Sałatka z brokułem, kurczakiem i jajkiem to świetna przekąska, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Jest prosta, a w dodatku efektowna. Sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją. Ma wyjątkowy smak, przez co szybko znika ze stołu. To rewelacyjna propozycja na każdą okazję – imprezę rodzinną, grilla, obiad, kolacje. Dzięki kurczakowi i jajkom jest pożywna, sycąca, a mimo to naprawdę lekka. Zobacz, jak przyrządzić sałatkę z brokułem, kurczakiem i jajkiem.
Kolorowa i smaczna sałatka z brokułem, kurczakiem i jajkiem
Sałatka z brokułem, kurczakiem i jajkiem zadowoli każdego smakosza. Zawiera same proste składniki – dużo warzyw i oczywiście soczystego kurczaka. Do potrawy możesz wykorzystać filety lub mięso drobiowe z rosołu. Ta sałatka to obowiązkowa pozycja w Twoim menu, jeśli chcesz się smacznie i zdrowo odżywiać.
To dobry pomysł na lunch do pracy, ponieważ szybko zaspokoi Twój głód. Zawiera wiele wartości odżywczych, tłuszczów i witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Koniecznie wypróbuj sałatkę z brokułem, kurczakiem i jajkiem.
>> Zobacz też: Sałatka z kurczakiem i fetą
Przepis na sałatkę z brokułem, kurczakiem i jajkiem
Składniki:
- 300 g filetów z kurczaka (lub innego mięsa drobiowego, może być np. z rosołu)
- brokuł,
- papryka czerwona,
- ogórek zielony,
- 3 jajka,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- sól i pieprz do smaku,
- garść szczypiorku świeżego.
Przygotowanie:
- Jeśli pozostało Ci mięso z rosołu, pokrój je drobno. Jeśli nie, pokrój na mniejsze części, posól i popieprz z każdej strony. Dopraw papryką słodką w proszku oraz czosnkiem granulowanym. Umieść w naczyniu żaroodpornym, skrop tłuszczem i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut. Kiedy mięso ostygnie, pokrój je drobno.
- Jajka ugotuj na twardo, a następnie je obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do dużej miski wraz z mięsem.
- Brokuł podziel na różyczki, ugotuj al dente w osolonej wodzie. Następnie posiekaj drobno i dodaj do jajek.
- Umyj wszystkie warzywa i je osusz. Z papryki pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój ją wraz z ogórkiem w kostkę. Przełóż do pozostałych składników i całość wymieszaj.
- Jogurt naturalny połącz z papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Możesz od razu polać swoją sałatkę albo podawać sos osobno. Udekoruj warzywa z jajkami posiekanym szczypiorkiem świeżym.
Zobacz też: 10 najlepszych sałatek na Wielkanoc. Zaplanuj menu!