Szakszuka z pomidorami z puszki jest rewelacyjnym pomysłem na śniadanie, szybki lunch, a nawet na kolację. Jest to odpowiedni posiłek na każdą porę dnia, która doda Ci dużo siły i energii nawet na cały dzień. Wyróżnia ją niesamowita ilość różnych kolorów i przede wszystkim niezwykły smak. Zobacz koniecznie ten przepis! Do Szakszuki z pomidorami z puszki dodasz różne przyprawy i dodatki, które podkreślą jej smak.
Szakszuka z pomidorami z puszki – prosty i szybki przepis
Szakszuka jest to danie, które pochodzi z kuchni tunezyjskiej i oznacza tzw. wielki bałagan. W tej potrawie królują jajka, które występują w sosie pomidorowym. Sos oczywiście powinien być lekko ostry. Szakszuka z pomidorami z puszki świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale również na kolację na ciepło. Nie można zapomnieć o kiełbasie, która stanowi także ważny dodatek, najlepiej wybrać taką, która jest wysokiej jakości. Potrawa popularna jest na całym świecie, dodatkowo jest naprawdę sycąca oraz smaczna. Oprócz pomidorów, jajek i kiełbasy ważna jest również cebula, przyprawy, jak i inne dodatki, które wpływają na finalny efekt i aromat. Danie można również doprawić według własnych potrzeb, w końcu nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco poeksperymentować w kuchni.
Składniki:
- 3 kiełbasy,
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- 4 jajka,
- 400 g upieczonych ziemniaków (mogą być gotowe mrożone, upieczone w piekarniku),
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, koperek,
- odrobina oleju do smażenia.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Kiełbasę pokrój w kostkę, tak samo zrób z cebulą i paprykami, ale pamiętaj o uprzednim pozbyciu się gniazd nasiennych.
- Czosnek rozgnieć i przeciśnij przez praskę.
- Kiełbasę z warzywami podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Całość posól.
- Dodaj pomidory i przyprawy. Duś całość przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Na koniec dodaj ziemniaki i koncentrat pomidorowy, aby zagęścić sos.
- Przełóż potrawę do naczyń żaroodpornych. Na każdym z nich umieść jajko.
- Piecz około 10 minut, aż jajko się zetnie, a żółtko będzie płynne.
>> Zobacz też: Jak przechowywać jajka? Zrób to poprawnie!