Żeberka w sosie miodowym – miękkie i soczyste

Przepyszne, soczyste żeberka to marzenia każdego miłośnika mięsnych potraw. Kto od czasu do czasu nie lubi zjeść mięsa, które wręcz rozpływa się w ustach? Jeśli dodasz jeszcze do tego miód, musztardę, sos sojowy, to z pewnością zakochasz się w tym daniu. Żeberka w sosie miodowym jest świetną propozycją nie tylko na syty obiad, ale również na grilla. Taką potrawą z pewnością zaskoczysz swoich gości i rodzinę. Zobacz koniecznie ten przepis!

Żeberka w sosie miodowym z dodatkiem musztardy i sosu sojowego

Żeberka w sosie miodowym to zdecydowanie proste danie, jednak nie da się ukryć, że wymaga wprawy. Dla wielu to ulubiona potrawa, którą chętnie wybiera na uroczysty obiad. Miód świetnie komponuje się z soczystym mięsem, podkreślając jego smak. Nie można jednak zapomnieć o odpowiednim doborze przypraw, które są kluczowe przy żeberkach. Żeberka można przygotować w piekarniku, jak i również na grillu. Samo przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu, jednak już gotowe muszą piec się aż 60 minut. Potrawę można podać na wiele różnych sposobów. Rewelacyjnie smakują z pieczywem i surówką. Dodatkiem mogą być również pieczone ziemniaki lub kluski. Wiele osób żeberka podaje również z duszoną i zasmażoną kapustą.

Składniki:

  • 1 kg żeberek,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju/oliwy,
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej lub innej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, papryka wędzona, papryka słodka.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150-160 stopni, grzanie góra i dół.
  2. Rozgnieć czosnek i przeciśnij go przez praskę.
  3. Wymieszaj w miseczce wraz z sosem sojowym, miodem, olejem lub oliwą z oliwek oraz musztardą. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem, papryką wędzoną oraz słodką. 
  4. Mięso posól i popieprz, następnie zamarynuj i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
  5. Ułóż mięso w naczyniu do zapiekania (delikatnie skrop je tłuszczem), a następnie delikatnie podlej dno wodą. 
  6. Piecz mięso bez przykrycia przez co najmniej 3 godziny. W trakcie możesz je obracać, aby nie były spieczone tylko z jednej strony.

>> Zobacz też: Najlepsze marynaty do mięs – poznaj te przepisy!

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!