Kiedy myślisz o pierwszym własnoręcznie zrobionym torcie urodzinowym, pewnie uważasz, że jest to skomplikowane, czasochłonne i nie masz do tego zdolności. Nic bardziej mylnego! Wystarczy dobry przepis, odpowiednie przygotowanie pod względem akcesoriów do dekorowania, odrobina kreatywności, no i czasu. Tu jednak możesz podzielić pracę na kilka głównych etapów. Zobacz przepis na tort urodzinowy krok po kroku oraz instrukcję, jak zrobić dekoracje.
Jaki tort urodzinowy zrobić?
Robiłam już kilka tortów urodzinowych. Zawsze inspirowałam się zdjęciami w Internecie, pasującą kolorystyką i upodobaniami obdarowywanego (albo obdarowywanej). Skupiłam się także na prostych dekoracjach, które będę mogła przygotować bez większego doświadczenia. Właśnie dlatego w pierwszym torcie urodzinowym wybrałam białą bazę tortu i różyczki, a przy drugim trochę bardziej poszalałam, bo zrobiłam pada do gier z lukru plastycznego i zieloną bazę. Użyłam do tego barwników spożywczych dostępnych w sklepach internetowych.
Jeśli chodzi o smak, lubię, kiedy tort urodzinowy jest lekki i pyszny. Właśnie dlatego wybrałam tradycyjny biszkopt, krem śmietanowy albo krem z białej czekolady oraz konfiturę wiśniową.
Przepis na biszkopt do tortu urodzinowego
Rozpocznij od bazy, czyli biszkoptu. Możesz go przygotować nawet jeden dzień wcześniej, owinąć folią aluminiową po ochłodzeniu, a następnie przechować w lodówce.
Kilka porad odnośnie przygotowania biszkoptu do tortu urodzinowego:
- warto użyć wysokiej jakości mąki pszennej, ja korzystałam z typu 450, która powinna być przesiana,
- jajka powinny być w temperaturze pokojowej,
- biszkopt wkłada się do rozgrzanego piekarnika,
- masy na biszkopt nie warto przygotowywać długo, to nie jest ciasto drożdżowe, wtedy jest szansa na to, że opadnie,
- do pieczenia warto wykorzystać specjalny rant, w którym ustawia się średnicę tortu, ale nie można jej smarować tłuszczem przed pieczeniem.
A teraz mój przepis na biszkopt o średnicy 21 centymetrów, który u mnie wystarczył na trzy blaty do złożenia tortu.
Składniki:
- 5 jajek,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- ¾ szklanki mąki pszennej,
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Generalnie nie powinno się dodawać proszku do pieczenia do biszkoptu. Jeśli masa jest dobrze przygotowana, wyrośnie on bez większych problemów. Jednak kiedy nie masz pewności i boisz się, że przygotowany biszkopt nie urośnie albo robisz tort urodzinowy po raz pierwszy, dodaj proszek do pieczenia, a następnym razem spróbuj w ten sam sposób zrobić go bez niego.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni, grzałka góra i dół.
- Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj powoli cukier, ubijając dalej. Zmniejsz obroty, dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając. Masa powinna być puszysta, napowietrzona.
- Wyłącz mikser, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną (ewentualnie proszek do pieczenia) i mieszaj szpatułką, aż wszystkie składniki się połączą.
- Piecz biszkopt przez 35-40 minut.
Krem śmietanowy i krem z białej czekolady do przełożenia tortu
Używam dwóch sprawdzonych kremów do przekładania tortu. Jednym z nich jest tradycyjna śmietana połączona z mascarpone.
Składniki:
- 300 g śmietany 30%,
- 250 g mascarpone,
- 4-5 łyżek cukru pudru.
Przygotowanie:
- Ubij śmietanę na puszystą masę.
- Dodaj mascarpone i dalej mieszaj całość, aby konsystencja była jednolita.
- Na koniec dodaj cukier i miksuj chwilę, aby się rozpuścił.
Przepis na krem z białej czekolady do tortu
Składniki:
- 300 g śmietany 30%,
- 250 g mascarpone,
- 200 g białej czekolady,
- opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru.
Przygotowanie:
- Śmietanę rozpuść w kąpieli wodnej albo podgrzewając ją na małym ogniu. Ważne, aby jej nie zagotować.
- Do ciepłej śmietany dodaj białą czekoladę. Teraz całość trzeba schłodzić, najlepiej przez całą noc w lodówce.
- Kiedy masa będzie zimna, zacznij ją ubijać, tak samo jak zwykłą śmietanę.
- Dodaj mascarpone i miksuj jeszcze na średnich obrotach. Ewentualnie dodaj jeszcze cukier, chociaż czekolada jest na tyle słodka, że nie potrzeba go zbyt wiele.
Składanie tortu
Kiedy wszystkie elementy masz już gotowe, czyli biszkopt, krem i konfiturę, konieczne jest złożenie tortu. Biszkopt trzeba będzie jednak przekroić i to na równe części, aby uzyskać 3 blaty. Do tego warto skorzystać z ostrego noża (nie polecam) albo specjalnego nożyka strunowego (to zdecydowanie lepsza opcja). Robię to na drewnianej ruchomej desce, na której potem przygotowuję dekoracje.
Dekorowanie tortu urodzinowego
Przechodzimy teraz do istotnej części, czyli dekoracji. Najważniejsze jest dobre przygotowanie. Zaplanuj sobie, jakie ozdoby przewidujesz na swoim torcie jeszcze przed pieczeniem biszkoptu. Pozwoli Ci to zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria, w tym barwniki spożywcze i dekoracje do ciast i tortów. Szczególnie polecam:
- rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdką do wykonania różyczek,
- szpatułkę cukierniczą do rozprowadzania kremu na zewnątrz i wygładzania całej bazy,
- kilka misek, jeśli będziesz korzystać z kilku kolorów kremów.
Z czego przygotować dekorację tortu? Ja skorzystałam z kremu maślanego, który wykorzystałam zarówno do tynkowania, jak i różyczek.
Składniki:
- 5 białek,
- 300 g cukru,
- szczypta soli,
- 400 g masła.
Przygotowanie:
- Przygotuj sobie garnek oraz głęboką miskę, najlepiej ceramiczną, którą na nim umieścisz.
- W garnku wypełnionym wodą do ¾ wysokości zagotuj i odrobinę zmniejsz ogień.
- Umieść miskę na garnku, a następnie umieść tam białka, cukier i szczyptę soli. Mieszaj rózgą tak długo, aż cały cukier się rozpuści.
- Teraz przenieś masę do miksera z końcówką do ubijania. Miksuj tak długo, aż będzie gęsta piana. To moment, w którym trzeba też zmienić końcówkę na tradycyjną (do mieszania albo ucierania).
- Mieszaj i dodawaj masło łyżka po łyżce.
- Krem powinien się mieszać dość długo, możesz mieć także w pewnym momencie wrażenie, że się on zwarzył. Kontynuuj miksowanie, aż masa będzie gęsta i jednolita.
Teraz czas na Twoją wyobraźnię! Krem maślany rozprowadź na całym torcie i wyrównuj go szpatułką. To dość czasochłonne, jednak wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć. Jeśli chcesz zmienić jego kolor, wystarczy, że dodasz barwnik spożywczy. Do zrobienia różyczek, skorzystaj z rękawa cukierniczego. Krem maślany zrobi się twardy dopiero po wstawieniu tortu do lodówki.
Pamiętaj o tym, że krem maślany jest zbyt ciężki i słodki, żeby przekładać nim tort urodzinowy.
Materiał przygotowany we współpracy z fabrykaform.pl