Sałatki sprawdzają się zawsze – do pracy, na imprezę albo na kolację. Najczęściej robię je z dodatkiem jakiegoś mięsa, żeby nie być znów głodnym po dziesięciu minutach. Sałatka gyros z kurczakiem najczęściej w przepisach jest warstwowa, ja jednak przygotowuję ją w płaskim naczyniu i też wygląda nieźle. No i smakuje!
Przepis na sałatkę gyros z kurczakiem
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- 1 mała cebula
- kapusta pekińska
- kostka sera żółtego o delikatnym smaku (np. Podlaski)
- przyprawa gyros
- 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek
Sos: - 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- pół łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Filet z kurczaka pokrój na drobne kawałki i obtocz go w przyprawie gyros. Z reguły jest dość pikantna i słona, dlatego ja nie używam dodatkowo soli i pieprzu.
- Rozgrzej patelnię wraz z oliwą z oliwek. Dodaj kurczaka i smaż kilka minut, aż będzie gotowy. Odstaw do ostudzenia.
- Umyj kapustę pekińską i rękoma porozdzieraj zieloną część na drobniejsze. Cebulę i ser pokrój w drobną kostkę.
- W płaskim naczyniu albo w misce ułóż sałatkę: najpierw kapustę pekińską, potem ser, cebulę, kurczaka i znów kapustę pekińską oraz ser (cebuli nie dodaję drugi raz specjalnie, żeby sałatka nie była aż tak intensywna).
- Przygotuj sos: wymieszaj majonez z ketchupem i musztardą. Przypraw go solą, pieprzem i odrobiną cytryny. Dodaj na wierzch sałatki. Jeśli przygotowujesz ją w warstwach, pamiętaj, żeby sos także umieścić w połowie.
Zobacz też: Najlepsza sałatka z makaronem i kurczakiem, jaką jadłam
Tutaj macie małą, wizualną ściągę:
Lubicie sałatki z kurczakiem? Jaka jest Wasza ulubiona?