Zastanawiasz się co tu zrobić na obiad? Ruszam z nowym cyklem, w którym będą szybkie i proste przepisy na udany posiłek! Wcale nie trzeba kupować kolejnej paczki z sosem w proszku, żeby błyskawicznie zrobić spaghetti czy kurczaka. Na pewno pojawią się makarony (no mam do nich słabość) i dania mięsne, czyli to co głównie króluje u mnie w domu. Dzisiaj przepis na tortellini w sosie śmietanowym.
Przepis na tortellini w sosie śmietanowym
U mnie z tortellini powstają różne ciekawe obiady i sałatki. Najbardziej lubię nadzienie z serem albo mięsem, ale właściwie do tego przepisu pasują i jedne i drugie. Zdecydowanie przy wyborze tortellini stawiam na te świeże, prosto z lodówki.
Składniki:
- 1 opakowanie tortellini z serem i szynką,
- 1 duża cebula,
- 6 plastrów boczku wędzonego,
- 200 g śmietanki 30%,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 szklanka wody,
- starty parmezan do posypania,
- przyprawy: sól, pieprz, pietruszka.
Przygotowanie:
- Przygotuj wodę w garnku i ugotuj pierożki tortellini dokładnie tak jak jest to opisane na opakowaniu.
- Pokrój cebulę w kostkę i boczek na drobniejsze plasterki.
- Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek. Wrzuć cebulę i boczek, mieszaj dosyć często, żeby się nie przypaliły.
- Kiedy tłuszcz z boczku się wytopi, a cebula będzie zarumieniona, wlej szklankę wody. Gotuj około 5 minut.
- Dodaj śmietankę, dopraw całość solą, pieprzem i pietruszką. Jeśli sos wydaje Ci się zbyt rzadki – dodaj łyżkę przesianej mąki połączonej z odrobiną wody.
- Dodaj ugotowane tortellini do sosu. Wymieszaj lekko, aby pierożki się nie poprzerywały.
- Wyłóż tortellini w sosie śmietanowym na głęboki talerz, posyp tartym parmezanem.
Szybka porada: Jeśli nie jesteś fanem dużej ilości sosu, możesz pominąć w tym przepisie wodę. W ten sposób prosto do cebuli i boczku dodajesz śmietankę, która zredukuje się po zagotowaniu.
Smacznego!
Art. napisany we współpracy reklamowej.