Lukier to ważny element wypieków, który dodaje im wyjątkowego smaku oraz ciekawego wyglądu. Jego przygotowanie jest przy tym niezwykle proste i wymaga użycia minimalnej ilości składników. Chcesz, aby Twoja lukrowa polewa wyszła idealnie? Wypróbuj sprawdzone przepisy.
Kilka słów o idealnym lukrze
Kluczem do przygotowania doskonałego lukru jest cukier puder. Możesz kupić gotowy produkt w sklepie lub samodzielnie zmielić kryształki na drobny puch. Bardzo ważna jest także kolejność dodawania składników. Na samym początku w misce należy umieścić komponenty sypkie, po czym następnie dokładać płynne produkty, zgodnie z przepisem.
Lukier z cukru pudru zrobiony na wodzie będzie zawsze półprzezroczysty, podczas gdy przygotowany z użyciem jajka lub mleka – biały. W zależności od pożądanego efektu, możesz wzbogacić go kolorowym barwnikiem spożywczym bądź olejkiem waniliowym. Poniżej czekają na Ciebie najlepsze przepisy na lukrowe polewy.
Prosty lukier z cukru pudru
Planujesz przygotować tradycyjny lukier z cukru pudru? Będzie potrzebować szklankę zmielonego na pył cukru oraz 2-3 łyżki wody. Przesiany przez sitko cukier puder umieść w misce, a następnie dolej wodę. Za pomocą łyżki starannie ucieraj składniki, aż powstanie jednolita masa. Możesz zacząć dekorować nią ciasta lub ciasteczka. Jeśli chcesz, by polewa była nieco bardziej płynna, zastosuj odrobinę więcej wody. Zawsze trzeba ją dostosowywać do konsystencji. Gęsta powinna przypominać kwaśną śmietanę, dobrze wygląda na wypiekach, a rzadsza wersja będzie idealna m.in. do pączków.
Prosty lukier z cukru pudru szybko robi się twardy, więc od razu po przygotowaniu, trzeba go nałożyć na ciasto, pączki czy babeczki.
Lukier z dodatkiem cytryny
Lubisz, gdy polewa ma bardziej wyrazisty i odświeżający smak? Przygotuj lukier cytrynowy! W tym celu przyszykuj sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz jedną szklankę cukru pudru. Podgrzej sok, aż będzie gorący, po czym stopniowo dodawaj cukier, nieustannie mieszając całość łyżką. Zastosuj tyle pudrowego proszku, aż uzyskasz pożądaną konsystencję polewy. W miarę stygnięcia cytrynowy lukier będzie stawał się coraz gęstszy – wykorzystaj go więc, zanim przestanie być płynny. W razie potrzeby możesz także ponownie go podgrzać, dzięki czemu polewa znów będzie bardziej lejąca.
Sprawdź: Ciasto z bananami bez pieczenia (banoffee pie)
Lukier królewski
Godną uwagi propozycją będzie także lukier królewski. Jak sama nazwa wskazuje, jest on wzbogaconą wersją tradycyjnej pudrowej polewy, która zachwyca swoim smakiem i konsystencją.
Aby go przygotować, będziesz potrzebować:
- 1 białko jajka,
- 100 gram cukru pudru,
- jedno opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- łyżkę wody bądź soku z cytryny.
Białko wbij do miski, dodaj oba rodzaje cukru. Miksuj wszystko, aż powstanie gładka masa, pod koniec dolewając łyżkę wody lub soku z cytryny.
Lukier mleczny
Aby lukier posiadał piękny kolor, możesz przygotować polewę na bazie mleka. Dzięki temu nie będzie ona przezroczysta, lecz biała – wspaniale dekorując wszystkie wypieki. Do miski wlej 3 łyżki mleka oraz dodaj 8 łyżek cukru pudru. Mieszaj całość dokładnie, rozcierając masę o brzegi naczynia. Gotowa polewa powinna posiadać gęstość gorącego budyniu – jeśli będzie zbyt rzadka, możesz dodać jeszcze 1 lub 2 łyżki cukru pudru.
Domowy lukier to niezastąpiony dodatek do różnego rodzaju wypieków. Wypróbuj powyższe przepisy i przekonaj się, że jego przygotowanie jest dziecinnie proste i wyjątkowo szybkie.
Źródło zdjęcia: Freepik