Wkłady kominkowe – rodzaje i zastosowanie

W chłodniejszych porach roku staramy się, by w domu było ciepło i przyjemnie. Jeśli chcemy nasz nieefektywny kominek opalany drewnem z otwartym paleniskiem zmienić w atrakcyjny i wydajny system ogrzewania strefowego, sięgnijmy po wkłady kominkowe. Co warto wiedzieć o tym rozwiązaniu?

Źródło: Pixabay

Co to jest wkład kominkowy?

Tradycyjne otwarte kominki nie są zbyt wydajne. Gdy temperatura na zewnątrz spada poniżej zera, często nie dają rady ogrzać całej przestrzeni domu. Jak temu zaradzić? Sięgnąć po rozwiązanie, jakim jest wkład kominkowy. To zamknięta, ognioodporna komora spalania, która:

  • zatrzymuje ciepło w pomieszczeniu;
  • chroni przed ogniem;
  • zwiększa ogólną efektywność kominka w domu.

Kominox specjalizuje się w sprzedaży urządzeń grzewczych takich jak wkłady kominkowe. Lublin to główny obszar działalności firmy.

Wkłady zazwyczaj są wykonane ze stali lub żeliwa, aby wytrzymać wysokie temperatury, a z przodu mają samoczyszczącą szybę izolacyjną. Niektóre urządzenia są też wyposażone w dmuchawy, które rozprowadzają gorące powietrze po całym pomieszczeniu.

Rodzaje wkładów kominkowych

Główną rolę w wyborze wkładu kominkowego do Twojego domu odgrywa paliwo, jakim ma być on zasilany. Warto poznać dostępne możliwości. 

Wkłady kominkowe na drewno

Kochasz zapach ogniska z klasycznego kominka? Wkłady opalane drewnem z pewnością Cię zadowolą. Zostały zaprojektowane tak, aby spalać drewno efektywniej niż tradycyjny kominek otwarty, wytwarzając więcej ciepła i mniej dymu

Ich zaletą jest fakt, że potrafią wygenerować znaczną moc cieplną. Dzięki temu nadają się one do ogrzewania dużych powierzchni. Trzeba jednak regularnie podrzucać do nich drewno opałowe i od czasu do czasu wyrzucać popiół. Jeśli lubisz proces trzask palącego się drewna, wkład kominkowy opalany drewnem z pewnością Ci się spodoba.

Gazowe wkłady kominkowe

Gazowe wkłady kominkowe gazowe to wygodny sposób na to, by cieszyć się ogniem bez podrzucania drewna. Do działania wymagają dostępu do przewodu gazowego i jako źródło paliwa wykorzystują propan, gaz ziemny lub obydwa. Za to oferują wysoki poziom mocy cieplnej – w przybliżeniu od 7 do 10 kW, dlatego znakomicie nadają się do ogrzewania strefowego.

Wkłady gazowe są dość łatwe w utrzymaniu, nie wymagają podkładania drewna i steruje się nimi elektronicznie. I jeszcze ciekawostka: możesz przerobić kominek na drewno na gaz, o ile masz przewód gazowy. Wygodne, prawda? Jednak dla bezpieczeństwa będzie trzeba zaopatrzyć się w detektory czadu, aby wykryć ewentualne wycieki.

Wkłady kominkowe na pellet

Te wkłady wykorzystują do rozpalania kominka sprasowany materiał organiczny, taki jak kora, trociny czy zrębki. Jest to odnawialne, neutralne pod względem emisji dwutlenku węgla źródło paliwa

Wkłady na pellet są znane z wysokiej wydajności. Wymagają energii elektrycznej do obsługi systemu podawania i wentylatorów, ale doskonale rozprowadzają ciepło po całym domu. Możesz także podłączyć do nich termostat, by mieć jeszcze większą kontrolę nad temperaturą w pomieszczeniu. Wszystko to obsłużysz za pomocą elektronicznego panelu sterowania.

Chociaż ceny pelletu często się zmieniają, łatwo się go przechowuje, dlatego wkłady kominkowe na biomateriał są praktyczną opcją dla wielu właścicieli domów.

Elektryczne wkłady kominkowe

Elektryczne wkłady imitują wygląd prawdziwego ognia za pomocą świateł LED i można je podłączyć do dowolnego standardowego gniazdka elektrycznego. Nie jesteś też ograniczony do konkretnej lokalizacji – możesz go zainstalować wszędzie tam, gdzie masz przestrzeń i dostęp do prądu. Z drugiej strony ogrzewają nieco słabiej niż ich odpowiedniki na prąd czy biopaliwo, co też należy brać pod uwagę.

Jeśli chcesz mieć w domu kominek, ale nie masz gdzie przechowywać drewna czy pelletu, wybierz model elektryczny.

Który z nich wybrać?

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie: dlaczego chcesz mieć wkład kominkowy. Czy szukasz wydajnego sposobu na ogrzanie domu, czy zależy Ci wyłącznie na estetyce? Zapoznaj się z propozycjami serwisu kominox i wybierz dla siebie odpowiedni model!

Art. sponsorowany

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!