Jeśli nie masz pomysłu na lekki letni obiad to owocowa zupa z truskawek i pomidorów jest idealnym wyborem. Odpowiednio dobrane warzywa i do tego słodkie truskawki zachwycą Cię swoim smakiem. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Wskazówki do zupy owocowej z truskawek i pomidorów
Poniższy przepis na zupę owocową z truskawkami i pomidorami nie wymaga większego przygotowania. Nie musisz mieć też ugotowanego wcześniej bulionu. Cała esencja i soki wydostaną się bezpośrednio z warzyw oraz owoców. Zupę możesz podawać na ciepło, ale dobrze smakuje też na zimno. W przepisie uwzględniłam cukier, ale jeśli masz wyjątkowo słodkie owoce, nie musisz go oczywiście dodawać.
Zobacz też: Smoothie z truskawek – idealne na śniadanie, deser i kolację
Oto wskazówki, które pomogą Ci w przygotowaniu i urozmaiceniu zupy:
- Jeśli chcesz uzyskać gładszą i rzadszą konsystencję bulionu, przecedź zupę na gęstym sicie.
- Aby uzyskać bardziej pikantne smaki, pomiń miętę i dodaj trochę pokrojonego szczypiorku, imbiru albo papryczki chili.
- Gdy zupa będzie gotowa do podania, wymieszaj ją chwilę przed.
- Możesz posypać danie łuskanym słonecznikiem, grzankami albo orzechami.
Przepis na zupę z truskawkami i pomidorami
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 500 g truskawek
- 50 ml wody mineralnej
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki octu jabłkowego albo winnego
- 1 łyżka cukru białego albo trzcinowego
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy
- 30 g parmezanu
- sól i pieprz
- odrobina tłuszczu do smażenia
Przygotowanie:
- Pomidory umyj pod bieżącą wodą, to samo zrób z truskawkami. Jedne i drugie pokrój w kostkę. Posiekaj też obrane cebule i ząbek czosnku.
- Pomidory umieść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Skrop octem, oprósz solą i pieprzem. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. W połowie pieczenia odwróć je. Kiedy się upieką, przełóż je do miski.
- Cebule, czosnek i truskawki podsmaż na odrobinie tłuszczu.
- Dodaj do pomidorów truskawki, cebule oraz czosnek. Dopraw bazylią i oregano. Wlej pozostały ocet (jeśli został), oliwę i sok z cytryny. Dodaj wodę. Wsyp cukier. Całość zmiksuj blenderem na gładką zupę.
- Przed podaniem połącz zupę z parmezanem.