Szybkie przekąski na sylwestra – 18 przepisów

Sylwester, nawet ten spędzany w domu, zasługuje na specjalną oprawę. Coraz chętniej tego dnia rezygnujemy z imprez do białego rana na rzecz spotkania z przyjaciółmi i świętowania w domu. W takiej sytuacji warto zadbać o dobrą muzykę, ulubione napoje i szybkie przekąski na sylwestra, na które sprawdzone przepisy znajdziesz w moim artykule. Zobacz, jak sprawnie przygotować menu!

Jak przygotować szybkie przekąski na sylwestra? Grunt to organizacja!

Szybkie przekąski na sylwestra cieszą się coraz większą popularnością podczas spotkań w gronie przyjaciół. Często każdy przynosi jakieś danie lub cała paczka znajomych spotyka się odpowiednio wcześniej, by przed wieczornym świętowaniem wspólnie przygotować przekąski. 

Czym kierować się podczas wyboru menu na sylwestra? Oczywiście upodobaniami kulinarnymi świętujących oraz czasem, jaki musimy poświęcić na wykonanie potraw. Sylwester przypada dosłownie kilka dni po świętach, które w niemal każdym polskim domu wiążą się z nadmiarem jedzenia, którego przygotowanie było czasochłonne. Nie warto zatem po kilku dniach powtarzać kuchennej przeprawy. Lepiej zdecydować się na szybkie przekąski na sylwestra, by jak najprędzej można było przejść do świętowania.

Pamiętaj o tym, aby:

  • znać liczbę osób, która będzie na imprezie,
  • sprawdzić zapasy (może jest coś ciekawego do wykorzystania),
  • zaplanować menu,
  • spisać listę zakupów i wybrać się do sklepu!

Poniżej znajdziesz 18 przepisów na potrawy, których przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Wybierz coś na swoją imprezę!

>> Zobacz też: Jakie potrawy na święta Bożego Narodzenia zrobić? Lista

szybkie przekąski na sylwestra

Przekąski sylwestrowe na zimno

Szukasz przepisu na danie, które szybko przygotujesz, a jego podanie będzie błyskawiczne? Zdecyduj się na przekąski sylwestrowe na zimno, których nie trzeba podgrzewać przed podaniem — dzięki nim w czasie imprezy nikt nie będzie musiał znikać na dłuższy czas w kuchni. Poniżej znajdziesz kilka propozycji, spośród których z pewnością wybierzesz coś odpowiedniego dla Ciebie i Twoich gości. Przekąski na sylwestra na zimno będą szybko znikać z talerzy, możesz być tego pewny!

Kieszonki z ciasta naleśnikowego

Nasza pierwsza propozycja to efektowny pomysł na naleśniki z warzywami. Podczas przygotowania tego dania najbardziej czasochłonne jest robienie naleśników, jednak pamiętaj, że możesz je usmażyć dzień wcześniej i przechować pod przykryciem w chłodnym miejscu.

Lista składników:

Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 4 łyżki oleju

Na farsz:

  • pomidor malinowy
  • świeży ogórek
  • szczypiorek i koperek
  • kulka sera mozzarella

Na sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • suszona lub świeża bazylia (do smaku)

Wykonanie:

  1. Z podanych składników przygotuj ciasto i usmaż cienkie naleśniki. Dobrze jest zrobić to nieco wcześniej, by naleśniki zmiękły i dzięki temu łatwiej się zawijały. 
  2. Przygotuj sos czosnkowy. Pokrój warzywa na farsz i wymieszaj je delikatnie.
  3. Szklankę odwróć do góry dnem i połóż na niej naleśnik tak, żeby jego brzegi w miarę równomiernie zwisały wzdłuż tego naczynia. Przewiąż wokół naleśnika na szklance szczypiorek (najlepiej około 3-4 cm od dna szklanki), a następnie delikatnie odwróć i wyciągnij szklankę.
  4. Dno i brzegi uzyskanej kieszonki przesmaruj delikatnie sosem czosnkowym, a następnie przełóż do niej warzywny farsz i kawałki pokrojonej mozzarelli.

Naleśniki to jednak nie Twój smak i dalej szukasz pomysłu na przekąski sylwestrowe na zimno? Sprawdź nasze kolejne propozycje.

kieszonki z ciasta naleśnikowego

Sałatka w szklankach

Błyskawiczna potrawa sylwestrowa, którą przygotujesz w dosłownie kilka minut. 

Składniki:

  • 3 garście liści młodego szpinaku
  • mała puszka kukurydzy konserwowej
  • pół czerwonej papryki
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • średnia czerwona cebula
  • pół awokado
  • listki bazylii (opcjonalnie do ozdoby)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Rozdrobnij warzywa: porwij szpinak, paprykę pokrój w niedługie paski, cebulę posiekaj w grubszą kostkę a awokado w cienkie półtalarki. 
  2. Odcedź kukurydzę konserwową oraz tuńczyka.
  3. Przygotuj szklanki, do których będziesz układać warstwowo składniki sałatki w następującej kolejności: szpinak, kukurydza, papryka, tuńczyk, cebula i awokado (skrop je niewielką ilością soku z cytryny).

Paluchy owinięte szynką parmeńską

Pyszna i szybka przekąska, którą przygotujesz w dosłownie 5 minut!

Składniki:

  • paczka paluchów grissini dobrej jakości
  • szynka parmeńska pokrojona na cienkie plastry

Wykonanie:

  1. Paluchy grissini owijaj szynką parmeńską. Układaj je na półmisku tak, by koniec szynki znajdował się pod paluchem — zapobiegnie to rozwijaniu się poszczególnych plastrów. 
  2. Całość przystrój listkami bazylii i oliwkami. 
  3. Przekąskę przygotuj bezpośrednio przed podaniem, by paluchy nie zawilgły i nie zrobiły się miękkie.
paluchy owinięte szynką parmeńską

Kanapki z suszonymi pomidorami a’la bruschetta

Kanapki to pomysł na szybką przekąskę na sylwestra, który z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę. Niebanalnym rozwiązaniem jest dodanie do nich suszonych pomidorów. Zobacz, jak je przygotować!

Lista składników:

  • bagietka
  • 1 opakowanie serka kanapkowego (najlepiej naturalnego)
  • słoik suszonych pomidorów

Przygotowanie:

  1. Pokrój bagietkę w plastry i każdy kawałek posmaruj serkiem kanapkowym.
  2. Na każdej kanapce połóż odsączony z oleju kawałek suszonego pomidora.
  3. Przełóż na półmisek i ozdób listkami świeżej bazylii lub oregano.
kanapki z suszonymi pomidorami

Kilka pomysłów na mini kanapki

Mini kanapki to doskonałe rozwiązanie na każdej imprezie. Warto przygotować półmisek z kanapkami w różnych wersjach. Zobacz, jakie są nasze pewniaki na szybkie mini kanapki, które w mgnieniu oka znikają ze stołu!

Lista składników:

  • bagietka
  • kilka sztuk grillowanych krewetek
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • oliwki pokrojone w talarki
  • pomidor pokrojony w plastry
  • kilka plasterków kindziuka
  • rzodkiewki pokrojone w talarki
  • oliwa dobrej jakości
  • ząbek czosnku

Wykonanie:

  1. Pokrój bagietkę, skrop delikatnie oliwą i przejedź po niej przekrojonym ząbkiem czosnku. Tak przygotowane plastry bagietki podsmaż na patelni grillowej lub podpiecz w piekarniku.
  2. Na każdy plaster bagietki nakładaj dodatki, np. plasterek pomidora i krewetkę, plasterek szynki i oliwki, kindziuk i rzodkiewkę.

Masz inne ulubione dodatki do kanapek? A może po prostu chcesz poeksperymentować z innymi składnikami? Wypróbuj różne opcje, by znaleźć Wasze ulubione smaki.

>> Zobacz też: Sałatka z kurczakiem i granatem

mini kanapki

Pieczona szynka/schab na zimno

To szybka przekąska sylwestrowa na zimno, jednak konieczne jest upieczenie mięsa co najmniej dzień wcześniej, by zdążyło porządnie wystygnąć.

Lista składników:

  • 1 kg schabu lub szynki
  • słoiczek musztardy francuskiej
  • 4 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:

  1. Umyj i osusz mięso.
  2. Z pozostałych składników przygotuj marynatę. Pamiętaj, by czosnek przecisnąć przez praskę i zmieszać dokładnie z pozostałymi przyprawami i musztardą.
  3. Mięso dokładnie posmaruj marynatą. Przełóż do naczynia żaroodpornego, w którym będziesz je piec, zamknij szczelnie i odstaw na 24 godziny do lodówki. 
  4. Po tym czasie wyciągnij mięso z lodówki, poczekaj aż nieco się ociepli i wstaw je do piekarnika. Piecz przez około 60-80 minut (zależnie od grubości użytego kawałka mięsa) w 180 stopniach Celsjusza.
  5. Upieczone mięso przestudź, a następnie porządnie schłodź w lodówce. Dzięki temu pokrojenie go nawet na cienkie plastry nie powinno być problematyczne.

Pieczony schab/szynka to ostatnia z naszych propozycji na szybkie zimne przekąski na sylwestra. Pamiętaj, że nawet sylwestrowe spotkanie z przyjaciółmi zapewne potrwa do późnych godzin nocnych, dlatego warto mieć też przygotowane choćby jedno danie na ciepło.

pieczony schab

Przekąski na sylwestra na ciepło

Czy przekąski na sylwestra na ciepło muszą być pracochłonne? Niekoniecznie! Warto jednak dobrze przemyśleć menu, bo niektóre potrawy są szybkie tylko z pozoru. Jeśli odpowiednio dobierzesz menu, to przekąski sylwestrowe na ciepło nie zajmą na długo Twojej uwagi, zatem podczas podawania ich, nie stracisz zbyt dużo czasu.

Serowe paluszki

To doskonały pomysł na szybką przekąskę na ciepło, którą możesz przygotować spokojnie przed sylwestrem, a tuż przed podaniem odgrzać ją w piekarniku.

Lista składników:

  • 250 g sera mozzarella w kawałku
  • 3 jajka
  • 200 g bułki tartej
  • 200 g mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Pokrój ser we w miarę równe słupki.
  2. Każdy słupek obtocz w mące, a następnie zamocz w roztrzepanym jajku doprawionym solą i pieprzem i obtocz w bułce tartej. 
  3. Każdy kawałek panieruj dwukrotnie, żeby ser podczas smażenia nie wypłynął na patelnię.
  4. Tak przygotowane paluszki serowe usmaż na głębokim oleju. Smaż do uzyskania złotego koloru panierki.
serowe paluszki

Nadziewane pieczarki

Warzywne przekąski na sylwestra na ciepło to propozycja, która ucieszy z pewnością spore grono osób. Nadziewane pieczarki to danie tylko z pozoru czasochłonne. Jego przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż kwadrans (plus czas pieczenia).

Lista składników:

  • 15 średnich pieczarek
  • 200 g zmielonej szynki wieprzowej
  • 150 g żółtego sera
  • niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • ulubione przyprawy do mięsa mielonego (możesz użyć gotowej mieszanki przeznaczonej do tego rodzaju mięs lub przygotować miks następujących przypraw: słodka papryka, majeranek, sól, pieprz)
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Pieczarki umyj i wyciągnij z nich nóżki i blaszki, które wykorzystasz do farszu.
  2. Podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj posiekane nóżki i blaszki z pieczarek, a po chwili mięso i przyprawy. 
  3. Podsmażony farsz zdejmij z patelni i poczekaj aż przestygnie, a gdy nie będzie już zbyt ciepły, dodaj do niego około 100 g startego sera.
  4. Do pieczarek nakładaj farsz i układaj je na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Posyp wierzch startym serem.
  5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut.
faszerowane pieczarki

Kulki z kurczaka

Jeśli sylwestra spędzasz razem z dziećmi, przygotuj koniecznie szybkie kulki z kurczaka. Mali imprezowicze będą zachwyceni!

Lista składników:

  • 300 g mięsa z rosołu
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawa do kurczaka (do smaku)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g bułki tartej
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Oddziel mięso od kości i dokładnie zmiel. 
  2. Do mięsa dodaj starty drobno ser i przyprawę do kurczaka. Całość wymieszaj. Jeśli powstała masa nie będzie się odpowiednio kleić, możesz dodać rozmącone jajko i łyżkę mąki ziemniaczanej (ten etap pomijasz, jeśli mieszanka mięsa i sera się klei).
  3. Uformuj kulki. Każdą z nich obtocz w bułce tartej, a następnie zamocz w jajku i na końcu obtocz porządnie w bułce tartej. 
  4. Smaż na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru.
kulki z kurczaka

Mini lazania z cukinii

Szukasz szybkiego, ale efektownego dania na ciepło na sylwestra? Zaskocz swoich gości mini lazanią z cukinii. To potrawa, która nie jest pracochłonna, a wygląda po prostu niesamowicie.

Lista składników:

  • cukinia średniej wielkości
  • 200 g zmielonej szynki wieprzowej
  • 150 g żółtego sera
  • niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • ulubione przyprawy do mięsa mielonego 
  • posiekana natka pietruszki
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj mięso mielone i przyprawy. Całość smaż tak długo, aż mięso będzie dobre do jedzenia.
  2. W tym czasie pokrój cukinię wzdłuż na długie i cienkie plastry. 
  3. Usmażone mięso odstaw do przestygnięcia i po około kwadransie dodaj do niego starty żółty ser (około ⅓ porcji sera zostaw do posypania nim potrawy) i wymieszaj.
  4. Plastry cukinii zamaczaj na chwilę we wrzątku, by zmiękły i nie pękały podczas zawijania.
  5. Na każdy plaster cukinii połóż farsz i zawiń. 
  6. Zwinięte cukinie z farszem układaj w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Całość posyp startym żółtym serem i pietruszką.
  7. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Papryki faszerowane

Lista składników:

  • 4 papryki (najlepiej 2 żółte i 2 czerwone)
  • pozostałe składniki jak w przepisie na mini lazanię z cukinii (z pominięciem cukinii oczywiście)

Wykonanie:

  1. Mięso z warzywami przygotuj w taki sam sposób jak w przypadku przepisu wyżej.
  2. Umyj i osusz paprykę. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół i usuń gniazda nasienne oraz ogonki.
  3. Do tak przygotowanej papryki nakładaj farsz z mięsa mielonego i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut.

Mam nadzieję, że pomysły na przekąski sylwestrowe na ciepło przypadły Ci do gustu. Do przygotowania nadziewanych pieczarek, mini lazanii z cukinii oraz nadziewanych papryk, używa się takiego samego farszu, zatem w bardzo łatwy sposób możesz wyczarować 3 dania na ciepło przy maksymalnie niskim nakładzie pracy.

Co zrobić z ciasta francuskiego?

Gotowe półprodukty spożywcze dostępne w sklepach otwierają przed nami wiele możliwości, na przykład na przekąski na sylwestra z ciasta francuskiego. Minimum wysiłku, niewielkie koszty, efekt wow. Brzmi dobrze, prawda? Zobacz, jakie pomysły na szybkie przekąski na sylwestra znajdziesz w tej kategorii.

Mini pizze z ciasta francuskiego

Pysznie chrupiące ciasto francuskie w połączeniu z pomidorowym sosem, oliwkami i serem to prawdziwa sylwestrowa uczta! Dowiedz się, jak przygotować mini pizze z ciasta francuskiego.

Lista składników:

  • gotowe ciasto francuskie
  • 5 łyżek passaty pomidorowej
  • 3 łyżki oliwek
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 15 plasterków cienkiej salami
  • 200 g żółtego sera

Wykonanie:

  1. Wyciągnij ciasto francuskie z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Gdy to nastąpi, rozwiń je i pokrój na kwadraty o wymiarach około 10×10 cm.
  2. Każdy kawałek ciasta francuskiego posmaruj cienko passatą, a następnie rozłóż na nim dodatki: pokrojone w cienkie plasterki salami, plasterki pomidorków koktajlowych i posiekane oliwki.
  3. Wierzch posyp startym żółtym serem i upiecz w piekarniku zgodnie z zaleceniami producenta ciasta francuskiego.
mini pizze z ciasta francuskiego

Parówki w cieście francuskim

Szukasz pomysłu na przekąski na sylwestra z ciasta francuskiego, które przypadną do gustu dzieciom? Postaw na pewniaka i przygotuj parówki w cieście francuskim!

Lista składników:

  • gotowe ciasto francuskie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 parówek
  • łyżka sezamu
  • trochę rozmąconego jajka

Wykonanie:

  1. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, by jego temperatura zrównała się z temperaturą kuchni.
  2. Pokrój ciasto na około sześciocentymetrowe paski. Przez środek każdego paska rozsmaruj cienką warstwę koncentratu.
  3. Tak przygotowane paski ciasta francuskiego owijaj wokół parówek. Nawijaj ciasto tak, by kolejne paski nachodziły na siebie i tworzyły coś na kształt ciasta do rurki z kremem.
  4. Parówki owinięte ciastem francuskim ułóż na blasze i posmaruj z góry cienko rozmąconym jajkiem i posyp sezamem.
  5. Upiecz w piekarniku zgodnie z instrukcją z opakowania ciasta francuskiego.
parówki w cieście francuskim

Może jeszcze kieszonki z ciasta francuskiego?

>> Przepis tutaj: Kieszonki z ciasta francuskiego na 3 sposoby

Kieszonki z ciasta francuskiego z fetą prosciutto i rukolą

Co zrobić z gotowego ciasta na pizzę?

Szybkie przekąski na sylwestra to także różne wariacje na temat pizzy z gotowego ciasta. Zmieniając składniki możemy w krótkim czasie stworzyć różne dania. Zobacz dwie propozycje na to szybkie danie sylwestrowe.

Pizza z mielonym i ogórkiem kiszonym

Lista składników:

  • opakowanie gotowego ciasta na pizzę
  • 200 g zmielonej szynki wieprzowej
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 300 g żółtego sera (mogą być plastry)
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • ulubione przyprawy do mięsa mielonego 
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Ciasto na pizzę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je cienko passatą,
  2. Pokrój kiszone ogórki i przełóż na sitko do odcieknięcia.
  3. Cebulę i czosnek podsmaż na patelni. Po chwili dodaj zmieloną szynkę wieprzową i przyprawy. Odstaw do przestudzenia.
  4. Wyłóż na ciasto usmażone mięso z cebulą i czosnkiem, a wierzch posyp ogórkami kiszonymi. 
  5. Na tak przygotowaną pizzę wyłóż ser,
  6. Pizzę piecz zgodnie z zaleceniami producenta. Znajdziesz je na opakowaniu po cieście.

Pizza wegetariańska

Jeśli wśród Twoich znajomych są wegetarianie, warto zadbać o ich menu. Wegetariańska pizza na gotowym spodzie to szybki sposób na sylwestrową przekąskę.

Lista składników:

  • opakowanie gotowego ciasta na pizzę
  • 300 g żółtego sera (mogą być plastry)
  • pół czerwonej papryki
  • średnia cebula
  • ok. 5 cm białej części pora
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 4 duże pieczarki
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Umyj i osusz paprykę oraz pieczarki. Pokrój oba warzywa. Posiekaj też cebulę i por.
  2. Pieczarki podgotuj w garnku tak długo, aż odparuje z nich cała ciecz (pamiętaj, by przed postawieniem garnka na palnik dodać do nich nieco wody, aby nie przypaliły się przed puszczeniem soku).
  3. Cebulę, por i paprykę podsmaż na patelni.
  4. Odsącz kukurydzę.
  5. Ciasto na pizzę umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je passatą, a następnie rozłóż wszystkie przygotowane składniki.
  6. Upiecz pizzę zgodnie z zaleceniami producenta ciasta.

Jakie przekąski na sylwestra z tortilli zrobić?  

Nie przepadasz za ciastem francuskim ani za gotowym spodem do pizzy? Jest jeszcze trzecia opcja na szybką potrawę z gotowego ciasta. Tym razem nawet bez konieczności pieczenia czy smażenia! Wypróbuj przekąski na sylwestra z tortilli. Jeśli nie chcesz korzystać z gotowych tortilli, to równie dobrze możesz przygotować własne naleśniki — potrzebne składniki na ciasto znajdziesz w przepisie na kieszonki z ciasta naleśnikowego, który zamieściliśmy na początku tego artykułu.

Tortilla z suszonymi pomidorami

Miękkie ciasto tortilli w połączeniu z pysznymi suszonymi pomidorami to szybki i niedrogi sposób na przekąskę na sylwestra. Sprawdź, co potrzebujesz, by przygotować tortillę z suszonymi pomidorami.

Lista składników:

  • opakowanie gotowych tortilli
  • opakowanie serka kanapkowego naturalnego
  • 3 łyżki pokrojonych i odsączonych z oleju pomidorów suszonych
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • garść młodych liści szpinaku

Wykonanie:

  1. Każdy placek tortilli posmaruj równomiernie serkiem kanapkowym. 
  2. Rozłóż na tortilli dodatki i zawiń ją w ciasny rulon, a następnie pokrój na plastry. 
tortilla z suszonymi pomidorami

Tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym

Potrzebujesz szybkiej przekąski na sylwestra o mocnym smaku? Wypróbuj tortillę z kurczakiem i sosem czosnkowym. Dodaj do niej chrupiącego ogórka i paprykę, a zyskasz pożywną i zdrową przekąskę. 

Lista składników:

  • opakowanie gotowych tortilli
  • garść roszponki
  • ¼ czerwonej papryki
  • ½ świeżego ogórka
  • jedna pojedyncza pierś z kurczaka
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

  1. Mięso umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Dodaj przyprawę i olej, a następnie dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej 2 godziny.
  2. W tym czasie przygotuj sos czosnkowy — będzie najlepszy, jeśli smaki poszczególnych składników zdążą się przeniknąć. Wymieszaj dokładnie majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Gdy mięso się zamarynuje, usmaż je do miękkości i przestudź. Możesz też upiec je wcześniej w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30-40 minut.
  4. Umyj, osusz i pokrój paprykę oraz ogórka.
  5. Każdy placek tortilli posmaruj cienko sosem czosnkowym, a następnie połóż na niego mięso, sałatę, paprykę i ogórka.
tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym

Tortilla z wędzonym łososiem

Elegancki łosoś w mniej popularnym wydaniu, będzie ciekawą opcją na sylwestrowe danie. Ten szybki przepis na tortillę uratował już niejedną imprezę! Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut, dlatego jeśli potrzebujesz szybkiej przekąski, koniecznie rozważ tę propozycję.

Lista składników:

  • opakowanie gotowych tortilli
  • opakowanie serka kanapkowego naturalnego
  • 150 g łososia wędzonego
  • posiekany koperek (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Każdy placek tortilli posmaruj serkiem kanapkowym naturalnym. Ciekawym rozwiązaniem będzie też serek kanapkowy z dodatkiem chrzanu. Jednak uwaga! To dosyć intensywny smak, który nie wszystkim przypada do gustu.
  2. Na posmarowanej tortilli rozłóż wędzonego łososia. Jeśli lubicie połączenie smaku wędzonej ryby i koperku, to możesz dodać nieco tego zioła.
  3. Ciasno zawiń tortillę i pokrój na plastry. 
tortilla z wędzonym łososiem

May nadzieję, że przepisy między innymi na przekąski na sylwestra z tortilli, przypadną do gustu Tobie i gościom. Choć sylwester zasługuje na specjalną atmosferę i oprawę, nie warto spędzać całego dnia na przygotowywaniu imprezowych dań. Proste i szybkie przekąski sylwestrowe spełnią dokładnie tę samą rolę co dania, których przygotowanie zajmuje dużo czasu. 

Pamiętaj też, że możesz w sylwestra zaoszczędzić cenne minuty oraz pieniądze, jeśli tak dobierzesz menu, by jedną rzecz wykorzystywać w kilku potrawach (np. farsz do warzyw). Do menu sylwestrowego warto podejść z rozwagą!

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!