Tort brownie z owocami i mascarpone

Tort brownie z owocami i mascarpone u mnie świetnie sprawdził się na rodzinną imprezę, więc na pewno skradnie serca i starszych i młodszych także w Twoim domu. Pyszna czekolada, do tego owoce i śmietankowy smak mascarpone jako krem robią dobrą robotę. Zobacz przepis na tort brownie i pozwól sobie na odrobinę letniej rozpusty!

Przepis na tort brownie z owocami

Uwielbiam ciasto czekoladowe, więc kiedy organizowałam u siebie imprezę rodzinną, wiedziałam, że to właśnie tort brownie jako pierwszy pojawi się na stole. Spód spokojnie można wykonać dzień wcześniej, a przed podaniem wystarczy tylko dodać krem i udekorować ulubionymi owocami, co zajmuje dosłownie chwilkę.

Składniki na tort brownie:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady,
  • 250g. masła,
  • 250g. cukru,
  • 80g. mąki,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki wody,
  • 1 łyżka cukru waniliowego.

Składniki na krem:

  • 200g. śmietany 30%,
  • 1 opakowanie serka mascarpone 250g,
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki na ozdobę tortu brownie – zależą od Ciebie – truskawki, borówki, maliny. Do dekoracji przydadzą się listki mięty.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wlej wodę do garnka, dodaj obydwa rodzaje cukru i zagotuj.
  3. Odstaw garnek na drugi palnik i dodaj rozdrobnioną czekoladę (mogą być kostki) z masłem pokrojonym w kostkę. Mieszaj tak długo, aż składniki się rozpuszczą.
  4. Roztrzep jajka w większej misce i dodaj mąkę. Wymieszaj dokładnie i wlej do nich wcześniej przygotowaną czekoladę.
  5. Przełóż masę do tortownicy (ja piekłam w formie ok. 28cm.) i piecz przez ok. 35 minut. Wierzch musi być lekko chrupiący, a ciasto wewnątrz mokre.
  6. Ubij śmietanę, dodaj serek mascarpone i wymieszaj na mniejszych obrotach tak, aby nie było grudek. Dodaj cukier i ponownie wymieszaj.
  7. Krem dodaj na ostudzony spód tortu brownie, a następnie udekoruj owocami. Gotowe!
tort brownie z owocami i miętą

Tort brownie z mascarpone i owocami

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

6 Responses

    1. Powiem Tobie szczerze, że nie wiem jak to się stało, bo ciasta uwielbiam piec, ale dekorowanie ich jest moją słabą stroną :D
      Ale dziękuję pięknie <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *