Czasem trudno wymyślić jakieś sensowne połączenie składników na sałatkę, żeby była lekka, kolorowa, no i pyszna. Tym razem połączyłam słodki granat z pieczonym filetem z kurczaka. Zobacz koniecznie przepis! Sałatka z kurczakiem i granatem sprawdzi się jako dodatek do dań, a także idealna jest na grilla.
Sałatka z kurczakiem i granatem – szybki przepis
Składniki:
- 300 g filetów z kurczaka,
- papryka żółta,
- papryka zielona,
- czerwona cebula,
- mozarella (mini),
- mix sałat,
- granat,
- Sos: 3 łyżki miodu, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka podziel na dwie/trzy części i obtocz w ulubionej przyprawie. Ja używam takiej typu złocista skórka lub łączę paprykę słodką, ostrą, czosnek, sól i pieprz, a następnie nacieram mięso.
- Upiecz filety z kurczaka w piekarniku – 180 stopni, góra, dół. Piecz je pod przykryciem około pół godziny, a następnie bez przykrycia 10 minut.
- W tym czasie, kiedy kurczak będzie się piekł, możesz przygotować resztę. Połącz składniki na sos, dokładnie wymieszaj.
- Pokrój papryki, cebulę w kostkę i obierz granata.
- Kiedy kurczak będzie gotowy i odrobinę przestygnie, pokrój je w drobne kostki.
- Ułóż w naczyniu najpierw mix sałat, potem cebulę, papryki, pokrojonego w kostkę kurczaka, a na wierzch granat i mozarellę.
- Polej całość sosem i Twoja sałatka z kurczakiem i granatem gotowa! Smacznego :)