Czy w skład zapiekanki zawsze musi wchodzić makaron, naleśniki, tortilla lub ziemniaki? Niekoniecznie! Jeśli chcesz zaoszczędzić czas na gotowaniu to zapiekanka z chleba tostowego jest idealnym wyborem. Brzmi dziwnie? Nie potrzebujesz do niej wielu składników, a całość smakuje naprawdę świetnie. Przekonaj się!
Szybka zapiekanka z chleba tostowego
Chociaż zapiekanka z chleba tostowego brzmi trochę zabawnie to odpowiednio dobrane składniki i masa jajeczna sprawiają, że całość naprawdę świetnie smakuje. Do tego rozpuszczony ser i delikatnie chrupiący wierzch pieczywa dodają klasycznego smaku zapiekance. Trzeba docenić ten przepis za błyskawiczne przygotowanie, dlatego jeśli nie wiesz, co zrobić na obiad albo chcesz się pozbyć resztek z lodówki, tak naprawdę możesz dowolnie modyfikować mój pomysł.
Przepis na zapiekankę z chleba tostowego
Składniki:
- chleb tostowy (u mnie naczynie żaroodporne mieści 6 kromek, a potrzebne są trzy warstwy)
- 200 g szynki
- 1 cebula
- 100 g pieczarek
- 150 g sera żółtego tartego
- 200 g śmietany 18%
- 3 jajka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
- sól, pieprz, oregano
- odrobina tłuszczu do podsmażenia
Przygotowanie:
- Szynkę, cebulę i pieczarki posiekaj drobno. Podsmaż składniki na odrobinie tłuszczu, dodaj pod koniec 2 łyżki koncentratu. Możesz też posolić i popieprzyć swój farsz. Zamieszaj.
- Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, posól, popieprz i dopraw oregano. Dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.
- Wyłóż naczynie żaroodporne kromkami chleba tostowego. Wlej 1/3 masy jajecznej, połowę farszu i połowę sera żółtego.
- Przykryj kromkami chleba. Ponownie wlej drugą część masy jajecznej i wyłóż równomiernie pozostałą część farszu.
- Przykryj trzecią i ostatnią partią kromek chleba. Wlej trzecią część masy jajecznej i przykryj całość równomiernie serem.
- Piecz zapiekankę z chleba tostowego przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu.
Zobacz też: Ziemniaki zapiekane pod beszamelem