Kiedy myślisz o pierwszym własnoręcznie zrobionym torcie urodzinowym, pewnie uważasz, że jest to skomplikowane, czasochłonne i nie masz do tego zdolności. Nic bardziej mylnego! Wystarczy dobry przepis, odpowiednie przygotowanie pod względem akcesoriów do dekorowania, odrobina kreatywności, no i czasu. Tu jednak możesz podzielić pracę na kilka głównych etapów. Zobacz przepis na tort urodzinowy krok po kroku oraz instrukcję, jak zrobić dekoracje.
Jaki tort urodzinowy zrobić?
Robiłam już kilka tortów urodzinowych, a pracę rozpoczynałam od dokładnego zaplanowania średnicy, wyglądu i smaku. Przede wszystkim dla mnie musi być on lekki i nie za słodki. Właśnie dlatego robię biszkopt, który dzielę później na trzy blaty, a następnie wybieram do niego dwie warstwy smaków: krem i owoce. Średnicę dobieram pod kątem dekoracji, które często zamawiam w sieci albo robię sama z lukru plastycznego. Etap planowania domowego tortu jest dość ważny, żeby zaopatrzyć się w odpowiednie produkty i przystąpić do pracy.
Do obtoczenia zawsze używam sprawdzonego kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej. Dobrze mi się z nim pracuje, a przede wszystkim nie jest mocno słodki. Świetnie pracuje również z barwnikami w proszku, więc możesz uzyskać dowolny kolor. Krem maślany możesz wykorzystać nie tylko do tynkowania, ale też dekorowania. Z pomocą rękawa cukierniczego i końcówek zrobisz takie piękne wzory jak poniżej:


Poniżej znajdziesz zdjęcia męskich tortów urodzinowych, które przygotowywałam. Mogą być inspiracją do stworzenia własnoręcznego domowego wypieku, udekorowanego według zainteresowań obdarowywanego, np. ulubionego klubu piłkarskiego czy gry.
Przepis na biszkopt do tortu urodzinowego
Rozpocznij od bazy, czyli biszkoptu. Możesz go przygotować nawet jeden dzień wcześniej, owinąć folią aluminiową po ochłodzeniu, a następnie przechować w lodówce.
Kilka porad odnośnie przygotowania biszkoptu do tortu urodzinowego:
- warto użyć wysokiej jakości mąki pszennej, ja korzystałam z typu 450, która powinna być przesiana,
- jajka powinny być w temperaturze pokojowej,
- biszkopt wkłada się do rozgrzanego piekarnika,
- masy na biszkopt nie warto przygotowywać długo, to nie jest ciasto drożdżowe, wtedy jest szansa na to, że nie opadnie,
- do pieczenia warto wykorzystać specjalny rant, w którym ustawia się średnicę tortu, ale nie można jej smarować tłuszczem przed pieczeniem.
A teraz mój przepis na biszkopt o średnicy 21 centymetrów, który u mnie wystarczył na trzy blaty do złożenia tortu.
Składniki:
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie: 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Generalnie nie powinno się dodawać proszku do pieczenia do biszkoptu. Jeśli masa jest dobrze przygotowana, wyrośnie on bez większych problemów. Jednak kiedy nie masz pewności i boisz się, że przygotowany biszkopt nie urośnie albo robisz domowy tort urodzinowy po raz pierwszy, dodaj proszek do pieczenia, a następnym razem spróbuj w ten sam sposób zrobić go bez niego.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni, grzałka góra i dół.
- Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj powoli cukier, ubijając dalej. Zmniejsz obroty, dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając. Masa powinna być puszysta, napowietrzona.
- Wyłącz mikser, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną (ewentualnie proszek do pieczenia) i mieszaj szpatułką, aż wszystkie składniki się połączą.
- Piecz biszkopt przez 35-40 minut.
Krem śmietanowy i krem z białej czekolady do przełożenia tortu
Używam kilka sprawdzonych kremów do przekładania tortu urodzinowego. Jednym z nich jest tradycyjna śmietana połączona z mascarpone.
Składniki:
- 300 g śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 4-5 łyżek cukru pudru.
Przygotowanie:
- Ubij śmietanę na puszystą masę.
- Dodaj mascarpone i dalej mieszaj całość, aby konsystencja była jednolita.
- Na koniec dodaj cukier i miksuj chwilę, aby się rozpuścił.
Przepis na krem z białej czekolady do tortu
Składniki:
- 300 g śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 200 g białej czekolady
- opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
- Śmietanę rozpuść w kąpieli wodnej albo podgrzewając ją na małym ogniu. Ważne, aby jej nie zagotować.
- Do ciepłej śmietany dodaj białą czekoladę. Teraz całość trzeba schłodzić, najlepiej przez całą noc w lodówce.
- Kiedy masa będzie zimna, zacznij ją ubijać, tak samo jak zwykłą śmietanę.
- Dodaj mascarpone i miksuj jeszcze na średnich obrotach. Ewentualnie dodaj jeszcze cukier, chociaż czekolada jest na tyle słodka, że nie potrzeba go zbyt wiele.
Przepis na krem straciatella
Składniki:
- 350 g mascarpone
- 350 g śmietany 30%
- 80 g cukru pudru
- 100 g czekolady mlecznej
- 20 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
- Zetrzyj czekoladę na wiórki.
- Bardzo zimną śmietankę, mascarpone i cukier puder zmiksuj na sztywną masę. Dodaj czekoladę i delikatnie wymieszaj.
Czym przełożyć tort urodzinowy?
Masz mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o dobór dodatków do kremu. Możesz użyć żelki owocowej, konfitury, galaretki, musu czy też popularną ostatnią chrupkę. Ja zazwyczaj wybieram słoik dobrej jakości owoców leśnych, truskawki czy wiśni. Wybór oczywiście zależy od tego, jakie masz preferencje smakowe i na jaką okazję robisz tort. Owoce świetnie przełamują konsystencję kremu, ale możesz też zrobić kolejną warstwę ze śmietanki i czekolady albo dodać kajmak.
Składanie domowego tortu urodzinowego
Kiedy wszystkie elementy masz już gotowe, czyli biszkopt, krem i konfiturę, konieczne jest złożenie tortu. Biszkopt trzeba będzie jednak przekroić i to na równe części, aby uzyskać 3 blaty. Do tego warto skorzystać z ostrego noża (nie polecam) albo specjalnego nożyka strunowego (to zdecydowanie lepsza opcja). Robię to na drewnianej ruchomej desce, na której potem przygotowuję dekoracje.

Dekorowanie tortu urodzinowego
Przechodzimy teraz do istotnej części, czyli dekoracji. Najważniejsze jest dobre przygotowanie. Zaplanuj sobie, jakie ozdoby przewidujesz na swoim torcie urodzinowym jeszcze przed pieczeniem biszkoptu. Pozwoli Ci to zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria, w tym barwniki spożywcze i dekoracje do ciast i tortów.
Szczególnie polecam:
- rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdką do wykonania różyczek,
- szpatułkę cukierniczą do rozprowadzania kremu na zewnątrz i wygładzania całej bazy,
- kilka misek, jeśli będziesz korzystać z kilku kolorów kremów.
Przepis na krem maślany do tortu
Składniki:
- 5 białek
- 300 g cukru
- szczypta soli
- 400 g masła
Przygotowanie:
- Przygotuj sobie garnek oraz głęboką miskę, która dobrze znosi wysoką temperaturę.
- Zagotuj wodę, która sięga do ¾ wysokości garnka. Odrobinę zmniejsz ogień.
- Umieść miskę na garnku, a następnie dodaj tam białka, cukier i szczyptę soli. Mieszaj rózgą tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Nie powinien być on wyczuwalny pod palcami.
- Teraz przenieś masę do miksera z końcówką do ubijania. Miksuj tak długo aż będzie gęsta piana. To moment, w którym trzeba też zmienić końcówkę na tradycyjną (do mieszania albo ucierania).
- Mieszaj i dodawaj masło łyżka po łyżce.
- Krem powinien się mieszać dość długo, możesz mieć także w pewnym momencie wrażenie, że się on zwarzył. Kontynuuj miksowanie aż masa będzie gęsta i jednolita.
Teraz czas na Twoją wyobraźnię! Krem maślany rozprowadź na całym torcie i wyrównuj go szpatułką. To dość czasochłonne, jednak wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć. Jeśli chcesz zmienić jego kolor, wystarczy, że dodasz barwnik spożywczy. Do zrobienia różyczek, skorzystaj z rękawa cukierniczego.
Uwaga! Krem maślany zrobi się twardszy dopiero po wstawieniu tortu urodzinowego do lodówki. Pamiętaj o tym, że jest zbyt ciężki i słodki, żeby przekładać nim blaty biszkoptu.
Męski tort urodzinowy – zdjęcia z inspiracjami
To kilka domowych tortów urodzinowych, które przygotowałam dla mojego chrześniaka. Z biegiem czasu na pewno nabierzesz wprawy i przygotowywanie biszkoptu, przekładanie czy dekorowanie nie będzie zajmować Ci tyle czasu, co na początku. Pamiętaj też, że liczy się włożone serce. Damski czy męski tort urodzinowy nie musi być perfekcyjny.







