Tarta z grzybami leśnymi – mój przepis

Krucha tarta z dodatkiem aromatycznych leśnych grzybów to jesienny must have w naszym domu! Poniżej znajdziesz nasz sprawdzony przepis – wypróbuj go koniecznie!

Czy trudno jest przygotować tartę?

Wiele osób ma obawy przed przygotowywaniem tarty. Ten rodzaj ciasta ma opinię wymagającego i rzeczywiście tak jest, ale wystarczy się stosować do dwóch prostych zasad, by robienie tarty zakończyło się pełnym sukcesem:

  • pamiętaj, że tarta lubi zimno,
  • nie wyrabiaj ciasta zbyt długo!

I jedna, i druga zasada opiera się na założeniu, by nie uwolnić z mąki niepotrzebnego glutenu, który odpowiada za elastyczność. Tarta ma być krucha, niepulchna. Zatem zbyt dużo uwolnionego glutenu prowadzi do porażki w tym przypadku. Tłuszcz i zimno hamują uwalnianie glutenu. Woda i wyrabianie pomagają go uwolnić. Zatem powyższe zasady są jak najbardziej trafne!

Tarta z grzybami leśnymi – lista składników

Tatrę z grzybami leśnymi dobrze jest przygotować na bazie uniwersalnego przepisu na ten rodzaj ciasta. Z poniższych składników przygotujesz też tartę, która w połączeniu ze słodkimi dodatkami (np. krem budyniowy i owoce) będzie pysznym deserem. My jednak skupimy się na opcji z grzybami leśnymi.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g zimnego masła 82% tłuszczu
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka łyżek lodowatej wody (to ile ostatecznie wykorzystasz łyżek okaże się w trakcie przygotowywania ciasta)

SKŁADNIKI NA GRZYBOWY FARSZ:

  • 400 g grzybów leśnych – może być jeden gatunek (np. prawdziwki, podgrzybki, kurki) lub mix w dowolnych proporcjach
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 żółtka i 1 całe jajko
  • 30 g masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

>> Spróbuj też: Tarta na cieście francuskim z fetą

Tarta z grzybami leśnymi – przygotowanie

Tarta z grzybami leśnymi nie jest potrawą, której przygotowanie zajmie Ci dużo czasu. Pamiętaj jednak, że ugniecione ciasto powinno poleżakować przynajmniej godzinę w lodówce – przygotowanie go rozpocznij zatem odpowiednio wcześniej.

  1. Ciasto na tartę przygotuj w malakserze lub przy pomocy miksera. Zimne masło pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Dodaj przesianą mąkę, sól i żółtko. Miksuj przez chwilę lub pulsacyjnie zamieszaj w malakserze. Rób to tak długo, aż całość będzie wyglądać podobnie do mokrego piasku. Nie przestając miksować, dodaj łyżkę lodowatej wody. Jeśli ciasto zbije się w jedną kulę (lub kilka małych), nie dodawaj więcej wody. Jeśli nie, dodaj kolejną niewielką porcję wody. Najpewniej będą potrzebne 2 łyżki wody, jednak nie jest to regułą.
  2. Gdy ciasto zbije się w kulkę, szybko zagnieć je rękami (ten proces powinien trwać dosłownie kilkanaście sekund) i włóż do foliowego woreczka strunowego, zamknij go dokładnie i umieść na co najmniej godzinę w lodówce.
  3. W tym czasie oczyść, umyj i osusz grzyby. Pokrój je na kostkę lub plasterki. Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj. 
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Gdy minie godzina, wyciągnij z lodówki ciasto i rozwałkuj je na oprószonej delikatnie mąką stolnicy. Nadaj mu kształt zbliżony do formy, w którym będziesz piec tartę. Rozwałkowane ciasto przełóż przy pomocy szpatułki do natłuszczonej formy (staraj się jak najmniej dotykać je dłońmi, by nie ocieplać go) i dociśnij. Całą powierzchnię ciasta ponakłuwaj widelcem (dzięki temu nie musisz obciążać tarty podczas pieczenia).
  5. Formę z tartą umieść w piekarniku na około 10-15 minut i podpiecz na „blond” (ma się upiec, ale nie zarumienić).
  6. W czasie pieczenia ciasta rozpuść masło na patelni i podsmażaj na średniej mocy palnika cebulę, a po chwili dodaj czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaj grzyby. Całość smaż aż do momentu, gdy odparuje cała woda, a grzyby się zarumienią – wówczas wyłącz palnik. Grzyby z cebulą i czosnkiem dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  7. W wysokim pojemniku umieść śmietankę, jajko i żółtka i zblenduj na jednolitą masę. Wlej na patelnię i wymieszaj. Gotowe nadzienie wyłóż na podpieczoną „na blond” tartę (na gorące – nie musisz studzić ciasta) i całość wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut (zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza).

Tarta z grzybami leśnymi smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!