Klasyczna sałatka z grzankami i parmezanem zyskuje nową wiosenną odsłonę dzięki wykorzystaniu sezonowych składników. Świeże warzywa, takie jak ogórek, rzodkiewka i pomidorki koktajlowe, w połączeniu z chrupiącymi grzankami i aromatycznym parmezanem, tworzą idealną kompozycję smaków i konsystencji. To idealna propozycja dla tych, którzy chcą zaserwować coś lekkiego i orzeźwiającego na wiosenne spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół.
Sałatka z grzankami i parmezanem – lekka i pyszna!
Składniki:
- 3-4 kromki chleba (albo 2 bułki, bagietka)
- ogórek świeży
- pęczek rzodkiewek
- sałata lodowa
- cebula czerwona
- kilka pomidorków koktajlowych
- 50 g parmezanu w płatkach
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kromki chleba nie muszą być pierwszej świeżości. Pokrój je w średnie kawałki i podsmaż na suchej patelni.
- Ogórka świeżego obierz, pokrój w półplasterki. Umyte rzodkiewki posiekaj w ósemki, a cebulę w piórka lub drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- W misce umieść umytą, osuszoną i porwaną w rękach sałatę lodową. Dodaj warzywa. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj też wcześniej przygotowane grzanki.
- Olej, musztardę, sok z cytryny i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku wraz z solą i pieprzem połącz w szklance. Podlej delikatnie sałatkę przed podaniem. Posyp parmezanem.
Zobacz też: Sałatka Cezar – prosty przepis