To jedno z moich ulubionych dań z użyciem ciasta francuskiego. W słonej odsłonie świetnie sprawdzi się zarówno na szybką kolację na ciepło, jak i posiłek dla niespodziewanych gości. Tarta na cieście francuskim z fetą jest banalnie prosta, zobacz sama.
Przepis na tartę na cieście francuskim z fetą
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
- 100 g serka śmietankowego,
- 1 opakowanie fety,
- czerwona cebula,
- boczek w plasterkach (jeśli wolisz bez mięsa – pomiń go),
- rukola,
- starty parmezan do posypania,
- sos: dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, sól i pieprz.
Tarta na cieście francuskim z fetą, którą zazwyczaj przygotowuję ma jeszcze paprykę żółtą, ale tym razem jej po prostu nie miałam. Jeśli lubisz – dodaj też inne warzywa, np. pieczarki czy odsączoną kukurydzę.
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie rozłóż na blaszce do tarty, nakłuj je i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 5-8 minut.
- W tym czasie możesz podsmażyć boczek, jeśli dodajesz go do swojej tarty na patelni bez tłuszczu. Wystarczy tylko po dwie minuty z każdej strony. Odstaw mięso na talerzyk.
- Pokrój warzywa na małe kostki.
- Pokrój fetę w kostki.
- Przygotuj sos: połącz oliwę z oliwek, ocet winny oraz sól i pieprz. Polej nim fetę i wymieszaj całość.
- Podpieczony spód ciasta francuskiego posmaruj serkiem śmietankowym. Na to wyłóż podsmażony boczek, warzywa oraz fetę. Wstaw do piekarnika na około 10-15 minut.
- Twoja tarta na cieście francuskim z fetą jest prawie gotowa. Teraz wystarczy, że udekorujesz ją rukolą oraz parmezanem. Smacznego!