Najprostsze sosy do makaronu z kurczakiem – aż 11 przepisów!

Makaron i kurczak – takie połączenie króluje w polskich domach, ale po pewnym czasie przychodzi moment znudzenia daniami na ciepło, które już znamy. I właśnie dlatego szukamy inspiracji, co by tu zrobić na obiad albo kolację. Przychodzę z moimi propozycjami na najprostsze sosy do makaronu z kurczakiem. Przepisy nie wymagają dużego nakładu ani wielu składników spożywczych. Ponadto dopasujesz je do swoich preferencji, a także ulubionych smaków domowników. No to zaczynajmy!

Jak przygotować najprostsze sosy do makaronu z kurczakiem?

Najlepiej na samym początku pokroić drobniej kurczaka, przyprawić go ulubionymi ziołami (u mnie uniwersalne to natka pietruszki suszona, czosnek granulowany, papryka słodka, sól i pieprz), podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i odstawić. Wtedy warto też wstawić makaron, aby ugotować go zgodnie z instrukcją producenta. To idealny moment, aby zabrać się za przygotowywanie sosu do makaronu na bazie wybranych przez siebie składników.

Alternatywą dla tego rozwiązania jest podsmażenie surowych filetów z kurczaka na początku robienia sosu (np. wraz z cebulą i czosnkiem) i dalsze gotowanie według przepisów na najprostsze sosy do makaronu, aby wszystko mieć w jednym naczyniu.

Kremowy sos pomidorowy 

Jeden z moich ulubionych przepisów na sos pomidorowy z dodatkiem śmietanki. Często wykorzystuję go też do makaronu lub gnocchi z boczkiem, nie tylko z kurczakiem. Można podawać z parmezanem.

Składniki:

  • 700 g passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g śmietanki 30%
  • przyprawy: suszona natka pietruszki, papryka słodka w proszku, sól i pieprz
  • odrobina tłuszczu do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę, posiekaj ją drobno. To samo zrób z czosnkiem. Podsmaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem (wystarczy odrobina).
  2. Wlej passatę pomidorową i dopraw. Zagotuj.
  3. Na koniec wlej śmietankę 30%, ponownie zagotuj.

Sos paprykowo-pomidorowy do makaronu

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów (lub 3-4 świeże pomidory bez skórki)
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru (można pominąć)
  • przyprawy: papryka wędzona w proszku, papryka ostra w proszku, oregano, 
  • sól i pieprz
  • odrobina tłuszczu do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę i papryki pokrój drobno. To samo zrób z czosnkiem. Rozgrzej patelnię i podsmaż całość aż papryka zrobi się miękka.
  2. Teraz wlej zawartość puszki pomidorów albo dołóż pokrojone pomidory w kostkę (wraz z miąższem). Posól i popieprz, zagotuj.
  3. Po 10 minutach dodaj paprykę wędzoną w proszku, paprykę ostrą w proszku, oregano, sól i pieprz. Wsyp też łyżeczkę cukru. Ponownie zagotuj.
  4. Jeszcze ciepły sos zblenduj na gładką masę. 

Porada!
Papryki czerwone można wcześniej skropić oliwą, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Po obraniu ze skóry, można pokroić je w drobną kostkę i postępować tak jak w przepisie. 

Sos serowy do makaronu i kurczaka a’la mac and cheese

Jeśli amerykańska potrawa mac and cheese nie jest Ci obca, to jest świetny patent na urozmaicenie makaronu z kurczakiem. 

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 250 g sera cheddar 
  • 1 ząbek czosnku
  • spora garść parmezanu
  • przyprawy: bazylia, sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Na głębokiej patelni albo w woku rozpuść masło. Dodaj czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj aż delikatnie zmięknie. 
  3. Wsyp mąkę i szybko mieszaj, aby składniki się połączyły. 
  4. Wlewaj powoli mleko, ciągle mieszając sos. Gotuj na średnim ogniu, aż całkowicie zgęstnieje. 
  5. Na koniec dodaj ser i poczekaj aż się rozpuści. Dopraw solą, pieprzem i bazylią. 

Sos pieczarkowy do makaronu z kurczakiem

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 200-300 g pieczarek
  • 250 ml bulionu (można go przygotować z domowej kostki bulionowej)
  • 300 g śmietany 30%
  • przyprawy: natka pietruszki suszona, sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Przepis znajdziesz tutaj: https://rozdomowiona.pl/kuchnia/co-dzis-na-obiad-makaron-z-kurczakiem-w-sosie-pieczarkowym/ 

Przepis na sos grzybowy do makaronu z kurczakiem

Składniki:

  • 150 g grzybów suszonych
  • 200 ml wody
  • 1 cebula
  • 300 g śmietany 30%
  • przyprawy: natka pietruszki suszona, czosnek granulowany, sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • opcjonalnie: 1 łyżka mąki i odrobina wody

Przygotowanie:

  1. Grzyby suszone zalej wodą. Odstaw na około 20 minut. Po tym czasie pokrój je na drobniejsze kawałki, ale wodę zostaw na później.
  2. Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij na głębokiej patelni. Wtedy dodaj też grzyby. Podsmażaj, cały czas mieszając. Posól i popieprz.
  3. Wlej wodę, w której wcześniej moczyły się grzyby. Gotuj przez około 15 minut.
  4. Po tym czasie wlej śmietankę 30%, dopraw sos do makaronu natką pietruszki suszoną, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Zagotuj i poczekaj, aż sos się zredukuje. 
  5. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, rozpuść mąkę w odrobinie wody. Dodaj do sosu i zagotuj. 

Sosy do makaronu z parmezanem w roli głównej

Składniki:

  • 300 g śmietanki 30%
  • 150 g parmezanu w kawałku (albo od razu w wiórkach)
  • 70 g masła
  • przyprawy: natka pietruszki suszona, sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Parmezan zetrzyj na tarce, aby rozdrobnić go na wiórki.
  2. Masło rozpuść w większym rondelku. 
  3. Dodaj parmezan, a następnie wlej śmietankę. Zagotuj i zostaw na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając cały czas.
  4. Pod koniec dopraw natką pietruszki suszoną, solą i pieprzem. 

Włoski sos pomidorowy do makaronu

Składniki:

  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2 puszki pomidorów (albo 6-7 pomidorów obranych ze skórki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka albo cebula biała
  • liść laurowy
  • odrobina bazylii suszonej
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • opcjonalnie: parmezan tarty do posypania

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij na odrobinie tłuszczu na głębokiej patelni.
  2. Seler i marchewki pokrój drobno, dodaj na patelnię. Mieszaj od czasu do czasu, następnie duś aż warzywa będą miękkie. 
  3. Po 10-15 minutach dodaj zawartość puszki pomidorów. Dopraw solą, pieprzem i dołóż liść laurowy.
  4. Taki sos do makaronu przykryj i gotuj na niewielkim ogniu przez około 30 minut. 
  5. Po tym czasie lekko zblenduj sos, nie musi być on idealnie gładki, bo dobrze jest czuć kawałki pomidorów.
  6. Na koniec dopraw bazylią.
  7. Opcjonalnie posyp tartym parmezanem.

Sos pomidorowy z warzywami do makaronu

Składniki:

  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 100 ml wody albo bulionu (najlepiej z domowej kostki warzywnej)
  • 2 puszki pomidorów krojonych lub 7-8 pomidorów świeżych bez skórki wraz z miąższem
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: majeranek, oregano, natka pietruszki suszona, papryka słodka, sól i pieprz
  • odrobina oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie warzywa, które powinny być umyte, obrane, oczyszczone i posiekane w kostkę. Cukinia może mieć nieco większe kawałki. 
  2. Na głębokiej patelni albo w garnku rozgrzej tłuszcz. Podsmaż najpierw cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj pozostałe warzywa. Duś przez 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły do dna. 
  3. Zalej warzywa wodą lub bulionem, gotuj przez kolejne 5-10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Wlej zawartość puszek pomidorów, zagotuj. Dodaj majeranek, oregano, natkę pietruszki suszoną i paprykę słodką. Duś jeszcze przez 5 minut.

Sos brokułowy do makaronu i kurczaka

Najprostsze sosy do makaronu nie mogły obyć się bez wersji z brokułem. Co ciekawe, śmietanę możesz zamienić na jogurt naturalny. Warto go wcześniej wymieszać z połową szklanki wody i dodać wraz z brokułem na patelnię.

Składniki:

  • 1 świeży brokuł
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g śmietany 18%
  • odrobina suszonej bazylii
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • opcjonalnie: tarty parmezan do posypania

Przygotowanie:

  1. Brokuł umyj, osusz i podziel na mniejsze różyczki. Ugotuj w lekko osolonej wodzie, wystarczy 4-5 minut. 
  2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na odrobinie tłuszczu.
  3. Dodaj brokuł, chwilę podsmażaj.
  4. Wlej śmietanę, posól i popieprz. Zagotuj. Wtedy dopraw też suszoną bazylią, zostaw na 5 minut na małym ogniu.
  5. Opcjonalnie na koniec wsyp parmezan.

Porada!
Możesz dodać brokuł do gotującego się makaronu, około 5 minut przed przecedzeniem. 

Najprostsze sosy do makaronu i kurczaka po chińsku

Kiedy nie mam pomysłu na obiad, to ten sos do makaronu spaghetti mnie ratuje. Przepis możesz urozmaicić o sos czosnkowy.

Składniki:

  • 1 opakowanie warzyw po chińsku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml wody
  • łyżka soku z cytryny
  • mały kawałek imbiru
  • przyprawy: papryka słodka w proszku, papryka ostra w proszku, kurkuma, 1 liść laurowy, odrobina kolendry, lubczyk według uznania, kmin według uznania
  • odrobina tłuszczu

Przygotowanie:

  1. Na głębokiej patelni po podsmażeniu kurczaka (na początku tego artykułu opisuję, jak możesz to zrobić) podsmaż gotowe warzywa po chińsku, pozostawiając mięso. Mieszaj od czasu do czasu, aż zrobią się miękkie.
  2. Zalej całość wodą i sosem sojowym. Dodaj też łyżkę soku z cytryny, następnie zagotuj.
  3. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj na patelnię.
  4. Teraz zrób mieszankę przypraw: po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej, szczypta kurkumy, 1 liść laurowy, a kolendra, lubczyk i kmin według uznania, wystarczy odrobina. Wsyp całość na patelnię, zamieszaj i duś przez 5-10 minut.

Bazyliowe pesto do makaronu

Składniki:

  • spory pęczek świeżej bazylii
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • garść orzechów piniowych
  • 2-3 łyżki parmezanu tartego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni, cały czas mieszając.
  2. Czosnek obierz, posiekaj. 
  3. Bazylię pokrój na mniejsze kawałki, razem z łodygami. Przełóż ją do blendera, dodaj czosnek, oliwę z oliwek, parmezan i orzeszki.
  4. Zmiksuj całość na gładkie pesto, a na koniec dopraw całość solą i pieprzem. 

Mam nadzieję, że przygotowane przeze mnie przepisy na najprostsze sosy do makaronu zainspirują Cię do domowego gotowania! :)

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!