Czasem mamy ochotę spróbować niecodziennych połączeń z owocami, aby nie jeść w kółko tego samego. Właśnie dlatego sałatka z pomarańczą jest świetnym pomysłem. Można zastąpić ją mandarynkami, szczególnie w okresie zimowym.
Jak przygotować sałatkę z pomarańczą? Do czego pasuje?
Jest lekka, kolorowa i ma pyszny cytrusowy posmak. To właśnie sałatka z pomarańczą. Jej podstawą jest roszponka, jednak można z powodzeniem ją zastąpić rukolą, a nawet szpinakiem. W każdej tej wersji na pewno będzie smakować wybornie. Sercem sałatki jest oczywiście pomarańcza, niezależnie od gatunku. Jako element słony polecam mozzarellę, krojoną w plastry albo w małych kulkach. Sos przygotujesz na bazie oliwy, octu winnego (może być też sok z cytryny), a wyjątkowy posmak to zasługa soku pomarańczowego. Warto go jednak zrobić tuż przed podaniem.
Sałatka z pomarańczą, mozzarellą i roszpunką pasuje jako kolacja i przekąska do pracy. Na imprezie możesz podać ją także jako dodatek do ciepłych mięs.
Sałatka z pomarańczą – przepis
Składniki:
- 1 duża pomarańcza albo 2 mandarynki
- 200 g roszpunki lub rukoli
- 1 mozzarella albo inny biały ser (będzie pasować też pleśniowy)
- Sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku pomarańczowego, sól i pieprz
- Ułóż umytą i osuszoną roszponkę na półmisku.
- Pomarańczę lub mandarynki obierz i pokrój w półplasterki.
- Mozzarellę lub inny ser pokrój na mniejsze części.
- Składniki na sos wymieszaj i dokładnie polej sałatkę przed podaniem.
- Wypróbuj!
Sałatka z pomarańczą świetnie smakuje z filetami z kurczaka. Jeśli chcesz go dodać, wystarczy obtoczyć go w natce pietruszki, czosnku, papryce słodkiej i upiec w piekarniku skrapiając wcześniej oliwą. Po 30 minutach powinien być gotowy, wybierając temperaturę 180 stopni Celsjusza. Do takiej sałatki z pomarańczą będą pasować posiekane orzechy włoskie albo słonecznik. Smacznego!