Piernikowy zapach, który unosi się w domu to coś cudownego! A kiedy możemy jeszcze wypić gorącą kawę piernikową, która rozgrzewa i jest po prostu pyszna, czujemy magię grudnia. Ostrzegam, jest uzależniająca! No i nie warto przesadzać z jej ilością, bo trochę kalorii ma…
Przepis na kawę piernikową
Najprostsza kawa piernikowa to napój, który przygotujesz ekspresowo. Podane składniki są na dwa kubki, ja przygotowałam jeden w dość dużym szklanym naczyniu. To świetna alternatywa dla gorącej czekolady w okresie jesienno-zimowym.
Składniki:
- 300 ml zaparzonej, gorącej kawy (może być rozpuszczalna albo zwykła, jednak wtedy najlepiej pozbyć się fusów),
- 200 ml mleka,
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1 łyżka kakao,
- bita śmietana (opcjonalnie),
- cukier (opcjonalnie, choć kawa wcale nie jest sama w sobie słodka).
- Do kawy dodaj przyprawę do piernika oraz łyżkę kakao. Dokładnie wymieszaj. W tym czasie możesz też dodać cukier. Jeśli nie lubisz, kiedy w gorącym napoju są jakieś drobne paproszki, przelej kawę piernikową przez sitko, prosto do kubka albo filiżanki.
- Następnie dodaj mleko. Jeśli masz ochotę, możesz je wcześniej podgrzać i spienić.
- Aby kawa piernikowa wyglądała pięknie, a dodajesz zwykłe mleko, możesz teraz ją spienić (tak, kawę razem z mlekiem), trzymając spieniacz dość wysoko. Powstanie fajna pianka.
- Kawę możesz też urozmaicić bitą śmietaną i posypką.
Inne pomysły na kawę piernikową
Ciekawym sposobem na urozmaicenie kawy jest podgrzanie wcześniej mleka z przyprawami, aby było aromatyczne. Później, trzeba je przelać przez sitko i dodać do zaparzonej kawy.
Przepis na kawę piernikową z cynamonem
Składniki:
- 300 ml zaparzonej kawy,
- 200 ml mleka,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 3 goździki,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu.
Przygotowanie:
- Mleko zagotuj z przyprawami.
- Do zaparzonej kawy dodaj mleko, wlej je przez sitko, aby przyprawy nie pływały.
- Jeśli lubisz, dodaj cukier.
- Udekoruj według uznania!
Do mleka możesz też dodać: mielony imbir, mielony cynamon i mieloną gałkę muszkatołową.