Sałatka z brokułem, kurczakiem i jajkiem

Sałatka z brokułem, kurczakiem i jajkiem to świetna przekąska, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Jest prosta, a w dodatku efektowna. Sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją. Ma wyjątkowy smak, przez co szybko znika ze stołu. To rewelacyjna propozycja na każdą okazję – imprezę rodzinną, grilla, obiad, kolacje. Dzięki kurczakowi i jajkom jest pożywna, sycąca, a mimo to naprawdę lekka. Zobacz, jak przyrządzić sałatkę z brokułem, kurczakiem i jajkiem.

Kolorowa i smaczna sałatka z brokułem, kurczakiem i jajkiem

Sałatka z brokułem, kurczakiem i jajkiem zadowoli każdego smakosza. Zawiera same proste składniki – dużo warzyw i oczywiście soczystego kurczaka. Do potrawy możesz wykorzystać filety lub mięso drobiowe z rosołu. Ta sałatka to obowiązkowa pozycja w Twoim menu, jeśli chcesz się smacznie i zdrowo odżywiać.

To dobry pomysł na lunch do pracy, ponieważ szybko zaspokoi Twój głód. Zawiera wiele wartości odżywczych, tłuszczów i witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Koniecznie wypróbuj sałatkę z brokułem, kurczakiem i jajkiem.

>> Zobacz też: Sałatka z kurczakiem i fetą

Przepis na sałatkę z brokułem, kurczakiem i jajkiem

Składniki:

  • 300 g filetów z kurczaka (lub innego mięsa drobiowego, może być np. z rosołu)
  • brokuł,
  • papryka czerwona,
  • ogórek zielony,
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • garść szczypiorku świeżego.

Przygotowanie:

  1. Jeśli pozostało Ci mięso z rosołu, pokrój je drobno. Jeśli nie, pokrój na mniejsze części, posól i popieprz z każdej strony. Dopraw papryką słodką w proszku oraz czosnkiem granulowanym. Umieść w naczyniu żaroodpornym, skrop tłuszczem i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut. Kiedy mięso ostygnie, pokrój je drobno. 
  2. Jajka ugotuj na twardo, a następnie je obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do dużej miski wraz z mięsem.
  3. Brokuł podziel na różyczki, ugotuj al dente w osolonej wodzie. Następnie posiekaj drobno i dodaj do jajek.
  4. Umyj wszystkie warzywa i je osusz. Z papryki pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój ją wraz z ogórkiem w kostkę. Przełóż do pozostałych składników i całość wymieszaj. 
  5. Jogurt naturalny połącz z papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Możesz od razu polać swoją sałatkę albo podawać sos osobno. Udekoruj warzywa z jajkami posiekanym szczypiorkiem świeżym.

Zobacz też: 10 najlepszych sałatek na Wielkanoc. Zaplanuj menu!

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!