Tortilla z szarpanym kurczakiem

Rozpływające się w ustach mięso, świeże warzywa, stopiony ser, a do tego pyszny placek pszenny. To właśnie cała kwintesencja tortilli z szarpanym kurczakiem. Może być świetnym przepisem na obiad, kolację na ciepło, a także jako przekąska. Zobacz, jak ją przygotować. 

Przepis na tortillę z szarpanym kurczakiem 

Ten pomysł na danie z szarpanym kurczakiem w sosie a’la barbecue nie ogranicza się wyłącznie do tortilli. Tak przygotowane mięso doskonale sprawdzi się to burgera, domowych kanapek albo zapiekanek. Może być podstawą zdrowego domowego fastfoodu. Mięso jest pikantne, ale też słodkie. Do tego świetnie pasują dodatki dodające chrupkości, a także kremowe i delikatne dipy. 

Składniki na 4 porcje:

  • 4 placki tortilli pszennej 
  • 500 g filetów z piersi z kurczaka
  • 150 ml ketchupu 
  • 40 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki octu winnego (albo jabłkowego)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego 
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej
  • 1 papryka 
  • 1 pomidor
  • 1 cebula czerwona
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 ogórki konserwowe
  • 200 g sera żółtego tartego albo w plastrach
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie sos czosnkowy

Przygotowanie:

  1. Najpierw zrób filety z kurczaka. Przekrój każdy z nich wzdłuż, a następnie posól i popieprz z każdej strony. W misce wymieszaj ketchup, cukier brązowy, ocet winny, sos sojowy, musztardę, papryki mielone, sól i pieprz. Podziel sos na dwie części, po połowie. Jedną z nich rozsmaruj na filetach.
  2. Teraz trzeba usmażyć mięso. Rozgrzej olej na patelni. Przełóż mięso i smaż z każdej strony po kilka minut. Mieszaj od czasu do czasu, bo sos lubi przywierać. Na koniec wyłóż na patelnię pozostałą część sosu, podsmaż aż zgęstnieje i zrobi się ciemny. Odstaw mięso kurczaka do delikatnego ostygnięcia.
  3. W tym czasie przygotuj nadzienie. Pokrój paprykę i pomidora w kostkę. Posiekaj cebulę oraz ogórki. Odsącz kukurydzę. 
  4. Gdy kurczak będzie już ugotowany, użyj dwóch widelców, aby szarpanego kurczaka rozdzielić na mniejsze kawałki.
  5. Na każdy placek tortilli wyłóż najpierw ser na środku, potem rozłóż farsz. Opcjonalnie polej całość sosem czosnkowym. Teraz zwiń placek tak jak lubisz, w kostkę albo tradycyjnie w rulon.
  6. Tak przygotowane danie możesz grillować albo podsmażyć krótko na suchej patelni pod przykryciem, aby była chrupiąca, a ser się rozpuścił.

Bez problemu pszenne placki możesz zamienić na pełnoziarniste. Będą smakować równie pysznie. Ze względu na dość aromatyczny sos w kurczaku, połącz go z czymś kremowym, na bazie majonezu, jogurtu lub śmietany. Warto również dodać, że tortillę z szarpanym kurczakiem możesz przygotować na wiele sposobów. Dobrze smakuje podsmażona, upieczona albo krótko zgrillowana. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, dodaj 1 ostrego sosu lub pasty paprykowej. 

Jak przygotować wrap zapiekany?

Kiedy będziesz mieć gotową tortillę z kurczakiem, możesz ją przygotować w piekarniku. Rozgrzej go do temperatury 180°C. Zawiń placek w formie wrapa. Całość możesz posmarować cienką warstwą majonezu, co doda wilgoci oraz smaku. Dobrze się tu sprawdzi również koncentrat pomidorowy albo nawet ketchup. Ułóż wrapy na blasze do pieczenia i posyp je startym serem, np. mozzarellą albo cheddarem. Włóż blachę do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Taki zapiekany wrap to idealna propozycja na lunch lub kolację.

Warto pamiętać, że przygotowując wrap zapiekany, możesz eksperymentować z różnymi dodatkami. Na przykład możesz użyć salsy lub guacamole, aby uzyskać świeższy smak.

Po upieczeniu, wrapy możesz podawać na ciepło i doprawić świeżą kolendrą, ziołami prowansalskimi lub szczypiorkiem, co doda im bardziej wykwintnego charakteru. Tak przygotowane danie z pewnością zaskoczy Twoich gości i będzie świetnym pomysłem na spotkania przy jedzeniu.

Zobacz też mój przepis na bułeczki z kurczakiem, serem, kapustą pekińską i sosem majonezowo-ogórkowym

Jakie inne dodatki wybrać do tortilli z szarpanym kurczakiem?

Tortilla z szarpanym kurczakiem może być wzbogacona o różnorodne dodatki, które podkreślą jej smak. Możesz dodać:

  • pokrojone w kostkę ogórki zielone, które nadadzą świeżości,
  • różnych rodzajów sałat, które będą idealnym uzupełnieniem,
  • jeśli lubisz ostre smaki, warto dodać kilka plasterków jalapeño lub innego ostrego chili, które rozbudzą Twoje kubki smakowe.

Nie zapomnij również o sosach, które mogą wzbogacić tortillę z szarpanym kurczakiem. Możesz przygotować sos czosnkowy, mieszając 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę z jogurtem i majonezem w proporcjach 1:1 i odrobiną soku z cytryny. Dobrze będzie smakować też sos jogurtowy, który doskonale współgra z aromatycznym kurczakiem. Wyłóż go na farsz albo podawaj osobno. Jeśli nie masz pomysłu, co dodać, to sprawdź najlepsze sosy do sałatek – przepisy proste i uniwersalne.

W przypadku, gdy preferujesz bardziej kremowe dodatki, majonez z dodatkiem musztardy sprawdzi się idealnie.

Dzięki różnorodności dodatków, każdy znajdzie coś dla siebie, a Twoja tortilla stanie się niezapomnianą potrawą na każdą okazję. 

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *