Kawa piernikowa – przepis i inspiracje

Kawa piernikowa - przepis i inspiracje

Piernikowy zapach, który unosi się w domu to coś cudownego! A kiedy możemy jeszcze wypić gorącą kawę piernikową, która rozgrzewa i jest po prostu pyszna, czujemy magię grudnia. Ostrzegam, jest uzależniająca! No i nie warto przesadzać z jej ilością, bo trochę kalorii ma…

Przepis na kawę piernikową

Najprostsza kawa piernikowa to napój, który przygotujesz ekspresowo. Podane składniki są na dwa kubki, ja przygotowałam jeden w dość dużym szklanym naczyniu. To świetna alternatywa dla gorącej czekolady w okresie jesienno-zimowym.

Składniki:

  • 300 ml zaparzonej, gorącej kawy (może być rozpuszczalna albo zwykła, jednak wtedy najlepiej pozbyć się fusów),
  • 200 ml mleka,
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka kakao,
  • bita śmietana (opcjonalnie),
  • cukier (opcjonalnie, choć kawa wcale nie jest sama w sobie słodka).
  1. Do kawy dodaj przyprawę do piernika oraz łyżkę kakao. Dokładnie wymieszaj. W tym czasie możesz też dodać cukier. Jeśli nie lubisz, kiedy w gorącym napoju są jakieś drobne paproszki, przelej kawę piernikową przez sitko, prosto do kubka albo filiżanki.
  2. Następnie dodaj mleko. Jeśli masz ochotę, możesz je wcześniej podgrzać i spienić.
  3. Aby kawa piernikowa wyglądała pięknie, a dodajesz zwykłe mleko, możesz teraz ją spienić (tak, kawę razem z mlekiem), trzymając spieniacz dość wysoko. Powstanie fajna pianka.
  4. Kawę możesz też urozmaicić bitą śmietaną i posypką.

Inne pomysły na kawę piernikową

Ciekawym sposobem na urozmaicenie kawy jest podgrzanie wcześniej mleka z przyprawami, aby było aromatyczne. Później, trzeba je przelać przez sitko i dodać do zaparzonej kawy.

Przepis na kawę piernikową z cynamonem

Składniki:

  • 300 ml zaparzonej kawy,
  • 200 ml mleka,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 3 goździki,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotuj z przyprawami.
  2. Do zaparzonej kawy dodaj mleko, wlej je przez sitko, aby przyprawy nie pływały.
  3. Jeśli lubisz, dodaj cukier.
  4. Udekoruj według uznania!

Do mleka możesz też dodać: mielony imbir, mielony cynamon i mieloną gałkę muszkatołową.

Spodobało się? Podziel się z innymi:
  
  
    
Dom to moje główne centrum dowodzenia! Tutaj pracuję w content marketingu, tworzę obrazy z chrobotka reniferowego, gotuję, oglądam seriale oraz spełniam kreatywne aranżacyjne pomysły. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie i obserwując mieszkańców. Skąd pomysł na Rozdomowioną? Gdy miałam 18 lat zamieszkałam sama i od tamtej pory wyrobiłam sobie wiele organizacyjnych nawyków. Mam nadzieję, że je wykorzystasz, aby przyjemniej i sprawniej dbać o dom!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top