Zapiekanka z chleba tostowego? To idealne danie na ciepło!

zapiekanka z chleba tostowego

Czy w skład zapiekanki zawsze musi wchodzić makaron, naleśniki, tortilla lub ziemniaki? Niekoniecznie! Jeśli chcesz zaoszczędzić czas na gotowaniu to zapiekanka z chleba tostowego jest idealnym wyborem. Brzmi dziwnie? Nie potrzebujesz do niej wielu składników, a całość smakuje naprawdę świetnie. Przekonaj się!

Szybka zapiekanka z chleba tostowego

Chociaż zapiekanka z chleba tostowego brzmi trochę zabawnie to odpowiednio dobrane składniki i masa jajeczna sprawiają, że całość naprawdę świetnie smakuje. Do tego rozpuszczony ser i delikatnie chrupiący wierzch pieczywa dodają klasycznego smaku zapiekance. Trzeba docenić ten przepis za błyskawiczne przygotowanie, dlatego jeśli nie wiesz, co zrobić na obiad albo chcesz się pozbyć resztek z lodówki, tak naprawdę możesz dowolnie modyfikować mój pomysł.

Przepis na zapiekankę z chleba tostowego

Składniki:

  • chleb tostowy (u mnie naczynie żaroodporne mieści 6 kromek, a potrzebne są trzy warstwy)
  • 200 g szynki
  • 1 cebula
  • 100 g pieczarek
  • 150 g sera żółtego tartego
  • 200 g śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
  • sól, pieprz, oregano
  • odrobina tłuszczu do podsmażenia

Przygotowanie:

  1. Szynkę, cebulę i pieczarki posiekaj drobno. Podsmaż składniki na odrobinie tłuszczu, dodaj pod koniec 2 łyżki koncentratu. Możesz też posolić i popieprzyć swój farsz. Zamieszaj.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, posól, popieprz i dopraw oregano. Dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.
  3. Wyłóż naczynie żaroodporne kromkami chleba tostowego. Wlej 1/3 masy jajecznej, połowę farszu i połowę sera żółtego.
  4. Przykryj kromkami chleba. Ponownie wlej drugą część masy jajecznej i wyłóż równomiernie pozostałą część farszu.
  5. Przykryj trzecią i ostatnią partią kromek chleba. Wlej trzecią część masy jajecznej i przykryj całość równomiernie serem.
  6. Piecz zapiekankę z chleba tostowego przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu.

Zobacz też: Ziemniaki zapiekane pod beszamelem

Spodobało się? Podziel się z innymi:
  
  
    
Dom to moje główne centrum dowodzenia! Tutaj pracuję w content marketingu, tworzę obrazy z chrobotka reniferowego, gotuję, oglądam seriale oraz spełniam kreatywne aranżacyjne pomysły. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie i obserwując mieszkańców. Skąd pomysł na Rozdomowioną? Gdy miałam 18 lat zamieszkałam sama i od tamtej pory wyrobiłam sobie wiele organizacyjnych nawyków. Mam nadzieję, że je wykorzystasz, aby przyjemniej i sprawniej dbać o dom!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top