Zupa z truskawek i pomidorów – orzeźwiająca, słodka i pyszna

Jeśli nie masz pomysłu na lekki letni obiad to owocowa zupa z truskawek i pomidorów jest idealnym wyborem. Odpowiednio dobrane warzywa i do tego słodkie truskawki zachwycą Cię swoim smakiem. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Wskazówki do zupy owocowej z truskawek i pomidorów 

Poniższy przepis na zupę owocową z truskawkami i pomidorami nie wymaga większego przygotowania. Nie musisz mieć też ugotowanego wcześniej bulionu. Cała esencja i soki wydostaną się bezpośrednio z warzyw oraz owoców. Zupę możesz podawać na ciepło, ale dobrze smakuje też na zimno. W przepisie uwzględniłam cukier, ale jeśli masz wyjątkowo słodkie owoce, nie musisz go oczywiście dodawać.

Zobacz też: Smoothie z truskawek – idealne na śniadanie, deser i kolację

Oto wskazówki, które pomogą Ci w przygotowaniu i urozmaiceniu zupy:

  • Jeśli chcesz uzyskać gładszą i rzadszą konsystencję bulionu, przecedź zupę na gęstym sicie.
  • Aby uzyskać bardziej pikantne smaki, pomiń miętę i dodaj trochę pokrojonego szczypiorku, imbiru albo papryczki chili.
  • Gdy zupa będzie gotowa do podania, wymieszaj ją chwilę przed.
  • Możesz posypać danie łuskanym słonecznikiem, grzankami albo orzechami.

Przepis na zupę z truskawkami i pomidorami 

Składniki:

  • 1 kg pomidorów 
  • 500 g truskawek 
  • 50 ml wody mineralnej 
  • 2 cebule 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • 2 łyżki octu jabłkowego albo winnego
  • 1 łyżka cukru białego albo trzcinowego
  • 1 cytryna 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 30 g parmezanu 
  • sól i pieprz
  • odrobina tłuszczu do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyj pod bieżącą wodą, to samo zrób z truskawkami. Jedne i drugie pokrój w kostkę. Posiekaj też obrane cebule i ząbek czosnku. 
  2. Pomidory umieść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Skrop octem, oprósz solą i pieprzem. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. W połowie pieczenia odwróć je. Kiedy się upieką, przełóż je do miski. 
  3. Cebule, czosnek i truskawki podsmaż na odrobinie tłuszczu. 
  4. Dodaj do pomidorów truskawki, cebule oraz czosnek. Dopraw bazylią i oregano. Wlej pozostały ocet (jeśli został), oliwę i sok z cytryny. Dodaj wodę. Wsyp cukier. Całość zmiksuj blenderem na gładką zupę. 
  5. Przed podaniem połącz zupę z parmezanem. 
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!