Nie ma to jak pyszny rosół domowy, który kojarzy się z esencjonalnym i gorącym wywarem. Jest też zbawiennym daniem, kiedy pojawiają się pierwsze objawy przeziębienia. Jak jednak przygotować rosół według domowej receptury, aby smakował całej rodzinie? Zobacz przepis i kilka cennych porad!
Z czego przygotować rosół domowy?
Dobrze dobrane składniki to podstawa dobrego rosołu domowego. Sercem każdego wywaru jest oczywiście mięso. W polskich domach króluje kurczak, ale według dawnych receptur to mieszanki różnych gatunków smakują najlepiej. Skrzydełka, udka czy też inne części kurczaka bardzo dobrze smakują z cielęciną, innym rodzajem drobiu (np. kaczką), a nawet wołowiną.
Co do włoszczyzny, w rosole nie może zabraknąć marchewek, pietruszek, selera, pora oraz opalonej cebuli. Ostatnie warzywo najlepiej umieścić nad palnikiem z gazem albo w piekarniku. Wtedy rosół nabierze jeszcze głębszego aromatu. Warto też spróbować zupy przygotowanej z pieczonych warzyw. Wszystkie z nich wystarczy obrać i zamiast wrzucać bezpośrednio do garnka, najpierw umieścić w piekarniku.
A co z ziołami? To one sprawiają, że rosół smakuje jeszcze lepiej. Podstawą jest sól i pieprz, ale nie tylko. W zupie powinny znaleźć się ziela angielskie oraz liście laurowe. W niektórych przepisach znajdziesz też dodatek lubczyku, co jest bardzo dobrym pomysłem. Daje on charakterystyczny posmak.
Oto kilka wskazówek, jak gotować rosół domowy, aby był smaczny, klarowny i po prostu pyszny:
- wybierz sprawdzone mięso, które jest bogate w wartości odżywcze. Do przygotowania rosołu najlepiej sprawdzi się zdrowy kurczak zagrodowy. Hoduje się go w naturalnych warunkach, dlatego chów trwa nawet o połowę dłużej niż w przypadku tradycyjnych kurczaków. Nie ma tu mowy o karmieniu czystą chemią i antybiotykami. Kurczak zagrodowy dostaje wysokowartościową, naturalną karmę roślinną bez GMO,
- najpierw zagotuj mięso, a dopiero potem dodaj do tego warzywa. Wtedy możesz liczyć na pyszny i klarowny rosół z klasycznymi okami tłuszczu,
- nie zbieraj szumowin w trakcie gotowania, mają one cenne składniki odżywcze,
- aby rosół był klarowny, powinien zagotować się krótko wraz z mięsem i ponownie po dodaniu warzyw. Potem zupa pod przykryciem ma wyłącznie mrugać. Przy gotowaniu rosołu liczy się także cierpliwość, dlatego dwie godziny gotowania to absolutne minimum,
- kiedy będziesz podgrzewać rosół na drugi dzień, nie doprowadź do wrzenia. Wtedy straci swoją klarowność i zrobi się mętny. Nie wpływa to jednak bezpośrednio na smak zupy,
- rosół można mrozić. Jeśli zatem nie zjesz zawartości całego garnka, wywar można umieścić w specjalnych szczelnych torebkach strunowych albo przelać do słoików. Po odmrożeniu ponownie będzie świetnie smakował!
Przepis na rosół z kurczaka
Składniki:
- 1 kg całego kurczaka (najlepiej zagrodowego)
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 kawałek selera
- por (biała i jasnozielona część)
- 1 opalona cebula
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz w ziarenkach do smaku
Przygotowanie:
- Najpierw przygotuj kurczaka. Pokrój go na mniejsze części, nie usuwaj skórki. Umieść w dużym garnku i zalej 2 litrami zimnej wody. Zacznij gotować. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika na średnią, dalej gotuj.
- W tym czasie przygotuj warzywa. Wszystkie z nich obierz i podziel na mniejsze kawałki. Dodaj do mięsa po około godzinie od momentu włożenia mięsa do garnka.
- Teraz posól i popieprz zupę. Dodaj też liście laurowe i ziela angielskie.
- Ponownie zagotuj i zmniejsz moc palnika. Rosół powinien tylko mrugać pod uchyloną lekko pokrywą przez kolejne półtorej godziny (minimum).
- Podawaj z makaronem i świeżo posiekaną natką pietruszki.
Co zrobić z mięsem po ugotowaniu rosołu?
Kiedy pyszny rosół wyląduje już na Twoim talerzu, pewnie zastanawiasz się, co zrobić z pozostałymi składnikami. Mięso oczywiście warto zjeść wraz z zupą. Marchewki możesz pokroić w plasterki. Ugotowane warzywa to też podstawa do zrobienia sałatki jarzynowej, wystarczy dodać groszek konserwowy, ziemniaki i doprawić ją majonezem.
Jeśli jednak nie zjesz całego mięsa, możesz wykorzystać przepisy na kurczaka, aby przygotować: pierogi z pysznym farszem, potrawkę, knedle, pasztet, a nawet kotlety.
Artykuł powstał we współpracy z: https://zagrodowy.pl/