Z czym podawać placki ziemniaczane?

Szukasz inspiracji na to, z czym podawać placki ziemniaczane? Jestem wielbicielką tego dania, więc wypróbowałam już wiele różnych opcji i przyznam szczerze, że sama nie wiem, czy wolę je w wersji na słodko, czy na wytrawnie. Podzielę się z Wami moimi ulubionymi przepisami na dodatki do placków ziemniaczanych. Zobacz, jak możesz urozmaicić to danie.

Zacznijmy od podstaw, czyli przepis na placki ziemniaczane

Zanim przejdziemy do propozycji, z czym podawać placki ziemniaczane, chciałabym Wam podrzucić mój sprawdzony przepis na bazę. Placki ziemniaczane można zrobić bardzo szybko z dosłownie kilku składników. Nie jest to danie, którego przygotowanie w wersji podstawowej wymaga dużych zdolności kulinarnych, a moja receptura zawiera tylko niezbędne produkty. Możesz ją oczywiście urozmaicić zgodnie ze swoim gustem, dodając do środka np. szpinak. Moi domownicy lubią najbardziej tradycyjne, chrupiące placki ziemniaczane – przepis na właśnie takie placki znajdziesz poniżej.

Placki ziemniaczane – składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula (należy zrezygnować z tego składnika, jeśli przygotowujesz placki ziemniaczane na słodko)
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • olej do smażenia

Placki ziemniaczane – przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zmiel w maszynce do mięsa. Jeśli w startych ziemniakach widać dużo soku, możesz przecedzić go przez gęste sitko lub nieco odcisnąć przez czystą gazę bądź bawełnianą ściereczkę. Sok z ziemniaków zostaw w misce – po kwadransie na dnie powinna zbierać się skrobia, którą warto dodać do startych warzyw. Dodaj też rozmącone jajko, mąkę pszenną i sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. 

Na patelni rozgrzej olej (najlepiej rzepakowy) i wykładaj łyżką porcje, z których delikatnie formuj płaskie placki. Smaż na średniej mocy palnika aż do zarumienienia, a następnie przełóż na drugą stronę. Usmażone placki odkładaj na ręcznik papierowy lub na arkusze papieru śniadaniowego, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Z czym podawać placki ziemniaczane przyrządzone według powyższego przepisu? W wersji z cebulą będą smakować wyśmienicie z wytrawnymi dodatkami. Jeśli natomiast zrezygnujesz z dodania tego warzywa, możesz je wykorzystać jako bazę do słodkich dań. Sprawdź moje ulubione przepisy!

Z czym podawać placki ziemniaczane? Kilka opcji na wytrawnie

Zacznijmy od słonych dodatków do placków ziemniaczanych. Tych jest zdecydowanie więcej w moim przepiśniku. Bardzo lubię jeść je z sosem czosnkowym lub samą solą. Kwaśna śmietana to także świetny wybór. Jednak takie proste dodatki mogą nam się szybko znudzić.

Z czym podawać placki ziemniaczane na wytrawnie? Wybór jest naprawdę szeroki, z pewnością znajdziesz opcję dla siebie.

Placki ziemniaczane z gulaszem

Jeśli lubisz mięsne dodatki do dań obiadowych, to zdecydowanie polecam Ci ten przepis! Placki ziemniaczane z gulaszem to potrawa pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Będzie zatem idealną opcją na jesienny lub zimowy obiad. 

Potrzebujesz:

  • 500 g mięsa wieprzowego na gulasz (łopatka, chuda karkówka lub szynka)
  • 10 cm białej części pora
  • 10 średnich pieczarek
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 0,5 papryki (najlepiej czerwonej lub zielonej)
  • 2 liście laurowe
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • 5 ziaren suszonego jałowca
  • suszony czosnek niedźwiedzi, mielona papryka, sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Mięso i warzywa umyj i osusz. Wieprzowinę pokrój na kostki (najlepiej 2 × 2 cm). Por i marchewkę pokrój w cienkie talarki. Korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokrój w kostkę, aa pieczarki w plasterki.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso. Gdy wieprzowina lekko się zarumieni, przełóż ją do garnka o grubym dnie. Postaraj się nabierać jak najmniej tłuszczu. Do podsmażonego mięsa dodaj warzywa, przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec) i wlej szklankę wody. Duś pod przykryciem aż do miękkości. Regularnie kontroluj ilość płynu, by nie przypalić dania. Na końcu dopraw do smaku mieloną papryką, czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.

Sos porowy

Placki ziemniaczane z sosem porowym to opcja, którą zdecydowanie warto wypróbować! Sos porowy przygotujesz w kwadrans i potrzebujesz jedynie kilku składników. 

Potrzebujesz:

  • 1 por
  • 100 g masła
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku 

Obierz porą z zewnętrznych liści i dokładnie umyj. Pokrój go drobno. Na patelni rozpuść masło, zmniejsz moc palnika i dodaj pora. Smaż przez około 3 minuty, a następnie dodaj ¼ szklanki wody i duś całość pod przykryciem przez około 7 minut.

Gdy por będzie miękki, dodaj do niego śmietanę i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na małej mocy palnika, ale nie doprowadź do wrzenia. Po chwili zdejmij sos z kuchenki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubisz gładkie sosy, możesz go zblendować.

Sprawdź też: Filet z kurczaka zapiekana z porami

Sos pieczarkowy

Chociaż placki ziemniaczane z pieczarkami dodanymi do środka masy są bardziej popularne niż te z sosem pieczarkowym, to jednak zdecydowanie jestem zwolenniczką tych drugich. Ten pyszny grzybowo-ziołowy sos jest doskonałym dodatkiem do placków ziemniaczanych. Zobacz, jak go przygotować.

Potrzebujesz:

  • 500 g pieczarek
  • 50 g masła
  • 150 g śmietany 30%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sok z cytryny, mielona gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku

Pieczarki umyj, osusz i obierz, a następnie pokrój na cienkie plasterki. Na patelni roztop Masło, zmniejsz moc palnika I dodaj posiekanego pieczarki. Duś pod przykryciem przez około 7-10 minut.

Po tym czasie dodaj śmietanę i posiekany koperek. Ciągle mieszając, podgrzewaj, a gdy całość zacznie się gotować, dodaj przyprawy i sok z cytryny.

placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Zobacz też: Prosty makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym

A może placki ziemniaczane z łososiem?

Jeśli szukasz bardziej wykwintnego przepisu, wypróbuj placki ziemniaczane z łososiem. To ciekawe połączenie smaków, które zdecydowanie warto przetestować. Zobacz, czy przypadną Ci do gustu.

Potrzebujesz:

  • 200 g wędzonego łososia (najlepiej plastry)
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 100 g serka kanapkowego naturalnego 
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz

Śmietanę i serek kanapkowy wymieszaj razem na gładką masę. 

Na każdym usmażone placki ziemniaczane układaj plasterki łososia i kleks masy serkowo-śmietanowej (możesz wyciskać ją przez tylkę – będzie się wówczas dobrze prezentować). Posyp świeżym szczypiorkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym to propozycja dla osób, które lubią mniej oczywiste rozwiązania. Wieprzowinę wkłada się do środka masy, dzięki czemu nie ma konieczności przygotowywania oddzielnie dodatku. Ten przepis jest zatem nietypową odpowiedzią na pytanie, z czym podawać placki ziemniaczane.

Uwaga! Do tego dania nie robisz placków ziemniaczanych według bazowego przepisu z pierwszego akapitu. Receptura na wersję z mięsem mielonym znajdziesz poniżej.

  • 800 g ziemniaków 
  • 250 g mielonej karkówki wieprzowej
  • 1 łyżką mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku (możesz też dodać łyżkę przyprawy do mięsa mielonego)

Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij z nich nadmiar soku i umieść w misce. Dodaj mięso mielone i pozostałe składniki, a następnie dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej na patelni olej i zmniejsz moc palnika. Na gorący olej wykładaj uformowane i lekko spłaszczone kotlety. Smaż je do zarumienienia z obu stron.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym smakują wyśmienicie z dodatkiem sosu czosnkowego lub porowego.

Placki ziemniaczane z serem

To kolejna propozycja na placki, w których nietypowy składnik należy dodać do środka. Placki ziemniaczane z serem twarogowym to zaskakujące połączenie, które większości osób przypada do gustu. Wypróbuj go koniecznie!

Uwaga! Do tego dania nie robisz placków ziemniaczanych według bazowego przepisu z pierwszego akapitu. Receptura na wersję z serem znajdziesz poniżej.

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g twarogu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na tarce rozdrobnij też obrany czosnek i cebulę. Twaróg rozdrobnij widelcem lub przeciśnij przez praskę.

Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj cisto, formując z niego placuszki. Usmaż je z obu stron. Placki ziemniaczane z serem smakują wyśmienicie zarówno bez dodatków, jak i polane odrobiną kwaśnej śmietany i posypane szczypiorkiem. 

placki ziemniaczane z serem

Placki ziemniaczane na słodko

Zastanawiasz się, z czym podawać placki ziemniaczane na słodko? Opcji jest sporo, od placków posypanych po prostu cukrem, aż po takie podawane z owocami i czekoladą. Poniżej znajdują się przepisy na moje dwie ulubione wersje placków ziemniaczanych na słodko. Zainspiruj się!

Z cukrem i śmietaną

To najpopularniejsza wersja placków ziemniaczanych na słodko. Jeśli przygotowujesz je jako słodkie danie, pamiętaj, by nie dodawać cebuli. Poza bazowymi składnikami na placki ziemniaczane, do ich przygotowania potrzebne są tylko dwa produkty. 

Potrzebujesz:

  • 200 ml śmietany 18%
  • cukier do smaku

Śmietanę możesz wymieszać z cukrem i polać nią usmażone placki. Możesz też po prostu położyć nieco śmietany na placki i posypać cukrem. W obu wersjach smakują bardzo dobrze.

Z dżemem

Placki ziemniaczane na słodko to bardzo szybki sposób na obiad. Szczególnie jeśli zjesz je z dżemem. Usmażone placki ziemniaczane (oczywiście bez dodatku cebuli) należy posmarować ulubionym dżemem. Ja najczęściej używam konfitur śliwkowych lub dżemu wiśniowego. 

A Ty, z czym najbardziej lubisz jeść placki ziemniaczane? Daj mi znać w komentarzu, chętnie wypróbuję nowe dodatki! :)

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!