Ziemniaki zapiekane pod beszamelem jest to idealna propozycja dla wegetarian. Mogą stanowić również dodatek do dań mięsnych. Wystarczy tylko odpowiednia odmiana ziemniaków, sos beszamelowy i oczywiście piekarnik. Jest to prosta i smaczna potrawa, która z pewnością posmakuje każdemu. Świetnie sprawdzi się na obiad jako sycąca pozycja. Koniecznie sprawdź ten przepis!

Przepis na pyszne ziemniaki zapiekane pod beszamelem

Ziemniaki zapiekane pod beszamelem jest to rewelacyjne danie obiadowe, które można dodać do pieczonego mięsa. Potrawa jest bardzo prosta do wykonania i zdecydowanie robi wrażenie. Jest bardzo smaczna i sycąca. Jeśli nie wiesz, jak oryginalnie podać ziemniaki, a zwykła forma już Ci się znudziła, to wypróbuj ten przepis. Uraczysz nimi swoich gości i domowników, nawet tych na diecie bezmięsnej.

>> Zobacz też: Pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków,
  • ser tarty (spora garść),
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa (albo natka pietruszki/koperek, sos można dowolnie przygotować według własnych upodobań).

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij od przygotowania sosu. Rozpuść masło w małym garnku, a następnie wsyp mąkę. Energicznie wymieszaj.
  2. Dolewaj mleko, podgrzewając sos na małym ogniu i nadal mieszaj, aby nie było grudek. Sos powinien robić się gęsty i gładki. 
  3. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Całość zagotuj.
  4. Ziemniaki pokrój na talarki albo zetrzyj na specjalnej tarce na cienkie plasterki, umieść je w naczyniu żaroodpornym.
  5. Zalej całość sosem (jeśli masz duże naczynie, zrób sos z podwójnej porcji).
  6. Wierzch posyp serem.
  7. Piecz przez ok. godzinę.

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *