Tak naprawdę każda okazja do zrobienia tortu bezowego jest dobra, ale w moje urodziny musiałam wymyślić coś maksymalnie różowego. I tak oto powstało pyszne i kruche ciasto z delikatnym kremem mascarpone w środku. Zobacz przepis na tort bezowy, z którym poradzisz sobie nawet nie mając doświadczenia w wypiekach.
Jak przygotować tort bezowy?
Tort bezowy jest lekki i słodki, co przełamuje subtelnie kwaśna konfitura z owoców leśnych. Ja przygotowałam go z dwóch blatów i kremu, jednak możesz bez problemu zrobić wyższą wersję i udekorować ją świeżymi owocami. To taka wersja zimowa i dla mnie, czyli alergika :D
Grunt to przygotowanie dobrze wysuszonych blatów bezowych. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat ich pieczenia, zobacz podstawowe informacje, które umieściłam w przepisie na mini bezy.
Przepis na różowy i pyszny tort bezowy
Składniki:
Beza:
- 6 białek,
- 300 g cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- odrobina soli,
- czerwony barwnik spożywczy.
Krem mascarpone:
- 500 g śmietany 30%,
- 1 opakowanie kremu mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru.
Środek:
- konfitura z owoców leśnych.
Przydadzą Ci się też dwie formy do pieczenia, które będą miały taką samą średnicę.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni z grzaniem górnej i dolnej grzałki. Rozpocznij pieczenie tortu od przygotowania bezy. Dokładnie oddziel białka od żółtek i ubij je z odrobiną soli na sztywną pianę.
- Dodawaj cukier, najlepiej łyżka po łyżce, aby dokładnie się rozpuścił. Cały czas ubijaj białka, możesz delikatnie zmniejszyć obroty.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną, nie przestawając ubijać białek. Powoli zacznij dodawać barwnik spożywczy aż uzyskasz kolor, który będzie Ci się najbardziej podobać.
- Teraz musisz rozprowadzić przygotowane białka na dwóch formach do pieczenia o takiej samej średnicy. Wcześniej wyłóż je papierem do pieczenia. Podziel porcję na dwie części, ja przygotowałam jeden blat odrobinę grubszy (na spód) i drugi cieńszy (na wierzch). Pamiętaj, że tak jak rozprowadzisz białka po formie do pieczenia, taki będą miały one kształt po upieczeniu.
- Wstaw dwa blaty do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie, zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz bezę przez kolejne 100-110 minut.
- Po upieczeniu spodu i wierzchu tortu bezowego, przygotuj krem mascarpone. Ubij mocno schłodzoną śmietanę na wysokich obrotach miksera. Kiedy piana będzie sztywna, dodaj mascarpone i dalej ubijaj masę (możesz odrobinę zmniejszyć obroty). Na samym końcu dodaj cukier i wymieszaj całość w taki sposób, aby się on rozpuścił.
- Teraz przyszedł czas na złożenie tortu bezowego w całość. Na blacie, który jest spodem tortu równomiernie rozmieść konfiturę z owoców leśnych. Na nią nałóż krem mascarpone. Następnie, przykryj całość górnym blatem z bezy.
- Tak przygotowany tort możesz przechowywać w lodówce.