Sałatka z truskawkami i fetą – orzeźwiające połączenie z odrobiną słodkości

Sałatka z truskawkami i fetą to idealne połączenie orzeźwiających smaków i odrobiny słodkości. To świetna propozycja dla tych, którzy szukają czegoś orzeźwiającego i lekkiego na letnie dni. Sałatka z truskawkami i fetą z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach i zadowoli ich podniebienia.

Sałatka z truskawkami i fetą – soczyste połączenie!

Składniki:

  • mix sałat z roszponką
  • 200 g świeżych truskawek
  • 1 opakowanie fety
  • garść orzechów włoskich
  • opcjonalnie łyżka rodzynek lub żurawiny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  1. Mix sałat opłucz, osusz i wyłóż na półmisek. Pokrój truskawki na pół, a następnie wyłóż równomiernie. 
  2. Fetę pokrój w kostkę albo pokrusz w ręku i posyp nią sałatkę z truskawkami. Posiekaj orzechy włoskie, równomiernie podsyp.
  3. Jeśli używasz rodzynków lub żurawiny, dodaj do sałatki. Wystarczy odrobina dla przełamania smaku.
  4. Wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę i cukier trzcinowy. Polej sałatkę bezpośrednio przed podaniem. 

>> Zobacz też: Sałatka z burakiem, fetą i rukolą

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!