Makaron i kurczak – takie połączenie króluje w polskich domach, ale po pewnym czasie przychodzi moment znudzenia daniami na ciepło, które już znamy. I właśnie dlatego szukamy inspiracji, co by tu zrobić na obiad albo kolację. Przychodzę z moimi propozycjami na najprostsze sosy do makaronu z kurczakiem. Przepisy nie wymagają dużego nakładu ani wielu składników spożywczych. Ponadto dopasujesz je do swoich preferencji, a także ulubionych smaków domowników. No to zaczynajmy!
Jak przygotować najprostsze sosy do makaronu z kurczakiem?
Najlepiej na samym początku pokroić drobniej kurczaka, przyprawić go ulubionymi ziołami (u mnie uniwersalne to natka pietruszki suszona, czosnek granulowany, papryka słodka, sól i pieprz), podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i odstawić. Wtedy warto też wstawić makaron, aby ugotować go zgodnie z instrukcją producenta. To idealny moment, aby zabrać się za przygotowywanie sosu do makaronu na bazie wybranych przez siebie składników.
Alternatywą dla tego rozwiązania jest podsmażenie surowych filetów z kurczaka na początku robienia sosu (np. wraz z cebulą i czosnkiem) i dalsze gotowanie według przepisów na najprostsze sosy do makaronu, aby wszystko mieć w jednym naczyniu.
Kremowy sos pomidorowy
Jeden z moich ulubionych przepisów na sos pomidorowy z dodatkiem śmietanki. Często wykorzystuję go też do makaronu lub gnocchi z boczkiem, nie tylko z kurczakiem. Można podawać z parmezanem.
Składniki:
- 700 g passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g śmietanki 30%
- przyprawy: suszona natka pietruszki, papryka słodka w proszku, sól i pieprz
- odrobina tłuszczu do smażenia
Przygotowanie:
- Obierz cebulę, posiekaj ją drobno. To samo zrób z czosnkiem. Podsmaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem (wystarczy odrobina).
- Wlej passatę pomidorową i dopraw. Zagotuj.
- Na koniec wlej śmietankę 30%, ponownie zagotuj.
Sos paprykowo-pomidorowy do makaronu
Składniki:
- 1 puszka pomidorów (lub 3-4 świeże pomidory bez skórki)
- 500 g przecieru pomidorowego
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru (można pominąć)
- przyprawy: papryka wędzona w proszku, papryka ostra w proszku, oregano,
- sól i pieprz
- odrobina tłuszczu do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę i papryki pokrój drobno. To samo zrób z czosnkiem. Rozgrzej patelnię i podsmaż całość aż papryka zrobi się miękka.
- Teraz wlej zawartość puszki pomidorów albo dołóż pokrojone pomidory w kostkę (wraz z miąższem). Posól i popieprz, zagotuj.
- Po 10 minutach dodaj paprykę wędzoną w proszku, paprykę ostrą w proszku, oregano, sól i pieprz. Wsyp też łyżeczkę cukru. Ponownie zagotuj.
- Jeszcze ciepły sos zblenduj na gładką masę.
Porada!
Papryki czerwone można wcześniej skropić oliwą, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Po obraniu ze skóry, można pokroić je w drobną kostkę i postępować tak jak w przepisie.
Sos serowy do makaronu i kurczaka a’la mac and cheese
Jeśli amerykańska potrawa mac and cheese nie jest Ci obca, to jest świetny patent na urozmaicenie makaronu z kurczakiem.
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 250 g sera cheddar
- 1 ząbek czosnku
- spora garść parmezanu
- przyprawy: bazylia, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Na głębokiej patelni albo w woku rozpuść masło. Dodaj czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj aż delikatnie zmięknie.
- Wsyp mąkę i szybko mieszaj, aby składniki się połączyły.
- Wlewaj powoli mleko, ciągle mieszając sos. Gotuj na średnim ogniu, aż całkowicie zgęstnieje.
- Na koniec dodaj ser i poczekaj aż się rozpuści. Dopraw solą, pieprzem i bazylią.
Sos pieczarkowy do makaronu z kurczakiem
Składniki:
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 200-300 g pieczarek
- 250 ml bulionu (można go przygotować z domowej kostki bulionowej)
- 300 g śmietany 30%
- przyprawy: natka pietruszki suszona, sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Przepis znajdziesz tutaj: https://rozdomowiona.pl/kuchnia/co-dzis-na-obiad-makaron-z-kurczakiem-w-sosie-pieczarkowym/
Przepis na sos grzybowy do makaronu z kurczakiem
Składniki:
- 150 g grzybów suszonych
- 200 ml wody
- 1 cebula
- 300 g śmietany 30%
- przyprawy: natka pietruszki suszona, czosnek granulowany, sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia
- opcjonalnie: 1 łyżka mąki i odrobina wody
Przygotowanie:
- Grzyby suszone zalej wodą. Odstaw na około 20 minut. Po tym czasie pokrój je na drobniejsze kawałki, ale wodę zostaw na później.
- Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij na głębokiej patelni. Wtedy dodaj też grzyby. Podsmażaj, cały czas mieszając. Posól i popieprz.
- Wlej wodę, w której wcześniej moczyły się grzyby. Gotuj przez około 15 minut.
- Po tym czasie wlej śmietankę 30%, dopraw sos do makaronu natką pietruszki suszoną, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Zagotuj i poczekaj, aż sos się zredukuje.
- Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, rozpuść mąkę w odrobinie wody. Dodaj do sosu i zagotuj.
Sosy do makaronu z parmezanem w roli głównej
Składniki:
- 300 g śmietanki 30%
- 150 g parmezanu w kawałku (albo od razu w wiórkach)
- 70 g masła
- przyprawy: natka pietruszki suszona, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Parmezan zetrzyj na tarce, aby rozdrobnić go na wiórki.
- Masło rozpuść w większym rondelku.
- Dodaj parmezan, a następnie wlej śmietankę. Zagotuj i zostaw na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając cały czas.
- Pod koniec dopraw natką pietruszki suszoną, solą i pieprzem.
Włoski sos pomidorowy do makaronu
Składniki:
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 marchewki
- 2 puszki pomidorów (albo 6-7 pomidorów obranych ze skórki)
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka albo cebula biała
- liść laurowy
- odrobina bazylii suszonej
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
- opcjonalnie: parmezan tarty do posypania
Przygotowanie:
- Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij na odrobinie tłuszczu na głębokiej patelni.
- Seler i marchewki pokrój drobno, dodaj na patelnię. Mieszaj od czasu do czasu, następnie duś aż warzywa będą miękkie.
- Po 10-15 minutach dodaj zawartość puszki pomidorów. Dopraw solą, pieprzem i dołóż liść laurowy.
- Taki sos do makaronu przykryj i gotuj na niewielkim ogniu przez około 30 minut.
- Po tym czasie lekko zblenduj sos, nie musi być on idealnie gładki, bo dobrze jest czuć kawałki pomidorów.
- Na koniec dopraw bazylią.
- Opcjonalnie posyp tartym parmezanem.
Sos pomidorowy z warzywami do makaronu
Składniki:
- 1 papryka
- 1 cebula
- cukinia
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 100 ml wody albo bulionu (najlepiej z domowej kostki warzywnej)
- 2 puszki pomidorów krojonych lub 7-8 pomidorów świeżych bez skórki wraz z miąższem
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: majeranek, oregano, natka pietruszki suszona, papryka słodka, sól i pieprz
- odrobina oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie warzywa, które powinny być umyte, obrane, oczyszczone i posiekane w kostkę. Cukinia może mieć nieco większe kawałki.
- Na głębokiej patelni albo w garnku rozgrzej tłuszcz. Podsmaż najpierw cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj pozostałe warzywa. Duś przez 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły do dna.
- Zalej warzywa wodą lub bulionem, gotuj przez kolejne 5-10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
- Wlej zawartość puszek pomidorów, zagotuj. Dodaj majeranek, oregano, natkę pietruszki suszoną i paprykę słodką. Duś jeszcze przez 5 minut.
Sos brokułowy do makaronu i kurczaka
Najprostsze sosy do makaronu nie mogły obyć się bez wersji z brokułem. Co ciekawe, śmietanę możesz zamienić na jogurt naturalny. Warto go wcześniej wymieszać z połową szklanki wody i dodać wraz z brokułem na patelnię.
Składniki:
- 1 świeży brokuł
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g śmietany 18%
- odrobina suszonej bazylii
- sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia
- opcjonalnie: tarty parmezan do posypania
Przygotowanie:
- Brokuł umyj, osusz i podziel na mniejsze różyczki. Ugotuj w lekko osolonej wodzie, wystarczy 4-5 minut.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na odrobinie tłuszczu.
- Dodaj brokuł, chwilę podsmażaj.
- Wlej śmietanę, posól i popieprz. Zagotuj. Wtedy dopraw też suszoną bazylią, zostaw na 5 minut na małym ogniu.
- Opcjonalnie na koniec wsyp parmezan.
Porada!
Możesz dodać brokuł do gotującego się makaronu, około 5 minut przed przecedzeniem.
Najprostsze sosy do makaronu i kurczaka po chińsku
Kiedy nie mam pomysłu na obiad, to ten sos do makaronu spaghetti mnie ratuje. Przepis możesz urozmaicić o sos czosnkowy.
Składniki:
- 1 opakowanie warzyw po chińsku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 ml wody
- łyżka soku z cytryny
- mały kawałek imbiru
- przyprawy: papryka słodka w proszku, papryka ostra w proszku, kurkuma, 1 liść laurowy, odrobina kolendry, lubczyk według uznania, kmin według uznania
- odrobina tłuszczu
Przygotowanie:
- Na głębokiej patelni po podsmażeniu kurczaka (na początku tego artykułu opisuję, jak możesz to zrobić) podsmaż gotowe warzywa po chińsku, pozostawiając mięso. Mieszaj od czasu do czasu, aż zrobią się miękkie.
- Zalej całość wodą i sosem sojowym. Dodaj też łyżkę soku z cytryny, następnie zagotuj.
- Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj na patelnię.
- Teraz zrób mieszankę przypraw: po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej, szczypta kurkumy, 1 liść laurowy, a kolendra, lubczyk i kmin według uznania, wystarczy odrobina. Wsyp całość na patelnię, zamieszaj i duś przez 5-10 minut.
Bazyliowe pesto do makaronu
Składniki:
- spory pęczek świeżej bazylii
- 100 ml oliwy z oliwek
- garść orzechów piniowych
- 2-3 łyżki parmezanu tartego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni, cały czas mieszając.
- Czosnek obierz, posiekaj.
- Bazylię pokrój na mniejsze kawałki, razem z łodygami. Przełóż ją do blendera, dodaj czosnek, oliwę z oliwek, parmezan i orzeszki.
- Zmiksuj całość na gładkie pesto, a na koniec dopraw całość solą i pieprzem.
Mam nadzieję, że przygotowane przeze mnie przepisy na najprostsze sosy do makaronu zainspirują Cię do domowego gotowania! :)