Na imprezę urodzinową, spotkanie z bliskimi z okazji świąt albo po prostu kolację – sałatka z makaronem, jajkiem i kukurydzą sprawdzi się praktycznie na każdą okazję! Bazą są tu podstawowe składniki, a danie jest bardzo syte. Dodatkowo papryka dodaje chrupkości, a kukurydza delikatnie podkreśla słodki smak.
Jak przygotować sałatkę z makaronem, jajkiem i kukurydzą?
Potrawa jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy pokroić i zmieszać ze sobą składniki. Jednak warto rozpocząć przygotowania nieco wcześniej, biorąc pod uwagę, że główne składniki, czyli makaron i jajka trzeba ugotować i ostudzić. Po zrobieniu takiego dania dobrze jest je odstawić do lodówki, by przyprawy połączyły się z innymi składnikami.
Przepis na sałatkę z makaronem, jajkiem i kukurydzą
Co będzie Ci potrzebne do przygotowania sałatki? Weź notatnik w dłoń i notuj!
Składniki:
- 250 g drobnego makaronu (np. kolanka)
- 5 jajek
- 150 g szynki konserwowej pokrojone w grubsze plastry
- 1 żółta papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 40 g kiełków
- ½ pęczka koperku
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
- sól i pieprz do smaku
- (opcjonalnie może być jeszcze groszek konserwowy)
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odcedź.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Drobno je posiekaj.
- Szynkę pokrój w paski lub drobną kostkę. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Kukurydzę odcedź z zalewy.
- W dużej misce wymieszaj makaron, jajka, szynkę, paprykę, kukurydzę, kiełki i posiekany koperek.
- Dodaj majonez oraz musztardę chrzanową. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Odstaw sałatkę do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły. Podawaj schłodzoną.
Praktyczne wskazówki do przygotowania sałatki z jajkami
Na koniec jeszcze kilka praktycznych wskazówek, które przydadzą się podczas przygotowywania sałatki z makaronem, jajkiem i kukurydzą. Polecam kupować małą kukurydzę w puszce. Zbyt duża ilość tego produktu może mocno zdominować potrawę. Jeśli kupisz z kolei większą porcję kukurydzy, jest większe prawdopodobieństwo, że pozostała część, której nie użyjesz do sałatki, się po prostu zmarnuje.
Czy wiesz, jak najlepiej przygotować makaron do sałatki? Powinien być sprężysty, ale miękki. Należy go gotować według przepisu podanego na opakowaniu. Wybieraj duży garnek – wtedy makaron się nie sklei! Pamiętaj, że wodę solimy, gdy zacznie wrzeć i dopiero wtedy wrzucamy makaron. Dzięki temu będzie jędrny i zachowa swój smak. By się nie posklejał, przez kilka pierwszych minut mieszamy go w garnku drewnianą łyżką.
A jak ugotować jajka na twardo do sałatki? Ja wkładam je do zimnej wody i czekam, aż się zagotuje. Od tego momentu odliczam 8 minut. Jeśli jajka są naprawdę duże, w rozmiarze określonym na „L”, warto wydłużyć czas gotowania do 10 min. Po tym czasie zalewam je zimną wodą, by przerwać proces gotowania. Jeśli zależy Ci, by nie popękały i dobrze się obierały, do wody dosyp trochę soli.