersji często były urozmaicone galaretką, aby dłużej wytrzymały na stole. Jeśli nie jesteś fanem takich rozwiązań, bez problemu możesz je przygotować wcześniej, ale schować do szczelnego pojemnika (najlepiej szklanego).
Dziś przedstawię Ci przepis na roladkę z szynki z jajkiem i ogórkiem kiszonym. Opcjonalnie możesz urozmaicić je kalarepką i kaparami w zalewie, to taki ciekawy twist tej prostej w przygotowaniu przekąski. Dodatek twardych warzyw w przełamuje miękką strukturę roladki. Przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Taką przekąskę możesz związać szczypiorkiem i ułożyć na dekoracyjnym półmisku. Będzie pięknie się prezentować niezależnie od okazji czy pory roku.
Przepis na roladkę z szynki z jajkiem i ogórkami
Zobacz, jakie produkty będą Ci potrzebne i jak zrobić przekąskę krok po kroku. To proste!
Składniki:
- 180 g wędzonej szynki
- 3 jajka
- 2 ogórki kiszone
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 marchewka
- ½ kalarepki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kaparów z zalewy (opcjonalnie)
- 1 żółta papryka
- 2 łodygi selera naciowego
- ½ łyżeczki posiekanego koperku
- kilka gałązek szczypiorku do przewiązania
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz.
- Posiekaj drobno albo rozgnieć widelcem. Wymieszaj z majonezem, jogurtem oraz koperkiem. Opcjonalnie dodaj pokrojone kapary z zalewy. Dopraw solą i pieprzem.
- Obraną marchewkę i kalarepkę (jeśli używasz) obierz, pokrój w cienkie słupki. Ogórki, paprykę i seler naciowy również pokrój w cienkie paski.
- Plastry szynki przekrój na pół. Na każdym kawałku rozsmaruj trochę pasty jajeczne i układaj po kilka różnych warzywnych słupków. Zwiń w roladkę i przewiąż szczypiorkiem, aby się nie rozwinęła.
Inne wariacje roladek z szynki
Zamiast przygotowywać roladki z szynki z jajkiem i ogórkami kiszonymi, możesz spróbować innych składników. Doskonale będą smakować z samodzielnie przygotowanym twarożkiem, np. z rzodkiewką i szczypiorkiem. Do smarowania wypróbuj również serek śmietankowy, a jako dodatki wybierz szynkę konserwową, drobno pokrojoną cebulkę i suszoną natkę pietruszki. Zamiast ogórków kiszonych, możesz podać również konserwowe. Dodatek octu doskonale pasuje do smaku mięsa.
A może wolisz roladki z szynki na słodko? Do farszu dodaj wtedy kukurydzę konserwową i kawałki ananasa.
W polskich domach bardzo często zawija się w szynkę sałatkę jarzynową. Jeśli chcesz wypróbować innej wersji, zobacz przepis na sałatkę z kurczakiem, jajkiem i sosem czosnkowym. W połączeniu z dobrej jakości szynką, będzie smakować wyśmienicie, np. podczas Wielkanocy, ale nie tylko.