Wiosną i latem gorąca kawa nie do końca Ci smakuje? Nie odmawiaj sobie przyjemności! W upalne dni doskonale sprawdzi się kawa mrożona. Przepis z kilkoma składnikami i dobrej jakości produktami może przełożyć się na prawdziwą ucztę smaków. Zobacz moje propozycje i sposoby podania.
Kawa mrożona – latem smakuje najlepiej!
Kiedy słońce świeci najjaśniej, a letnie temperatury zapraszają do odpoczynku i odświeżenia, wielu z nas sięga po chłodne napoje. Wśród nich szczególnie wyróżnia się kawa mrożona. Przepis na ten napój może mieć rozmaite sposoby przygotowania i często obejmuje różne kawy, w tym rozpuszczalne lub świeżo parzone espresso czy też americano. Wystarczy dopasować ją do swoich upodobań. Ja mam ekspres, więc wybieram wysokiej jakości kawy ziarniste, delektując się smakiem świeżo palonych ziaren.
Kawa mrożona domowa, serwowana z kostkami lodu, doskonale gasi pragnienie i pomaga przetrwać upalne dni. Dostarcza też takiej samej ilości kofeiny co gorący napój, więc będziesz czuć się pełen energii przez cały dzień. Nie da się ukryć, że dobrze przygotowana kawa mrożona będzie też spożywana z przyjemnością! To idealna chwila na relaks.
A może jesteś fanem herbaty? Aromatyczna, owocowa herbatka także może być przygotowana na zimno, z lodem i cytrusami.
Jaką kawę wybrać? Moje typy!
Dobrze przygotowana kawa mrożona ma intensywny, bogaty smak, który jest idealnym połączeniem słodyczy i goryczki. Aby czerpać najlepsze wrażenia z jej picia, wybierz dobrej jakości ziarna. Ja lubię takie kawy, które mają świetnie zbalansowaną słodycz z goryczką. Nie przepadam za kwasowością, za to lubię kremową konsystencję i głęboki aromat.
Oto kilka moich typów, czyli kawy marki Mokate pochodzące z różnych zakątków świata, które najczęściej stosuję:
- Kawa ziarnista świeżo palona Turtle Brazylia – ma w sobie nuty czekolady, orzechów i toffi, dlatego ma słodki posmak. Bardzo delikatna oraz kremowa, świetnie nadaje się do parzenia na różne sposoby. Ziarenka mają ⅖ kwasowości i ⅗ stopnia wypalenia.
- Kawa ziarnista świeżo palona Turtle D’Oro – tu nuty słodkie przełamuje lekka goryczka. Smak przypomina czarną herbatę, chwilami można wyczyść też czekoladę. Idealnie sprawdzi się dla osób, które nie lubią kwaśnych aromatów, po ma zaledwie ⅕ kwasowości i ⅗ stopnia wypalenia. Ziarenka pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej.
- Kawa ziarnista Marizzi Marrone – klasyka zawsze się obroni, a produkty włoskiego pochodzenia to sama przyjemność podczas przygotowywania i delektowania się smakiem. Marizzi Marrone jest bardzo intensywna, ale przy tym mało kwaśna (⅖ w skali). To kompozycja arabiki i robusty, czyli lekko wyczuwalne słodkie akcenty przełamane są owocowością, wytrawnością i odrobiną goryczki. Wszystkie smaki są idealnie zbalansowane.
- Kawa ziarnista Marila Crema – świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ma wyczuwalne nuty czekolady, orzechów i zbalansowaną ilość goryczki. Dzięki temu jest bardzo uniwersalna. Pyszna kawa creme Marila Cafe ma głęboki smak i aromat, a jej ziarenka pochodzą z plantacji w Azji i Afryce. Ze wszystkich wymienionych wcześniej rodzajów, to mój numer 1.
Pamiętaj, że wysokiej jakości kawy oferują całą paletę smaków – od owocowych nut po czekoladowe akcenty. Ponadto mają wiele złożonych, bogatych smaków i aromatów, odpowiednio skomponowanych. Ziarna pochodzą ze sprawdzonych plantacji, co bezpośrednio przekłada się na przyjemność picia. Idealna, ziarnista kawa barista pozwoli Ci przygotować napój jak z najlepszej kawiarni!
Kawa mrożona – jak przygotować?
Najlepszy efekt uzyskasz, kiedy wykorzystasz świeżo mielone ziarenka. Przyda się do tego młynek do kawy. Następnie wybraną metodą zaparz swój napar, np. korzystając z kawiarki, ekspresu albo zaparzacza. Jeśli lubisz klasyczną kawę, zalej ją gorącą wodą tak jak zwykle, ale pozbądź się fusów. W niektórych przepisach dobrze sprawdza się kawy rozpuszczalne.
Do przepisu na kawę mrożoną przydadzą Ci się kostki lodu, mleko, opcjonalnie cukier. Warto przygotować szklanki, najlepiej wcześniej włożone na chwilę do zamrażarki, aby się schłodziły. Aby mieć pewność, że kawa mrożona będzie miała
Sposób przygotowania kawy mrożonej wcale nie jest skomplikowany. Zobacz moje ulubione przepisy i wykorzystaj je wiosną oraz latem w ciepłe dni!
Klasyczna kawa mrożona – przepis
Do przygotowania tej kawy doskonale sprawdzi się klasyczna americano, espresso lub zaparzony tradycyjnie napój. Przepis nie jest skomplikowany, dlatego zrobisz go w kilka chwil!
- 300 ml ulubionej kawy, u mnie to kawa ziarnista Marila Crema
- 100 ml zimnego mleka
- opcjonalnie cukier brązowy
- garść kostek lodu
- Zaparz ulubioną kawę, najlepiej świeżo zmieloną z pomocą ekspresu lub kawiarki. Możesz też zrobić ją w sposób tradycyjny, pamiętaj jednak, żeby nie miała fusów.
- Połowę lodu, mleko, kawę i cukier umieść w blenderze i zmiksuj wszystkie składniki.
- Do wysokiego naczynia wsyp pozostałe kostki lodu i z wysoka wlej zmiksowany wcześniej napój.
- Gotowe!
Drugi sposób przygotowania bez blendera:
- Wlej kawę, mleko i wsyp cukier do wysokiej szklanki. Z pomocą spieniacza zmiksuj składniki w taki sposób, aby powstała pianka.
- Wrzuć kostki lodu i gotowe!
Grecka kawa frappe ze śmietaną
Frappe to grecka kawa mrożona z kawy rozpuszczalnej. Warto postawić na dobrej jakości produkt.
- 2 kopiaste łyżeczki kawy rozpuszczalnej, u mnie to Mokate Classic
- 150 ml mleka
- cukier brązowy według uznania
- garść kruszonego lodu
- bita śmietana do dekoracji
- Kawę rozpuszczalną wsyp do wysokiej szklanki. Zalej 50 ml wody i dodaj cukier, jeśli go używasz. Teraz z pomocą spieniacza zmiksuj składniki, żeby powstała pianka. Alternatywą dla tego rozwiązania jest umieszczenie kawy, wody i cukru w shakerze, a następnie kilka sekund potrząsania.
- Do zmieszanego napoju dodaj kruszony lód, a następnie wlej mleko. Wymieszaj. Udekoruj bitą śmietaną.
Kawa mrożona domowa z syropem waniliowym
Składniki na syrop waniliowy:
- ¾ szklanki wody
- ¾ szklanki cukru brązowego
- 1 łyżka pasty waniliowej albo wanilii
Składniki na kawę mrożoną:
- 250 ml kawy, u mnie to kawa ziarnista świeżo palona Turtle Brazylia
- 100 ml mleka
- 50 ml syropu waniliowego
- spora garść lodu kruszonego
- Podgrzej wodę i cukier w rondlu. Najlepiej na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, wtedy zmniejsz moc palnika, mieszaj cały czas. Tak przez kilka minut podgrzewaj syrop.
- Na koniec dodaj pastę waniliową albo świeżą wanilię. Wymieszaj dokładnie, zostaw do wystudzenia.
- Lód wsyp do wysokiej szklanki. Wlej kawę, mleko i syrop. Całość krótko wymieszaj albo zmiksuj z pomocą spieniacza.
Artykuł powstał we współpracy z marką Mokate.