Ta zielona sałatka z awokado, brokułem i szpinakiem to doskonały wybór na lunch, kolację albo zdrowy dodatek do dania głównego. Smaki świetnie się przenikają, a do tego apetycznie wyglądają na talerzu. Zobacz ten prosty przepis!
Przepis na sałatkę z awokado, brokułem i szpinakiem
Jeśli lubisz zdrowe, świeże i lekkie sałatki, to ta propozycja z awokado, brokułem, szpinakiem, ogórkiem, papryką i groszkiem to prawdziwa bomba witaminowa. Składniki możesz dostosować do swoich potrzeb, np. zrezygnować z jednego z nich albo wybrać dodatek w innym kolorze dla kontrastu. Proponuję dodać również kiwi do zielonej sałatki z awokado. Dodaje on trochę słodyczy i równoważy smaki. Jeśli lubisz takie nietypowe połączenia, to koniecznie zobacz przepis na sałatkę z łososiem i awokado.
Składniki:
- 1 mały brokuł
- 1 duże awokado
- 1 mały ogórek sałatkowy
- 1 mała zielona papryka
- 1-2 kiwi (opcjonalnie)
- garść ulubionej sałaty (może być też rukola, roszponka, co masz pod ręką)
- ⅔ szklanki groszku konserwowego
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, słodka papryka mielona (odrobina)
- świeży koperek do posypania
- orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie:
- Cytrynę sparz, osusz i zetrzyj z niej skórkę. Następnie przekrój ją na pół i wyciśnij sok. Awokado przetnij na pół, usuń pestkę, obierz ze skórki i pokrój miąższ w kostkę. Skrop od razu sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- Groszek odcedź. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj na parze (ok. 12 minut) aż będzie miękki, ale jędrny. Odstaw do ostygnięcia.
- Ogórek umyj i pokrój w cienkie plasterki. Kiwi obierz, pokrój w plasterki, a następnie każdy plaster na 4 części. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.
- Sałatę umyj, osusz i podziel na mniejsze części.
- Wszystkie składniki na zieloną sałatkę z awokado, brokułem i ogórkiem wymieszaj w dużej misce. Dodaj świeży koperek, oprósz solą, pieprzem, skórką z cytryny i słodką papryką. Całość skrop oliwą i delikatnie wymieszaj. Udekoruj orzechami włoskimi.
Jak wybrać idealne składniki do zielonej sałatki z awokado?
Do tej zielonej sałatki do obiadu wybierz dojrzałe awokado, najlepiej z ciemną skórką. Weź je w dłoń i lekko ściśnij. Jeśli pod naciskiem skórka delikatnie ustępuje, owoc jest gotowy do jedzenia. Jeśli jest bardzo miękki i zapada się pod palcami – prawdopodobnie jest przejrzały.
Jeśli chodzi o brokuł, proponuję ugotować go na parze. Będzie wtedy delikatny, lekko chrupiący i przy tym nie straci swoich wartości odżywczych. Nie masz na to czasu? W takim razie ugotuj go w osolonej wodzie, ale bardzo krótko. Wystarczy 4-5 minut we wrzątku. Taki sposób blanszowania jest idealny, jeśli chcesz zachować soczyście zielony kolor brokuła.
A co z ogórkiem? Najlepiej tu sprawdzi się tradycyjny zielony, dostępny w sklepach i na targu o każdej porze roku. Z kolei groszek najłatwiej jest kupić w puszce, ale możesz też wybrać wersję mrożoną (po rozmrożeniu).
Z czym podawać zieloną sałatkę z brokułem i awokado?
Ten przepis to świetny wybór jako zielona sałatka do obiadu. Pasuje do pieczonych mięs, szczególnie delikatnego kurczaka czy też indyka. Możesz ją również podać do bardziej tłustych potraw z wieprzowiny dla lekkości. Składniki z tej receptury świetnie komponują się również z daniami z grilla, zarówno warzywnymi, jak i mięsnymi. Możesz też podawać sałatkę z brokułem i awokado w miniwersji, np. w miseczkach lub szklankach jako zdrową przystawkę podczas domowego przyjęcia.