Wiosenne sałatki – 6 kolorowych propozycji

Gdy tylko pojawia się kilka cieplejszych dni, większość osób ma ochotę na nieco inne dania niż te, które przygotowywaliśmy zimą. Nic więc dziwnego, że chętnie wówczas sięgamy po wiosenne sałatki. Przepisy na mocno kolorowe, chrupiące świeżymi warzywami sałatki znajdziesz poniżej. 

Ciekawe wiosenne sałatki

Na moim blogu już pojawiło się wiele wiosennych sałatek, które warto zrobić. Może wśród nich znajdziesz coś dla siebie, a jeśli nie, sięgnij po nowe inspiracje!

Wiosna nieodłącznie wiąże się z Wielkanocą. Właśnie dlatego przygotowałam też wpis, w którym znajdziesz przepisy na wielkanocne sałatki.

Sałatka z brokułem

Sałatka ze sporą ilością warzyw w towarzystwie gęstego sosu czosnkowego. Dla mnie to must have wśród wiosennych sałatek. Zobacz, jak ją przygotować.

Przygotuj:

  • 500 g brokuła 
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g miksu sałat
  • pęczek rzodkiewek
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sparzonego suszonego oregano

Wszystkie warzywa umyj, osusz i obierz. Brokuła ugotuj na parze – powinien być chrupki, dlatego nie gotuj go zbyt długo, bo będzie się rozpadać. Jajka ugotuj na twardo i obierz. Odstaw oba składniki sałatki do całkowitego przestygnięcia. W tym czasie przygotuj sos czosnkowy – wymieszaj dokładnie jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i suszone oregano. 

Do dużej miski włóż miks sałat, następnie dodaj podzielony na różyczki ugotowany brokuł, jajka na twardo pokrojone na ósemki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz plasterki rzodkiewki. Górę polej sosem czosnkowym.

Sałatka na Wielkanoc

Zestawienie sałatek na wiosnę musi zawierać propozycję idealną na Wielkanoc. Jednak przepis, który znajdziesz poniżej, nie jest tradycyjnym polskim daniem wielkanocnym. Lubię eksperymentować i mieszać smaki, dlatego moja ulubiona sałatka na Wielkanoc to miks tradycji i nowoczesności. Zobacz, jakie produkty są niezbędne do jej przygotowania.

Przygotuj:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g sera feta
  • 120 g mieszanki sałat
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Jajka ugotuj na twardo i odstaw je do przestygnięcia. Przygotuj sos majonezowo-jogurtowy: zmieszaj jogurt, majonez, posiekaną bazylię i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wszystkie warzywa umyj i osusz. Przekrój pomidorki koktajlowe na połówki, szparagi na kawałki o długości około 1 cm, a ser feta w kostkę. Obierz ugotowane jajka, przekrój na połówki i ułóż je w szklanej misce tak, by przylegały do jej ścianek. Na jajkach rozłóż mieszankę sałat, a następnie pomidorki, szparagi i ser feta. Na górę sałatki wlej przygotowany wcześniej sos majonezowo-jogurtowy.

Coś dla grillujących…

Wiosna, a więc grilowanie! Idealnym dodatkiem do mięs i warzyw z rusztu są oczywiście pyszne sałatki. Jeśli więc zapraszasz rodzinę lub przyjaciół na grilla, warto przygotować wiosenne sałatki. Będą one też doskonałą opcją dla tych, którzy nie przepadają za jedzeniem z rusztu. Wiosenne sałatki do grilla muszą dobrze komponować się smakiem z pieczonym mięsem. Na szczęście jest sporo takich przepisów, a poniżej znajdziesz moje dwa ulubione. Sprawdź, może któryś z nich przypadnie też Tobie do gustu.

Chrupiąca sałatka do mięs z grilla

Wiosenne sałatki do grilla, które są pełne kolorowych, chrupiących warzyw zazwyczaj najszybciej znikają podczas tego typu spotkań. Taki lekki dodatek doskonale równoważy posiłek z sycącym mięsem z rusztu w roli głównej. Przygotowanie poniższej sałatki zajmuje dosłownie kwadrans, zatem możesz ją szybko zrobić nawet w przypadku niespodziewanej wizyty gości.

Przygotuj:

  • 100 g liści młodego szpinaku
  • 200 g ogórków (najlepiej gruntowych, ale szklarniowe też się nadają)
  • 100 g czerwonej papryki
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 5 rzodkiewek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki pokrojonego świeżego szczypiorku
  • 2 łyżki pokrojonego świeżego koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy lub dobrej jakości oleju
  • sól i pieprz do smaku

Umyj i osusz warzywa. Obierz ogórka, obetnij nać i korzonki rzodkiewek, wyciągnij gniazdo nasienne z papryki. W dużej misce umieść liście szpinaku, dodaj przepołowione pomidorki koktajlowe, pokrojonego w półtalarki ogórka oraz rzodkiewkę. Posiekaj w kostkę cebulę i paprykę – dodaj je do pozostałych składników, delikatnie wymieszaj i przełóż sałatkę do szklanej miski.

Z oleju, soku z cytryny, szczypiorku i koperku przygotuj sos. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Sosem polej górę sałatki i jeśli masz czas, odstaw ją na pół godziny w chłodne miejsce, by smaki zdążyły się wymieszać.

Sałatka na grilla z selerem naciowym

Sałatki na wiosnę nie muszą być nudne! Seler naciowy, szpinak, pietruszka – to zaskakujące połączenie jest prawdziwą bombą witaminową, która w dodatku smakuje przepysznie. Wypróbuj mój przepis na sałatkę, która idealnie pasuje do grilla.

Przygotuj:

  • 120 g miksu sałat
  • 50 g liści młodego szpinaku
  • 5 cm białej części pora
  • 2 laski selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek gruntowy
  • ½ czerwonej papryki
  • 5 łyżek łuskanych ziaren słonecznika
  • 5 łyżek oliwy lub dobrej jakości oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie warzywa umyj, osusz i obierz. Do szklanej miski wsyp miks sałat oraz młody szpinak. Wymieszaj. Pora potnij w cieniutkie talarki, połóż na sitko i sparz wrzątkiem. Pozostaw go do odcieknięcia i przestudzenia.

Seler naciowy pokrój w kawałki o długości około 0,5 cm, a marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ogórek gruntowy i paprykę pokrój na kostki. Wszystkie warzywa (łącznie ze sparzonym porem) dodaj do miski z sałatą. 

Przygotuj sos. Olej lub oliwę wymieszaj z musztardą i cytryną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej sosem sałatkę, a wierzch posyp ziarnami słonecznika.

Lekkie wiosenne sałatki (wersja light)

Jesteś na diecie i szukasz odpowiednich dla siebie przepisów? A może będziesz gościć kogoś, kto się odchudza? Dobrym pomysłem będą odpowiednie wiosenne sałatki. Przepisy na te dania w wersji light znajdziesz poniżej!

Sałatka z mozzarella

Szukasz pomysłu na wiosenne sałatki dietetyczne? Doskonałą opcją do lunchboxa jest sałatka z mozzarellą. Miękki ser w połączeniu z chrupiącymi warzywami to opcja zdrowa i pyszna. Zobacz, jakie składniki są potrzebne do przygotowania tej sałatki.

Przygotuj:

  • 50 g sera mozzarella light
  • 30 g miksu sałat
  • 30 g liści młodego szpinaku
  • 50 g ogórka szklarniowego
  • 50 g pomidorków koktajlowych
  • 15 g łuskanych ziaren słonecznika
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu

Umyj wszystkie warzywa, osusz i obierz. Mozzarellę i ogórka szklarniowego pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe przetnij na pół, posiekaj szczypiorek. Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj sok z cytryny, musztardę francuską, oliwę i miód. Wszystkie składniki (poza sosem) wymieszaj w misce, a następnie przełóż do szklanej miski. Górę sałatki polej sosem.

Zobacz też: 10 najlepszych sałatek na Wielkanoc. Zaplanuj menu!

Sałatka z kiszonych ogórków

Wraz z nastaniem cieplejszych dni nie powinniśmy rezygnować z kiszonek! Choć wiosenne sałatki kojarzą się głównie z nowalijkami, warto regularnie sięgać też po kiszone warzywa. Doskonałą opcją jest sałatka z kiszonych ogórków, która idealnie pasuje jako dodatek do obiadu czy dań z grilla. Jest dietetyczna i zrobisz ją dosłownie w 10 minut. Zobacz, jakich składników potrzebujesz.

Przygotuj:

  • 6 dużych ogórków kiszonych
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ żółtej cebuli
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • pieprz do smaku

Pokrój w kostkę ogórki kiszone oraz cebulę czerwoną i żółtą. Szczypiorek posiekaj. Wszystko przełóż do miski, dodaj jogurt grecki, pieprz, wymieszaj i gotowe. Banalnie proste, prawda? Sałatki na wiosnę nie muszą być czasochłonne, a ten przepis jest tego najlepszym dowodem.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.