Dziś mam dla Was przepis na pyszne schabowe roladki w sosie paprykowo-pomidorowym, które przygotowuje się bardzo szybko, wrzuca się do piekarnika i… robią się same. Takie obiady lubię, choć w tygodniu raczej stawiam na posiłki jednogarnkowe, które przygotowuje się do 30 minut, bo nie mam dłużej czasu na ich przygotowywanie, ale za to w weekend odpalam piekarnik.
Przepis na roladki w sosie paprykowo-pomidorowym
Składniki:
- 10 plastrów schabu
- 10 plastrów sera
- opcjonalnie: 10 plastrów boczku lub szynki
- przecier pomidorowy
- 1 papryka czerwona
- 100 g śmietanki 30%
Przyprawy: - bazylia,
- sól,
- pieprz,
- czosnek,
- pietruszka.
1. Umyj mięso i rozbij dokładnie schab. Posól, popieprz, ułóż plasterek boczku i sera. Posyp bazylią i czosnkiem. Zawiń w roladki.
Trik!
Rozbij mięso przez woreczek foliowy, dzięki temu nic się nie pobrudzi, a schab przy mocnych uderzeniach tak szybko się nie rozejdzie.
2. Ułóż roladki w wysmarowanym wcześniej tłuszczem naczyniu żaroodpornym jedną obok drugiej.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
4. Przecier pomidorowy wlej do małego garnka i podgrzej. W tym czasie pokrój paprykę w małe kosteczki.
5. Kiedy przecier zacznie się gotować, wrzuć paprykę i przypraw: solą, pieprzem, czosnkiem i pietruszką. Podgrzewaj kilka minut, aby papryka zmiękła, co jakiś czas mieszając.
6. Dokładnie zmiksuj sos blenderem. Dodaj śmietankę, wymieszaj.
7. Wlej sos do roladek. Możesz posypać roladki tartym serem, jeśli lubisz.
Piecz w 180 stopniach, około 30-40 minut.
Smacznego!
Jedna odpowiedź
super danie warto zrobić i posmakować :)