Krucha tarta z kurczakiem i pieczarkami to doskonały pomysł zarówno na obiad, jak i na kolację. To sycące danie będzie doskonałe także jeśli pieczarki zastąpisz mieszanka leśnych grzybów. Według mnie obie wersje smakują wyśmienicie i gdy tylko nadchodzi sezon na kurki i podgrzybki, wykorzystuję je w tym przepisie. Zobacz, jak przygotować tartę z kurczakiem i pieczarkami.
Tarta z kurczakiem i pieczarkami – lista składników
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 125 g zimnego masła 82% tłuszczu
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- kilka łyżek lodowatej wody (to ile ostatecznie wykorzystasz łyżek, okaże się w trakcie przygotowywania ciasta – szczegóły znajdziesz poniżej)
SKŁADNIKI NA GRZYBOWY FARSZ:
- 500 g filetu z piersi kurczaka (najlepiej z tzw. hodowli zagrodowej)
- 400 g pieczarek
- 50 g startej mozzarelli
- 3 jajka
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- olej do smażenia
- pieprz i sól do smaku
Tarta z kurczakiem i pieczarkami – przygotowanie
- Planując przygotowanie tarty z kurczakiem i pieczarkami, pamiętaj, że ugniecione ciasto musi zostać odłożone na co najmniej godzinę do lodówki – przygotowanie go rozpocznij zatem odpowiednio wcześniej.
- Jak bazę do tej potrawy wykorzystuję mój sprawdzony wielokrotnie przepis na tartę. Jego proporcje zostały dopracowane podczas kolejnych prób, zatem możesz mieć pewność, że korzystając z niego, wyczarujesz pyszne danie!
- Ciasto na tartę przygotuj przy pomocy miksera (możesz użyć też malaksera). W misce umieść przesianą mąkę, żółtko i sól, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki mieszaj do momentu aż całość nabierze wyglądu mokrego piasku. Ciągle miksując, dodaj łyżkę lodowatej wody i uważnie obserwuj zawartość miski. Jeśli ciasto zbije się w jedną kulę (lub kilka małych), nie dodawaj więcej wody. Jeśli nadal pozostanie sypkie, dodaj kolejną niewielką porcję wody. Najczęściej potrzebne są 2 łyżki wody, jednak nie jest to regułą.
- Gdy tylko ciasto zbije się w kulkę, zagniataj je rękami przez kilkanaście sekund, a następnie włóż do foliowego woreczka strunowego, zamknij i włóż na minimum godzinę do lodówki.
- W czasie chłodzenia się ciasta przygotuj farsz. Obierz cebulę i czosnek. Filet z piersi kurczaka oraz pieczarki umyj i osusz. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Usuń nóżki z pieczarek i pokrój w plasterki. Mięso pokrój w grubą kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę, a następnie dodaj pokrojonego kurczaka. Po chwili podsmażania dodaj przyprawę do kurczaka, oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieczarki. Całość duś na niewielkiej mocy palnika aż do odparowania soku. Pamiętaj, by regularnie mieszać składniki podczas smażenia. Spróbuj farsz – w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Gdy minie czas leżakowania ciasta w lodówce, rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy i przełóż do natłuszczonej formy do pieczenia tarty. Podczas tych czynności staraj się jak najmniej dotykać ciasta dłońmi, by go nie ocieplać. Tartę dociśnij do formy i ponakłuwaj widelcem – dzięki temu podczas pieczenia powietrze będzie swobodnie uciekać i ciasto nie wygnie się, nawet jeśli nie obciążysz go.
- Formę z tartą włóż do piekarnika na około 10-15 minut i podpiecz na „blond” (ciasto ma się upiec, ale nie może się zarumienić).
- W tym czasie w misce wymieszaj jajka, jogurt, startą mozzarellę i majeranek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Wyjmij formę z tartą z piekarnika – nie wyłączaj go, ale zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Gotowe nadzienie wyłóż na podpieczony spód (nie musisz studzić ciasta), wlej masę jajeczno-jogurtową i wstaw do piekarnika na 25-30 minut.
- Tartę z kurczakiem i pieczarkami posyp przed podaniem posiekaną natką pietruszki.