Tort bezowy z kremem mascarpone

Tort bezowy z kremem mascarpone

Tak naprawdę każda okazja do zrobienia tortu bezowego jest dobra, ale w moje urodziny musiałam wymyślić coś maksymalnie różowego. I tak oto powstało pyszne i kruche ciasto z delikatnym kremem mascarpone w środku. Zobacz przepis na tort bezowy, z którym poradzisz sobie nawet nie mając doświadczenia w wypiekach.

Jak przygotować tort bezowy?

Tort bezowy jest lekki i słodki, co przełamuje subtelnie kwaśna konfitura z owoców leśnych. Ja przygotowałam go z dwóch blatów i kremu, jednak możesz bez problemu zrobić wyższą wersję i udekorować ją świeżymi owocami. To taka wersja zimowa i dla mnie, czyli alergika :D

Grunt to przygotowanie dobrze wysuszonych blatów bezowych. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat ich pieczenia, zobacz podstawowe informacje, które umieściłam w przepisie na mini bezy.

Przepis na różowy i pyszny tort bezowy

Składniki:

Beza:

  • 6 białek,
  • 300 g cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • odrobina soli,
  • czerwony barwnik spożywczy.

Krem mascarpone:

  • 500 g śmietany 30%,
  • 1 opakowanie kremu mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Środek:

  • konfitura z owoców leśnych.

Przydadzą Ci się też dwie formy do pieczenia, które będą miały taką samą średnicę.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni z grzaniem górnej i dolnej grzałki. Rozpocznij pieczenie tortu od przygotowania bezy. Dokładnie oddziel białka od żółtek i ubij je z odrobiną soli na sztywną pianę.
  2. Dodawaj cukier, najlepiej łyżka po łyżce, aby dokładnie się rozpuścił. Cały czas ubijaj białka, możesz delikatnie zmniejszyć obroty.
  3. Dodaj mąkę ziemniaczaną, nie przestawając ubijać białek. Powoli zacznij dodawać barwnik spożywczy aż uzyskasz kolor, który będzie Ci się najbardziej podobać.
  4. Teraz musisz rozprowadzić przygotowane białka na dwóch formach do pieczenia o takiej samej średnicy. Wcześniej wyłóż je papierem do pieczenia. Podziel porcję na dwie części, ja przygotowałam jeden blat odrobinę grubszy (na spód) i drugi cieńszy (na wierzch). Pamiętaj, że tak jak rozprowadzisz białka po formie do pieczenia, taki będą miały one kształt po upieczeniu.
  5. Wstaw dwa blaty do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie, zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz bezę przez kolejne 100-110 minut.
  6. Po upieczeniu spodu i wierzchu tortu bezowego, przygotuj krem mascarpone. Ubij mocno schłodzoną śmietanę na wysokich obrotach miksera. Kiedy piana będzie sztywna, dodaj mascarpone i dalej ubijaj masę (możesz odrobinę zmniejszyć obroty). Na samym końcu dodaj cukier i wymieszaj całość w taki sposób, aby się on rozpuścił.
  7. Teraz przyszedł czas na złożenie tortu bezowego w całość. Na blacie, który jest spodem tortu równomiernie rozmieść konfiturę z owoców leśnych. Na nią nałóż krem mascarpone. Następnie, przykryj całość górnym blatem z bezy.
  8. Tak przygotowany tort możesz przechowywać w lodówce.


Spodobało się? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
Piszę odkąd pamiętam. Na co dzień prowadzę firmę, w której zajmuję się treściami marketingowymi. Uwielbiam spędzać czas w domu, z kubkiem kawy i ulubionym serialem. Zamieszkałam sama w wieku 18 lat i od tamtego momentu wypracowałam sobie wiele nawyków, które pozwalają na proste i przyjemne prowadzenie domu. I dlatego powstała Rozdomowiona! W ramach relaksu zajmuję się też rękodziełem - tworzę obrazy z mchu, które możesz zobaczyć w moim sklepie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top