Tarta na cieście francuskim z fetą

To jedno z moich ulubionych dań z użyciem ciasta francuskiego. W słonej odsłonie świetnie sprawdzi się zarówno na szybką kolację na ciepło, jak i posiłek dla niespodziewanych gości. Tarta na cieście francuskim z fetą jest banalnie prosta, zobacz sama.

Przepis na tartę na cieście francuskim z fetą

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • 100 g serka śmietankowego,
  • 1 opakowanie fety,
  • czerwona cebula,
  • boczek w plasterkach (jeśli wolisz bez mięsa – pomiń go),
  • rukola,
  • starty parmezan do posypania,
  • sos: dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, sól i pieprz.

Tarta na cieście francuskim z fetą, którą zazwyczaj przygotowuję ma jeszcze paprykę żółtą, ale tym razem jej po prostu nie miałam. Jeśli lubisz – dodaj też inne warzywa, np. pieczarki czy odsączoną kukurydzę.

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie rozłóż na blaszce do tarty, nakłuj je i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 5-8 minut.
  2. W tym czasie możesz podsmażyć boczek, jeśli dodajesz go do swojej tarty na patelni bez tłuszczu. Wystarczy tylko po dwie minuty z każdej strony. Odstaw mięso na talerzyk.
  3. Pokrój warzywa na małe kostki.
  4. Pokrój fetę w kostki.
  5. Przygotuj sos: połącz oliwę z oliwek, ocet winny oraz sól i pieprz. Polej nim fetę i wymieszaj całość.
  6. Podpieczony spód ciasta francuskiego posmaruj serkiem śmietankowym. Na to wyłóż podsmażony boczek, warzywa oraz fetę. Wstaw do piekarnika na około 10-15 minut.
  7. Twoja tarta na cieście francuskim z fetą jest prawie gotowa. Teraz wystarczy, że udekorujesz ją rukolą oraz parmezanem. Smacznego!
Przepis na tartę na cieście francuskim z fetą
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!