Sałatka z kurczakiem, jajkiem i sosem czosnkowym

Sałatka z kurczakiem jajkiem i sosem czosnkowym jest prosta i szybka do przygotowania, zwłaszcza jeśli wcześniej usmażysz kurczaka i ugotujesz jajka. Wystarczy wówczas, że wszystkie składniki przełożysz do miski i wymieszasz razem z sosem. Zajmie Ci to dosłownie kilka chwil. Sałatka sprawdzi się na kolację, lunch i dodatek do dań z grilla. Sprawdź przepis na sałatkę z kurczaka z jajkiem i sosem czosnkowym.

Prosty pomysł na smaczną kolację

Szukasz pomysłu na prostą, ale i smaczną kolację? Postaw na sałatkę, którą możesz zrobić w wielu odsłonach. Nie zabraknie w niej soczystego kurczaka, jajek, kukurydzy, świeżego koperku i innych składników. Będzie idealna podczas letnich spotkań przy grillu lub pikniku.

Nie da się ukryć, że sałatka z kurczakiem jajkiem i sosem czosnkowym jest po prostu pyszna, a w dodatku, bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeśli lubisz niskokaloryczne dania, zamień pieczonego kurczaka na gotowanego na parze. Dobrze też sprawdzi się mięso z rosołu. Nie lubisz majonezu? Pomiń go, dodaj więcej jogurtu naturalnego o gęstej konsystencji.

>> Zobacz też: Sałatka z brokułem, kurczakiem i jajkiem

Przepis na sałatkę z kurczakiem, jajkiem i sosem czosnkowym

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka,
  • 4 jajka,
  • połowa puszki kukurydzy,
  • połowa puszki groszku,
  • 200 g sera żółtego,
  • cebula czerwona,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • odrobina soku z cytryny,
  • świeży koperek (może być też suszony),
  • odrobina papryki słodkiej w proszku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki natki pietruszki suszonej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka przekrój wzdłuż, a następnie posól, popieprz i dopraw natką pietruszki suszonej. Tak przygotowane mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i umieść w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 30 minut, wyciągnij i ostudź. 
  2. Jajka ugotuj na twardo, obierz je i pokrój w kostkę. Przełóż do dużej miski. Dodaj odsączoną kukurydzę i groszek.
  3. Ser żółty pokrój w kostkę, cebulę także, dołóż do pozostałych składników.
  4. Ostudzone mięso pokrój na drobniejsze części, dodaj do miski i wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Teraz przygotuj sos. Majonez połącz z jogurtem naturalnym, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny, papryką słodką w proszku (odrobina) i posiekanym koperkiem. Dodaj też obrane, przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Wymieszaj dokładnie.
  6. Do sałatki dodaj sos, całość zamieszaj. Umieść w lodówce na minimum 20 minut.

Zobacz też: 10 najlepszych sałatek na Wielkanoc. Zaplanuj menu!

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!