To zdecydowanie jeden z moich ulubionych wypieków, a kiedy pojawia się na stole to mija chwila i kawałki znikają jeden po drugim! Sernikobrownie z wiśniami, bo o nim mowa, to ciasto o wyjątkowym połączeniu. Niesamowicie intensywny smak czekolady z delikatnym kremowym serem wzbogacone jest o lekko słodkie i kwaskowate wiśnie. Chcesz wypróbować mój przepis? No to czytaj dalej!
Czekolada, ser i wiśnie, czyli połączenie idealne
Podczas pieczenia tego ciasta w kuchni unosi się niesamowity zapach czekolady, który łączy się z aromatem pieczonych wiśni. Już na samą myśl cieknie ślinka! Sernikobrownie z wiśniami nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również prezentuje się niezwykle apetycznie. Możesz je przygotować w tortownicy, a także na tradycyjnej blaszce. W każdej wersji świetnie wygląda na stole. Kontrast ciemnego brownie, jasnego sernika i czerwonych wiśni sprawia, że ciasto wygląda jak małe dzieło sztuki.
Dlaczego warto spróbować sernikobrownie z wiśniami? Przede wszystkim ze względu na jego niepowtarzalny smak. Słodycz czekolady idealnie balansuje kwasowość wiśni, a delikatność sernika nadaje całości aksamitnej konsystencji. To połączenie sprawia, że ciasto nie jest ani za słodkie, ani zbyt kwaśne – jest po prostu idealne. Przypadnie do gustu zarówno miłośnikom wypieków, jak i tym, którzy nie przepadają za zbyt słodkim i ciężkim brownie. Wypróbuj też przepis na tort brownie z owocami i mascarpone.
Na co zwrócić uwagę robiąc sernikobrownie z wiśniami? Wskazówki
Wszystkie składniki wymienione poniżej powinny mieć temperaturę pokojową. Do przygotowania przydadzą Ci się
Oto kilka cennych wskazówek, które mogą Ci się przydać:
- Po 35-40 minutach pieczenia możesz mieć wrażenie, że warstwa z czekoladą nie jest ścięta i ma zbyt luźną konsystencję. Ostudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach i nie przedłużaj pieczenia, bo za mocno się wysuszy.
- Po upieczeniu nie spiesz się z przekrajaniem ciasta. Może mieć jeszcze lejącą się strukturę w środku (chodzi o warstwę z czekoladą). Całość powinna ostygnąć i się ściąć. Wtedy dopiero jest idealne do krojenia i podania na stół.
- Sernikobrownie z wiśniami najlepiej smakuje dzień po upieczeniu.
- Przechowuj ciasto w lodówce przez 3-4 dni.
- Możesz zamienić ser na jogurt naturalny. Dodaj wtedy jeszcze 40 g proszku budyniowego.
- Możesz użyć owoców mrożonych. Nie trzeba ich rozmrażać.
Przepis na sernikobrownie z wiśniami
Składniki na blaszkę 30×20 albo tortownicę 26 cm:
Ciasto:
- 200 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 140 g mąki pszennej (najlepiej 405 albo 450)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 500 g serka śmietankowego albo 500 g sera trzykrotnie zmielonego
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy
- 100 ml śmietanki 30% lub 36% (z kartonika)
- 2 jajka
- 250 g wydrylowanych wiśni (mogą być też ze słoiczka albo konfitura)
Przygotowanie:
- Czekolady podziel na kostki. Masło pokrój na mniejsze części i rozpuść wraz z czekoladą w rondelku. Nie gotuj.
- Zmiksuj jajka wraz z cukrem aż do połączenia. Masa może zwiększyć swoją objętość i zrobić się jasna. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i zmiksuj krótko.
- Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dodaj do powstałej masy i zmiksuj tylko do połączenia.
- Do dużej miski przełóż ser śmietankowy, wsyp obydwa rodzaje cukru, dodaj budyń i jajka. Zmiksuj aż zrobi się gładka masa. Możesz to także zrobić z pomocą blendera. Wlej śmietankę. Zmiksuj krótko.
- Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem wylej część czekoladową, ale zostaw 3 łyżki masy. Teraz przełóż warstwę sernikową. Z pomocą łyżeczki zrób kleksy czekoladowe na wierzchu. Tak przygotowane ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni Celsjusza na 35-40 minut. Po pierwszych 15 minutach dodaj na wierzch owoce i piecz dalej.
- Sernikobrownie z wiśniami studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika.