Klasyczna sałatka z ziemniaków zyskuje nową odsłonę dzięki dodaniu smażonego boczku. To idealna propozycja dla miłośników grillowania i tradycyjnych smaków. Jest to również doskonała opcja dla tych, którzy chcą zaserwować coś bardziej sycącego i treściwego na grillowym przyjęciu wśród przyjaciół i rodziny. Sałatka na grilla z ziemniaków i boczku poleca się wiosną i latem, sprawdź przepis.
Sałatka na grilla z ziemniaków i boczku – nasyci każdego!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 150 g boczku wędzonego
- 3-4 ogórki kiszone
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki majonezu lub 2 łyżki jogurtu gęstego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (można pominąć)
- 1 łyżka musztardy chrzanowej
- posiekany świeży koperek albo szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie warto dodać ser żółty w kostce (o delikatnym smaku), cebulę czerwoną można zamienić na por, a boczek na szynkę konserwową. W takiej formie sałatka na grilla z ziemniaków też doskonale pasuje!
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie je obierz i pokrój w kostkę albo w grube plastry i przełóż do dużej miski.
- Boczek wędzony pokrój w wąskie paski. Możesz też użyć plasterków, a wtedy usmaż je w całości. Lepiej będzie je przekroić po usmażeniu. Rozgrzej patelnię, dodaj boczek i poczekaj, aż się zarumieni, co jakiś czas mieszając.
- Cebulę czerwoną posiekaj drobno.
- Ogórki kiszone odsącz delikatnie z zalewy, pokrój w większą kostkę.
- Do ziemniaków dodaj przestudzony boczek w kawałkach, cebulę i ogórki kiszone.
- Wymieszaj majonez ze śmietaną i musztardą chrzanową. Przełóż do sałatki, posól i popieprz, a następnie połącz wszystkie składniki.
- Przełóż sałatkę na grilla z ziemniaków i boczku do lodówki. Po wyciągnięciu (najlepiej trzymać ją minimum godzinę) dopraw świeżo posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.
>> Zobacz też: Wegetariańskie szaszłyki na grilla