Jeśli szukasz pomysłu na świąteczny obiad z rodziną czy spotkanie z przyjaciółmi, to poznaj przepis na szynkę peklowaną pieczoną. Choć jej przygotowanie zajmuje kilka dni, nie napracujesz się przy niej dużo, a efekt powali wszystkich z nóg!
Jak przygotować szynkę peklowaną pieczoną?
To danie nie należy do tych szybkich. Chociaż samej pracy przy nim nie jest za dużo, trzeba rozpocząć przygotowanie szynki peklowanej pieczonej o wiele wcześniej. Mięso musi najpierw leżeć w zalewie tydzień i trzeba do niego codziennie zaglądać i obracać. Sam proces pieczenia też jest długi. W piekarniku mięso musi przebywać aż 1,5 godziny. Jednak wierzcie mi, warto! Efekt powali niejednego kulinarnego krytyka. Szynka peklowana pieczona jest idealnie soczysta, miękka, po prostu rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje na zimno jako domowa wędlina na kanapki. Możesz ją też podawać na ciepło.
Przepis na szynkę peklowaną pieczoną
Od czego zacząć? Oczywiście od wizyty w zaufanym sklepie mięsnym. Podstawą jest dobrej jakości szynka wieprzowa i przyprawy. Aby potrawa wyszła wyśmienicie, wybierz kawałek mięsa bez błon i przerostów.
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 1,5 l wody
- 5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- 60 g soli peklowej
- 1/2 łyżeczki cukru
- majeranek do natarcia
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę z czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i jałowcem. Po zagotowaniu dodaj sól peklową i cukier.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie ostudź zalewę do temperatury pokojowej.
- Umieść szynkę w ostudzonej zalewie tak, aby była całkowicie zanurzona.
- Włóż do lodówki na 7 dni, codziennie obracając mięso, aby równomiernie się peklowało.
- Po 7 dniach wyjmij szynkę z zalewy i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj mięso majerankiem, aby nadać mu dodatkowego aromatu.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz mięso przez 1,5 godziny, aż będzie miękkie i soczyste.
Jeśli chcesz z kolei przygotować pieczeń na obiad, to spróbuj przepis na pieczony schab w całości z sosem musztardowym.
Z czym podawać szynkę peklowaną pieczoną?
Zaletą tego dania jest to, że można je podawać na wiele sposobów. Szynka świeżo wyjęta z piekarnika świetnie komponuje się z zapiekanymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, kaszami czy kopytkami oraz surówką. Dobrze pasuje do niej też podawana na ciepło kapusta. Jeśli nie zniknie ze stołu podczas obiadu, można podawać ją również na zimno. Pokrojona w plastry świetnie nadaje się jako wędlina na kanapki. Można ją także traktować jako przekąskę. Podawana z chrzanem, sosem tatarskim czy żurawinowym świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Zrobisz z niej też roladki z szynki z jajkiem i ogórkami.