Sezon na robienie zapasów na zimę trwa w najlepsze, dlatego podrzucamy Ci sprytny sposób na pasteryzację słoików, który znacznie usprawnia pracę. Zobacz, jak prawidłowo przeprowadzić pasteryzowanie w piekarniku.
Zacznijmy od podstaw, czyli kilka tipów na wyparzanie słoików i nakrętek
Zanim przyjdzie czas na pasteryzowanie w piekarniku zawekowanych dżemów czy ogórków, konieczne jest odpowiednie przygotowanie słoików i nakrętek. To bardzo ważny etap przygotowywania przetworów. Pomijany, może skutkować namnażaniem się bakterii wewnątrz słoika, a w efekcie psuciem się zamkniętego w nim jedzenia. Co zatem zrobić, by zminimalizować to ryzyko? Najpopularniejszą metodą jest wyparzanie słoików i nakrętek wrzątkiem. To skuteczny sposób, jednak są też inne. Inne metody wyparzania słoików to:
- Wyparzanie w zmywarce – włóż do zmywarki słoiki i nakrętki (nie umieszczaj w niej innych naczyń, nawet jeśli zostanie Ci wolne miejsce) i nastaw program zmywania, podczas którego woda jest podgrzewana do co najmniej 75 stopni Celsjusza. Pamiętaj, by nie dodawać detergentu.
- Wyparzanie w piekarniku – umieść słoiki na kratce w zimnym piekarniku i ustaw moc grzania na 100 stopni Celsjusza. Gdy piekarnik nagrzeje się do tej temperatury, wyłącz grzanie i wyjmij słoiki gdy nieco przestygną.
Twoje nakrętki przesiąkły zapachem poprzedniej zawekowanej potrawy? Nie musisz ich wyrzucać! Umieść je w garnku, zalej wodą i dodaj wyciśnięty z cytryny sok (użyj jednego owocu na około 2 litry wody). Całość zagotuj, a następnie odcedź nakrętki. Po tym zabiegu zapach powinien zniknąć. Pamiętaj jednak, by przed użyciem wyparzyć je w wodzie lub zmywarce.
Jakie przetwory można pasteryzować w piekarniku?
W zasadzie każde przetwory można pasteryzować w piekarniku. Ta metoda jest polecana do pasteryzacji:
- dżemów,
- ogórków (konserwowych i kiszonych),
- kompotów,
- soków,
- papryki konserwowej,
- musu z dyni itp.
Pamiętaj, że po pasteryzacji słoiki z przetworami należy umieścić w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, co wydłuży okres ich przydatności do spożycia. Koniecznie też od czasu do czasu kontroluj szczelność zamknięcia wieczek oraz stan potrawy – jeśli zauważysz oznaki psucia się jedzenia (np. pleśń), koniecznie wyrzuć całą zawartość słoika.
Jaka opcja grzania będzie najlepsza?
Czy pasteryzacja w piekarniku z termoobiegiem jest możliwa? Oczywiście! Jeśli jednak nie posiadasz takiej opcji, nie przejmuj się. Grzanie ustawione na tradycyjną opcję „góra/dół” również będzie odpowiednie. W takim przypadku należy ustawić nieco wyższą temperaturę, jednak o tym w dalszej części artykułu.
Zatem pasteryzacja w piekarniku z termoobiegiem czy bez? Obojętnie, w każdym ten proces zakończy się sukcesem, jeśli zostanie odpowiednio przeprowadzony. Zobacz, jak to zrobić.
W jakiej temperaturze przeprowadzić pasteryzowanie w piekarniku?
Pamiętaj, że jedzenie w słoikach, które jest pasteryzowane w piekarniku, nagrzewa się dłużej niż to, które pasteryzujemy w garnku z wodą. Temperatura wody, w której gotujemy przetwory, powinna wynosić około 100 stopni Celsjusza, a jak wygląda to w przypadku pasteryzacji w piekarniku? Ile stopni nastawić?
Nie ma tu jednakowej odpowiedzi, gdyż zalecana temperatura jest inna w przypadku pasteryzacji w piekarniku z termoobiegiem, a inna w przypadku braku tej funkcji. Zasada jest jednak prosta i zbliżona do tej, którą stosuje się podczas tradycyjnego wykorzystywania piekarnika – w przypadku użycia opcji termoobiegu temperatura powinniśmy ustawić niższą o 10-20 stopni temperaturę, niż w przypadku grzania „góra/dół”.
Standardowo przyjmuje się, że należy wstawić słoiki do zimnego piekarnika i nastawić grzanie „góra/dół” na 120-130 stopni Celsjusza. W przypadku użycia funkcji termoobiegu najlepiej jest, jeśli temperatura wynosi 110 stopni Celsjusza.
Jak długo pasteryzować słoiki w piekarniku?
Pasteryzowanie w piekarniku powinno trwać odpowiednią ilość czasu, by dania w słoikach mogły na długo zachować swoje właściwości. Pamiętaj, że czas pasteryzacji należy liczyć od momentu nagrzania się piekarnika (przypominamy: słoiki wkładasz do zimnej komory i dopiero wówczas ustawiasz grzanie).
Zatem jak długo pasteryzować w piekarniku przetwory? Wiele zależy od rodzaju przetworu. Przykładowo soki czy dżemy wystarczy pasteryzować przez około 20 minut (podkreślamy, 20 minut liczone od momentu nagrzania się piekarnika). Z kolei ogórki konserwowe wymagają już dłuższego czasu pasteryzacji i powinien on wynosić około 40 minut.
Ustawiając słoiki w piekarniku, zadbaj o to, by była między nimi wolna przestrzeń. Jeśli słoiki będą się dotykać, czas podgrzania ich zawartości może się wydłużyć.
Sprawdzanie skuteczności pasteryzacji
Gdy minie czas pasteryzacji, wyłącz grzanie piekarnika i delikatnie uchyl drzwiczki. Zostaw słoiki w środku jeszcze przez około 30 minut, a po tym czasie wyjmij je na blat (koniecznie użyj rękawic kuchennych). Gdy przetwory wystygną, sprawdź szczelność nakrętek – szczelnie zamknięte będą mieć wklęsłe wieczko.
Podziel się w komentarzu swoimi doświadczeniami z pasteryzacją słoików. Koniecznie daj znać, co myślisz o pasteryzacji w piekarniku – to ułatwienie czy utrudnienie? Zdania są podzielone, więc jesteśmy ciekawi Twojej opinii!