Tortellini w sosie śmietanowym z boczkiem

Tortellini w sosie śmietanowym z boczkiem

Zastanawiasz się co tu zrobić na obiad? Ruszam z nowym cyklem, w którym będą szybkie i proste przepisy na udany posiłek! Wcale nie trzeba kupować kolejnej paczki z sosem w proszku, żeby błyskawicznie zrobić spaghetti czy kurczaka. Na pewno pojawią się makarony (no mam do nich słabość) i dania mięsne, czyli to co głównie króluje u mnie w domu. Dzisiaj przepis na tortellini w sosie śmietanowym.

Przepis na tortellini w sosie śmietanowym

U mnie z tortellini powstają różne ciekawe obiady i sałatki. Najbardziej lubię nadzienie z serem albo mięsem, ale właściwie do tego przepisu pasują i jedne i drugie. Zdecydowanie przy wyborze tortellini stawiam na te świeże, prosto z lodówki.

Składniki:

  • 1 opakowanie tortellini z serem i szynką,
  • 1 duża cebula,
  • 6 plastrów boczku wędzonego,
  • 200 g śmietanki 30%,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka wody,
  • starty parmezan do posypania,
  • przyprawy: sól, pieprz, pietruszka.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wodę w garnku i ugotuj pierożki tortellini dokładnie tak jak jest to opisane na opakowaniu.
  2. Pokrój cebulę w kostkę i boczek na drobniejsze plasterki.
  3. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek. Wrzuć cebulę i boczek, mieszaj dosyć często, żeby się nie przypaliły.
  4. Kiedy tłuszcz z boczku się wytopi, a cebula będzie zarumieniona, wlej szklankę wody. Gotuj około 5 minut.
  5. Dodaj śmietankę, dopraw całość solą, pieprzem i pietruszką. Jeśli sos wydaje Ci się zbyt rzadki – dodaj łyżkę przesianej mąki połączonej z odrobiną wody.
  6. Dodaj ugotowane tortellini do sosu. Wymieszaj lekko, aby pierożki się nie poprzerywały.
  7. Wyłóż tortellini w sosie śmietanowym na głęboki talerz, posyp tartym parmezanem.

Szybka porada: Jeśli nie jesteś fanem dużej ilości sosu, możesz pominąć w tym przepisie wodę. W ten sposób prosto do cebuli i boczku dodajesz śmietankę, która zredukuje się po zagotowaniu.

przepis na tortellini w sosie śmietanowym

Smacznego!

Spodobało się? Podziel się z innymi:
  
  
    
Dom to moje główne centrum dowodzenia! Tutaj pracuję w content marketingu, tworzę obrazy z chrobotka reniferowego, gotuję, oglądam seriale oraz spełniam kreatywne aranżacyjne pomysły. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie i obserwując mieszkańców. Skąd pomysł na Rozdomowioną? Gdy miałam 18 lat zamieszkałam sama i od tamtej pory wyrobiłam sobie wiele organizacyjnych nawyków. Mam nadzieję, że je wykorzystasz, aby przyjemniej i sprawniej dbać o dom!

2 komentarzy

  1. Edyta
    2018-01-18

    Szybko i smacznie, lubię takie przepisy.
    Teraz mam trochę pod górkę, bo muszę tak planować obiady, żeby najmłodsze dziecię też coś zjadło. (A nie mam chęci codziennie gotować dla nas i osobno dla Mrówy). Dlatego też ostatnio monotonia u nas, warzywna, rosołek, indyk. Jednym słowem płowo i jałowo. Jak masz na to jakiś patent to daj znać.
    Mam chęć na coś innego. Twój przepis podkradam – pewnie nie będzie na obiad, ale może na jakąś wczesną kolację przetestuję.

    Odpowiedz
    1. Rozdomowiona
      2018-01-18

      Pierwsze, co mi przyszło do głowy, to może do mięs dodaj jakiś sos? Podczas gotowania ziemniaków albo mięsa, możesz szybko przygotować jakiś sos dla Was, np. pomidorowo-paprykowy (wystarczy podgrzać przecier pomidorowy, dodać pokrojoną paprykę i ulubione zioła, zagotować i zblendować) albo śmietanowy (szklanka bulionu+śmietana 18%+tymianek), żeby trochę urozmaicić danie :)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top