Podczas tegorocznego Bożego Narodzenia chcesz zaskoczyć swoich bliskim niebanalnym menu? Zobacz mój sprawdzony przepis na pyszne świąteczne ciasto marchewkowe z piernikową nutą. Efekt wow gwarantowany!
Przepis na świąteczne ciasto marchewkowe
Ogromną zaletą tego świątecznego ciasta marchewkowego jest nie tylko doskonały smak, ale też proste i konkretne zadania do wykonania, które nie sprawią Ci wielkich problemów. Do jego przygotowania nie potrzeba wymyślnych składników. Wszystkie produkty znajdziesz z pewnością nawet w osiedlowym sklepie.
Składniki
Ciasto:
- 300 g grubo tartej marchewki
- 250 g mąki tortowej
- 200 g cukru
- 180 ml oleju
- 120 g musu jabłkowego bez cukru
- 5 jajek
- 3 łyżeczki dobrej jakości przyprawy do piernika bez dodatku cukru (polecam użyć domowej przyprawy do piernika)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki dobrej jakości przyprawy do piernika bez dodatku cukru
- kilka orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie
- W pierwszej kolejności wyjmij z lodówki potrzebny do zrobienia kremu serek mascarpone i masło, by podczas przygotowywania ciasta nabrały temperatury pokojowej.
- Wszystkie suche składniki na ciasto umieść w jednej misce i dokładnie wymieszaj.
- Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach – łączna waga po obraniu i rozdrobnieniu powinna wynosić 300 g. Jeśli marchew jest soczysta, pozbądź się nadmiaru soku (umieść ją na sitku lub odciśnij przez gazę).
- W tym momencie polecam włączyć piekarnik, by podczas przygotowywania ciasta odpowiednio się rozgrzał – wybierz opcję grzania góra-dół w temp. 175 stopni Celsjusza.
- W pustej misce umieść jajka, cukier, olej i mus jabłkowy. Zmiksuj całość, a następnie dodaj startą marchewkę i połącz.
- Do mokrych składników zmieszanych z marchewką syp suche składniki i wymieszaj dokładnie szpatułką. Ciasto będzie stosunkowo rzadkie.
- Przygotowane ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia formie o wielkości około 35 × 24 cm. Piecz przez około 30 minut. Po tym czasie sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest już gotowe. Jeśli patyczek nie będzie suchy, przedłuż czas pieczenia o kolejne 5 minut.
- Gdy ciasto będzie upieczone, wyłącz piekarnik i uchyl drzwi na 15 minut, by wyrównać powoli temperaturę. Po tym czasie otwórz szeroko drzwi piekarnika i pozostaw w nim formę z ciastem aż do ostudzenia.
- Gdy świąteczne ciasto marchewkowe przestygnie, przekrój je na pół i pozostaw do całkowitego schłodzenia, a następnie przygotuj krem.
- Serek mascarpone umieść w misce i ubijaj mikserem ustawionym na średnich obrotach. Po około minucie zwiększ obroty miksera i zacznij dodawać porcjami miękkie masło. Następnie wsyp cukier puder i przyprawę do piernika i ubijaj do uzyskania gładkiego kremu – najpewniej wystarczy minuta miksowania całości.
- Połowę gotowego kremu rozłóż równomiernie na jednej części ciasta i przykryj drugą częścią. Górę świątecznego ciasta marchewkowego posmaruj pozostałym kremem i ozdób połówkami orzechów włoskich.
Takie ciasto marchewkowe doskonale uzupełnia bożonarodzeniowe słodkie menu. Popularne pierniczki, piernik w czekoladzie czy babeczki piernikowe możesz w tym roku zastąpić nieco lżejszą opcją w postaci świątecznego ciasta marchewkowego o korzennej nucie.