Uwielbiasz potrawy rybne, które są źródłem wielu cennych składników odżywczych? Dziś mam dla Ciebie sałatkę z pieczonym łososiem, która sprawdzi się na świątecznym stole czy kolacji ze znajomymi. Jest po prostu wyśmienita!
Dlaczego warto przyrządzić sałatkę z pieczonym łososiem?
Danie z łososiem, makaronem, warzywami i innymi dodatkami to bogactwo smaku, ale i źródło cennych składników. Jest tu solidna porcja białka i kwasów omega-3, kryjąca się w łososiu, węglowodanów pod postacią makaronu oraz błonnika, antyoksydantów i witamin, które kryją się w brokule. Wytrawny smak przełamują słodkie rodzinki. Do tego jest pyszny sos na bazie jogurtu naturalnego i czosnku. Sałatka z pieczonym łososiem komponuje się naprawdę świetnie! Spróbuj!
Przepis na sałatkę z pieczonym łososiem
Danie najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Dlatego najlepiej przygotować je tuż przed przybyciem gości czy planowaną godziną podania posiłku rodzinie.
Składniki:
- 250 g makaronu świderki
- 260 g fileta z łososia
- 500 g brokuła
- 50 g rodzynek
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ⅓ pęczka szczypiorku
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól, ostra papryka do smaku
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą.
- Brokuł podziel na różyczki i ugotuj na parze lub dorzuć do gotującego się makaronu na ostatnie 5 minut. Odcedź i połącz z makaronem.
- Rodzynki zalej gorącą wodą na kilka minut, następnie odsącz.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Wymieszaj makaron, brokuły, rodzynki i cebulę z 2 łyżkami oleju oraz sokiem z cytryny.
- Filet z łososia ułóż na blaszce, skrop pozostałym olejem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut.
- Po upieczeniu podziel łososia widelcem na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki.
- Dopraw całość ostrą papryką i posiekanym szczypiorkiem. Wymieszaj.
- Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą ostrej papryki. Podawaj sałatkę z sosem.
Jeśli lubisz ryby, wypróbuj też najlepszą sałatkę z łososiem i awokado.
Jakiego łososia najlepiej kupować?
Najlepiej jest kupować łososia żyjącego dziko. Za najzdrowszy uchodzi ten pochodzący z Pacyfiku. Naturalne środowisko sprawia, że ryba ta zawiera więcej kwasów omega-3 i mniej tłuszczu w porównaniu z łososiem hodowlanym. Trzeba jednak wiedzieć, że gatunek żyjący w Pacyfiku jest trudno dostępny i szukać go należy raczej w profesjonalnych sklepach rybnych niż w marketach.
Alternatywą dla niego jest łosoś z ekologicznych hodowli. Takie ryby, chociaż nie żyją w naturalnych warunkach, karmione są dietą zbliżoną do tej występującej w ich rodzimym środowisku. Poza tym nie stosuje się tu chemikaliów czy antybiotyków. Z takiej ryby dobrze smakuje łosoś w sosie chrzanowym – pieczony lub grillowany.
Unikać należy natomiast hodowlanego łososia norweskiego, atlantyckiego czy chińskiego. Jest duże prawdopodobieństwo, że w takich rybach znajduje się wysoki poziom substancji chemicznych, metali ciężkich czy antybiotyków.