Domowe lody śmietankowe – najprostszy przepis

Pyszne lody śmietankowe można z powodzeniem przygotować w domu. Taki mrożony deser sprawdzi się doskonale jako słodki akcent do kawy, ale też jako dodatek do ciepłej szarlotki. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na domowe lody śmietankowe, to polecam Twojej uwadze nasze sprawdzone receptury. Każda wersja jest pyszna i warta wypróbowania!

Czy warto samodzielnie przygotowywać lody śmietankowe?

W sklepach z łatwością znajdziemy lody śmietankowe najróżniejszych firm. Część producentów dba o skład i produkuje lody bez dodatku niepotrzebnych wspomagaczy smaku, konserwantów i sztucznych aromatów. Jednak łatwo niestety trafić na lody, których lista składników nie wygląda zachęcająco. Sklepowe lody mają też najczęściej wysoką zawartość cukru, zatem nie powinny być stałym elementem w diecie. I właśnie dlatego warto przygotować je samodzielnie, gdyż są  one zdrowszym odpowiednikiem tych sklepowych! Co więcej, możesz przygotować też wersję dopasowaną do diety domowników, na przykład domowe lody śmietankowe bez jajek, cukru, a nawet wegańskie. 

Robiąc ten deser w domu, masz pewność co do jakości użytych składników. Przygotowanie ich nie będzie czasochłonne, jeśli wybierzesz odpowiedni przepis. Poniższe przepisy na domowe lody śmietankowe dobraliśmy tak, by każdy znalazł recepturę idealną dla siebie.

>> Zobacz też: Domowe lody z białej czekolady

Domowe lody bez użycia maszynki

Wiele osób obawia się, że zrobienie pysznych domowych lodów śmietankowych bez maszyny jest niemożliwe. Na szczęście nie jest to prawdą i wśród naszych przepisów znajdziesz wyłącznie te, które z powodzeniem możesz przygotować, nawet jeśli nie masz maszynki do lodów. Wypróbuj nasze najprostsze przepisy na domowe lody śmietankowe — jesteśmy pewni, że będziesz do nich chętnie wracać nie tylko w upalne lato!

Lody śmietankowe – szybki przepis

Samo przygotowanie domowych lodów nie jest czasochłonne. Przygotowanie deseru z poniższych przepisów zajmie Ci nie więcej niż pół godziny. Pamiętaj jednak, że nie będą one od razu gotowe do jedzenia. Musisz jeszcze doliczyć czas potrzebny na ich zamrożenie. 

Na początku nasz faworyt – przepis na domowe lody śmietankowe, które przygotujesz z dosłownie trzech składników!

Przygotuj:

  • 4 białka jajek,
  • 50 g cukru,
  • 250 g mocno schłodzonej śmietany 36%.
  1. Z powyższych składników otrzymasz około 1 litra gotowych lodów.
  2. Na początku ubij na sztywno białka z dodatkiem 25 g cukru (najlepiej dodawać go partiami do gęstych już białek i mieszać aż do rozpuszczenia się kryształków).
  3. Następnie ubij śmietankę. Do niej również dodaj 25 g cukru i mieszaj aż do jego całkowitego rozpuszczenia.
  4. Ubitą śmietanę i białka delikatnie połącz ze sobą przy pomocy łyżki lub rózgi. Na tym etapie nie używaj miksera, by nie rozbić pęcherzyków powietrza i nie utracić puszystości masy.
  5. Dokładnie wymieszaną pianę z białek i śmietany przełóż do pojemnika z zamknięciem i umieść w zamrażarce na około 6 godzin. 

lody śmietankowe przepis

W mojej opinii to najprostszy przepis na domowe lody śmietankowe, gdyż podczas ich mrożenia nie ma nawet konieczności mieszania masy. Jest to zatem idealny przepis dla zabieganych osób!

Lody bez jajek

Domowe lody śmietankowe bez jajek? Tak! Mam przepis, z którego powstaną pyszne lody. Wymaga on nieco większego nakładu pracy, ale zdecydowanie warto go wypróbować!

Przygotuj:

  • 200 ml mleka,
  • 200 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%,
  • 30 g cukru,
  • 3 krople esencji śmietankowej.

To kolejne lody śmietankowe bez maszyny, jednak tę masę zalecam mieszać podczas mrożenia (najlepiej trzykrotnie w półgodzinnych odstępach). Z powyższych składników zrobisz niespełna litr lodów.

  1. Przygotowanie rozpocznij od zagotowania mleka z cukrem, a następnie przestudzenia go. Pamiętaj, by podczas podgrzewania mieszać całość, aby zapobiec przywieraniu do dna garnka.
  2. Gdy mleko z cukrem będą zimne, ubij na sztywno śmietankę. Na koniec zmniejsz obroty miksera do jak najniższych, dodaj esencję śmietankową, a następnie niewielkim strumieniem wlewaj do ubitej śmietany mleko z cukrem.
  3. Gotową masę przełóż do pojemnika i przykryj pokrywką, a następnie umieść w zamrażarce (na około 6 godzin). Pamiętaj, że lody śmietankowe z tego przepisu trzeba kilkukrotnie przemieszać na początku zamrażania.

Domowe lody śmietankowe z dwóch składników – przepis, który Cię pozytywnie zaskoczy!

Niewiele osób wie, jak zrobić domowe lody śmietankowe z dwóch składników. Zanim zdradzimy Ci nasz przepis, dodam jeszcze, że lody te są niesamowicie pyszne i miękkie. 

Przygotuj:

  • 400 ml mocno schłodzonego mleka skondensowanego (słodzonego),
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany 36%.
  1. Śmietanę wlej do wysokiego naczynia i ubij przy pomocy miksera niemal na sztywno. Nie ubijaj jej całkowicie – to bardzo istotne w tym przepisie.
  2. Do tak ubitej śmietany należy wlać powoli słodzone mleko skondensowane. Pamiętaj, by przed dodaniem mleka zmniejszyć obroty miksera.
  3. Dokładnie wymieszaną masę przekładamy do pojemnika, przykrywamy wieczkiem i umieszczamy w zamrażarce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Korzystając z tego przepisu na domowe lody śmietankowe, masz pewność, że deser będzie mieć delikatną konsystencję i łatwo uformujesz estetyczne kulki. Dlatego lody z tego przepisu polecam szczególnie jako dodatek do ciast czy główny składnik efektownych deserów lodowo-owocowych podawanych w pucharkach. 

Wegańskie lody śmietankowe

Zastanawiasz się, jak zrobić domowe lody śmietankowe, które będą odpowiednie dla wegan? Wydaje Ci się, że będzie to wymagać sporo pracy i zachodu ze znalezieniem odpowiednich produktów? Nie musi tak być! Nasz przepis jest bardzo prosty i wiemy, że przypadnie do gustu nie tylko weganom! Smak tych lodów jest bardzo zbliżony do śmietankowego. Zdecydowanie warto go wypróbować, nawet jeśli nie jest się weganinem.

Przygotuj:

  • 400 ml mleka kokosowego z puszki (musi być porządnie schłodzone),
  • 150 g nerkowców,
  • 80 g suszonych daktyli,
  • 30 g chipsów kokosowych.
  1. Płynną część mleka kokosowego przelać do miski i schłodzić, a stałą część zamrozić. Orzechy nerkowca i daktyle rozdrobnij przy pomocy blendera. Z daktyli powinna powstać możliwie gładka pasta.
  2. Gdy mleko kokosowe będzie schłodzone, zmiksuj je z rozdrobnionymi nerkowcami i pastą z daktyli.
  3. W drugim naczyniu zmiksuj zamrożoną stałą część mleka kokosowego, a następnie połącz ją z masą z płynnej części mleka kokosowego, daktyli i nerkowców. Pod koniec miksowania dodaj chipsy kokosowe.
  4. Gotową masę przełóż do pudełka, przykryj pokrywką i umieść w zamrażarce na kilka godzin. Pamiętaj, że podczas zamrażania warto ją przemieszać kilkukrotnie co około pół godziny. Dzięki temu uzyskasz możliwie puszystą konsystencję lodów śmietankowych.

Przepis wegański jest nie tylko prosty do wykonania, ale też zawiera zdrowe składniki, jak np. orzechy nerkowca. Taki deser jest więc zdrową alternatywą dla tradycyjnych lodów.

Z czym podawać domowe lody śmietankowe?

Na sam już koniec chcielibyśmy Ci zdradzić, z jakimi dodatkami najczęściej jemy nasze domowe lody śmietankowe. Świetnie komponują się z nimi świeże owoce (na przykład truskawki, borówki, maliny czy jeżyny). Słodycz lodów przełamana delikatną kwaskowatością owoców to idealne połączenie, szczególnie na upalne dni. Zimą zaś domowe lody śmietankowe będą niezastąpione jako dodatek do ciepłej szarlotki lub do owoców pod kruszonką. Jeśli pokusisz się o dodanie szczypty cynamonu, zyskasz niebanalne połączenie smaków!

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!