Sałatka z jajkiem, serem, warzywami i sosem musztardowym

Sałatka z jajkiem serem, warzywami i sosem musztardowym to zdecydowanie smaczna, ale i lekka pozycja. Idealnie sprawdzi się na kolacje, a także jako lunch do pracy. Jeśli chcesz zaskoczyć domowników lub swoich gości możesz również zaserwować ją podczas każdej wizyty i uroczystości. Jest przede wszystkim oryginalna i łączy wiele wspaniałych smaków, które pozwolą Ci rozkoszować się tą prostą i szybką sałatką. Koniecznie zobacz, jak ją wykonać w kilku prostych krokach.

Smaczna sałatka z jajkiem serem

Sałatka z jajkiem serem, warzywami i sosem musztardowym jest pełna kolorowych oraz zdrowych składników. Całość podkreśla delikatny sos musztardowy. Nie da się ukryć, że smakuje wyśmienicie. Jest to pozycja przede wszystkim uniwersalna, ponieważ sprawdzi się na wiele okoliczności: jako dodatek do obiadu, przekąska na imprezę, sałatka na grilla i nie tylko.

Jeśli nie wiesz, jak przemycić warzywa do swojej codziennej diety, to postaw na prostą i lekką sałatkę. Jej ogromnym plusem jest obłędny smak i zapewnienie sytości. Przygotujesz ją w zaledwie kilka chwil ze składników, które zwykle masz w swoim domu.

>> Zobacz też: Sałatka z brokułem, kurczakiem i jajkiem

Przepis na sałatkę z jajkiem, serem, warzywami i sosem musztardowym

Składniki:

  • 300 g ugotowanego mięsa drobiowego (może być np. z rosołu),
  • mix sałat (może być też ulubiona sałata),
  • 4 jajka,
  • ogórek zielony,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 200 g sera żółtego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane mięso możesz podzielić na drobne kawałki. 
  2. Jajka ugotuj na twardo, obierz je i pokrój tak jak lubisz. Może być w kostkę albo w ósemki.
  3. Ogórka zielonego obierz, a następnie posiekaj w półplasterki. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a ser pokrój w kostkę. 
  4. Wszystkie składniki umieść na głębokim półmisku. 
  5. Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, miód, sól i pieprz. Polej całą sałatkę. 
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!