Sałatka z kurczakiem jajkiem i sosem czosnkowym jest prosta i szybka do przygotowania, zwłaszcza jeśli wcześniej usmażysz kurczaka i ugotujesz jajka. Wystarczy wówczas, że wszystkie składniki przełożysz do miski i wymieszasz razem z sosem. Zajmie Ci to dosłownie kilka chwil. Sałatka sprawdzi się na kolację, lunch i dodatek do dań z grilla. Sprawdź przepis na sałatkę z kurczaka z jajkiem i sosem czosnkowym.
Prosty pomysł na smaczną kolację
Szukasz pomysłu na prostą, ale i smaczną kolację? Postaw na sałatkę, którą możesz zrobić w wielu odsłonach. Nie zabraknie w niej soczystego kurczaka, jajek, kukurydzy, świeżego koperku i innych składników. Będzie idealna podczas letnich spotkań przy grillu lub pikniku.
Nie da się ukryć, że sałatka z kurczakiem jajkiem i sosem czosnkowym jest po prostu pyszna, a w dodatku, bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeśli lubisz niskokaloryczne dania, zamień pieczonego kurczaka na gotowanego na parze. Dobrze też sprawdzi się mięso z rosołu. Nie lubisz majonezu? Pomiń go, dodaj więcej jogurtu naturalnego o gęstej konsystencji.
>> Zobacz też: Sałatka z brokułem, kurczakiem i jajkiem
Przepis na sałatkę z kurczakiem, jajkiem i sosem czosnkowym
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka,
- 4 jajka,
- połowa puszki kukurydzy,
- połowa puszki groszku,
- 200 g sera żółtego,
- cebula czerwona,
- 4 łyżki majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- odrobina soku z cytryny,
- świeży koperek (może być też suszony),
- odrobina papryki słodkiej w proszku,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki natki pietruszki suszonej,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka przekrój wzdłuż, a następnie posól, popieprz i dopraw natką pietruszki suszonej. Tak przygotowane mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i umieść w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 30 minut, wyciągnij i ostudź.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz je i pokrój w kostkę. Przełóż do dużej miski. Dodaj odsączoną kukurydzę i groszek.
- Ser żółty pokrój w kostkę, cebulę także, dołóż do pozostałych składników.
- Ostudzone mięso pokrój na drobniejsze części, dodaj do miski i wymieszaj wszystkie składniki.
- Teraz przygotuj sos. Majonez połącz z jogurtem naturalnym, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny, papryką słodką w proszku (odrobina) i posiekanym koperkiem. Dodaj też obrane, przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Wymieszaj dokładnie.
- Do sałatki dodaj sos, całość zamieszaj. Umieść w lodówce na minimum 20 minut.
Zobacz też: 10 najlepszych sałatek na Wielkanoc. Zaplanuj menu!