Świąteczne ciasto marchewkowe – przepis

Podczas tegorocznego Bożego Narodzenia chcesz zaskoczyć swoich bliskim niebanalnym menu? Zobacz mój sprawdzony przepis na pyszne świąteczne ciasto marchewkowe z piernikową nutą. Efekt wow gwarantowany!

Przepis na świąteczne ciasto marchewkowe

Ogromną zaletą tego świątecznego ciasta marchewkowego jest nie tylko doskonały smak, ale też proste i konkretne zadania do wykonania, które nie sprawią Ci wielkich problemów. Do jego przygotowania nie potrzeba wymyślnych składników. Wszystkie produkty znajdziesz z pewnością nawet w osiedlowym sklepie.

Składniki

Ciasto:

  • 300 g grubo tartej marchewki
  • 250 g mąki tortowej
  • 200 g cukru
  • 180 ml oleju 
  • 120 g musu jabłkowego bez cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki dobrej jakości przyprawy do piernika bez dodatku cukru (polecam użyć domowej przyprawy do piernika)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki dobrej jakości przyprawy do piernika bez dodatku cukru
  • kilka orzechów włoskich do dekoracji

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności wyjmij z lodówki potrzebny do zrobienia kremu serek mascarpone i masło, by podczas przygotowywania ciasta nabrały temperatury pokojowej.
  2. Wszystkie suche składniki na ciasto umieść w jednej misce i dokładnie wymieszaj. 
  3. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach – łączna waga po obraniu i rozdrobnieniu powinna wynosić 300 g. Jeśli marchew jest soczysta, pozbądź się nadmiaru soku (umieść ją na sitku lub odciśnij przez gazę). 
  4. W tym momencie polecam włączyć piekarnik, by podczas przygotowywania ciasta odpowiednio się rozgrzał  – wybierz opcję grzania góra-dół w temp. 175 stopni Celsjusza.
  5. W pustej misce umieść jajka, cukier, olej i mus jabłkowy. Zmiksuj całość, a następnie dodaj startą marchewkę i połącz. 
  6. Do mokrych składników zmieszanych z marchewką syp suche składniki i wymieszaj dokładnie szpatułką. Ciasto będzie stosunkowo rzadkie. 
  7. Przygotowane ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia formie o wielkości około 35 × 24 cm. Piecz przez około 30 minut. Po tym czasie sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest już gotowe. Jeśli patyczek nie będzie suchy, przedłuż czas pieczenia o kolejne 5 minut.
  8. Gdy ciasto będzie upieczone, wyłącz piekarnik i uchyl drzwi na 15 minut, by wyrównać powoli temperaturę. Po tym czasie otwórz szeroko drzwi piekarnika i pozostaw w nim formę z ciastem aż do ostudzenia. 
  9. Gdy świąteczne ciasto marchewkowe przestygnie, przekrój je na pół i pozostaw do całkowitego schłodzenia, a następnie przygotuj krem.
  10. Serek mascarpone umieść w misce i ubijaj mikserem ustawionym na średnich obrotach. Po około minucie zwiększ obroty miksera i zacznij dodawać porcjami miękkie masło. Następnie wsyp cukier puder i przyprawę do piernika i ubijaj do uzyskania gładkiego kremu – najpewniej wystarczy minuta miksowania całości.
  11. Połowę gotowego kremu rozłóż równomiernie na jednej części ciasta i przykryj drugą częścią. Górę świątecznego ciasta marchewkowego posmaruj pozostałym kremem i ozdób połówkami orzechów włoskich.

Takie ciasto marchewkowe doskonale uzupełnia bożonarodzeniowe słodkie menu. Popularne pierniczki, piernik w czekoladzie czy babeczki piernikowe możesz w tym roku zastąpić nieco lżejszą opcją w postaci świątecznego ciasta marchewkowego o korzennej nucie.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!