Schabowe z curry jest to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeśli znudziło Ci się zwykłe i nudne schabowe, możesz odmienić swoje danie, dodając do niego curry. Nie tylko nabierze niesamowitych barw, ale przede wszystkim smaku. To aromatyczna, ale również rozgrzewająca potrawa, którą warto zrobić. Koniecznie zobacz ten przepis!
Schabowe z curry na rodzinny obiad
Schabowe z curry z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom indyjskiej kuchni. Wystarczy rozbić mięso tak jak na schabowe i zarumienić na patelni, zanim zacznie się dusić. Aby uzyskać mięso, które będzie smaczne i jednocześnie kruche, należy je długo dusić. Do dania oprócz curry rewelacyjnie sprawdzi się również kurkuma, która wręcz idealnie komponuje się z curry. Tak przygotowany schab można podać z ryżem lub kaszą. Schabowe z dodatkiem curry to aromatyczne danie, które można podać w niedziele i cieszyć się niezwykłym i ulubionym smakiem. Nie da się ukryć, że tak prosta potrawa ma swoich zwolenników, a dodatkowo bardzo łatwo ją przygotować.
Składniki:
- 500 g schabu wieprzowego w plastrach,
- 2 łyżki oleju/oliwy z oliwek,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka curry,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- bułka tarta do obtoczenia,
- tłuszcz do smażenia,
- przyprawy: pietruszka, czosnek, sól, pieprz.
- Przygotuj marynatę. Połącz oliwę z oliwek albo olej, sos
- sojowy, curry i ocet balsamiczny.
Przygotowanie:
- Każdy kotlet dopraw solą i pieprzem, następnie obtocz w marynacie.
- Mięso odstaw do lodówki na 30 minut.
- Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni z olejem aż będą złote z każdej strony.
- Schabowe z curry najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami albo frytkami.
>> Zobacz też: Roladki w sosie paprykowo-pomidorowym