Filety z kurczaka można robić na wiele sposobów, a jeśli nie masz pomysłu i ciągle robisz tradycyjne kotleciki, ten przepis jest dla Ciebie. Filety z kurczaka w jogurcie są miękkie i soczyste, zobaczysz!
Kurczak w marynacie jogurtowej przygotowuje się w bardzo prosty sposób, a potem wystarczy go wrzucić do piekarnika i robi się sam. To dobry pomysł na obiad, a także większą uroczystość rodzinną.
Składniki:
- 500g. filetów z kurczaka
- 250g. jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- przyprawy (łyżeczka): słodka papryka, tymianek
- opcjonalnie – plastry boczku
Przygotowanie:
- Najpierw przygotowujemy marynatę. Do miski wlej jogurt i dodaj sól, pieprz, suszony tymianek, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj, aby przyprawy się połączyły.
- Filety z kurczaka pokrój najpierw wzdłuż na dwie części, żeby były cieńsze, a następnie w paski.
- Przełóż kurczaka do marynaty jogurtowej i obtocz w niej, a następnie odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wyciągnij filety z kurczaka i opcjonalnie możesz je owinąć w plastry boczku.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, a następnie ułóż filety z kurczaka. Jeśli pozostanie trochę marynaty, polej ją kurczaka w naczyniu. Piecz przez 30 minut.
Ja podałam filety z kurczaka w jogurcie razem z krokietami ziemniaczanymi, jednak świetnie pasuje także do ryżu lub makaronu. To delikatny pomysł na obiad, przygotujesz go szybko i sprawnie. Jeśli nie masz pomysłów na szybkie obiady, pobierz darmowego e-booka, do którego link znajdziesz poniżej, a jeśli chcesz koniecznie wykorzystać filety z kurczaka, zobacz mój przepis na pieczonego kurczaka z porami i filety z kurczaka w sosie pieczarkowym. Smacznego! :)