Kurczak z brokułem, tortellini i jogurtem

Witaj w kulinarnym świecie harmonii smaków! Przedstawiam przepis na wyjątkowe danie, które zachwyci Twoje kubki smakowe, Kurczak z brokułem, tortellini i jogurtem. Połączenie soczystych kawałków kurczaka, delikatnego brokuła i aromatycznych tortellini, podane z jogurtem z koperkiem, stworzy niezapomnianą ucztę dla zmysłów.

Soczysty kurczak z tortellini, chrupiącym brokułem i jogurtem

Witaj! Dziś chciałabym podzielić się z Tobą niezwykłym przepisem na danie, które rozbudzi Twoje kubki smakowe i zaskoczy harmonią smaków. Nasza kulinarna podróż obejmuje soczyste kawałki kurczaka, delikatne tortellini, chrupiący brokuł i aromatyczną cebulkę, które połączą się w jednym smakowitym daniu.

Na główną rolę wybieramy filety z kurczaka, które po pokrojeniu w kostkę ożywimy mieszanką przypraw: papryką słodką, suszoną natką pietruszki, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Ta magiczna kompozycja nada naszym mięsnym kawałkom wyjątkowego smaku.

Tortellini, przygotowujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, dodając do gotującej się wody świeże różyczki brokuła na kilka minut przed ich wyjęciem. To połączenie sprawi, że nasze danie nabierze nie tylko smakowitą teksturę, ale także wzbogaci je o zdrowe nuty.

Cebula, podsmażona na aromatycznej oliwie, staje się tłem dla intensywności pozostałych składników, dodając subtelnej słodyczy i głębokości smaku. Finalnym akcentem jest jogurt grecki, który wraz z posiekanym koperkiem nadaje potrawie świeżości i delikatności.

Wspólnie te składniki tworzą prawdziwie wyjątkowe danie, które podkreśla różnorodność smaków i zachwyca swoim kulinarnym bogactwem. Gotowy na kulinarną podróż, która rozbudzi Twoje zmysły? Smacznego!

>> Sprawdź też: Makaron z kurczakiem i brokułami – przepis

Kurczak z brokułem, tortellini i jogurtem- przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie tortellini
  • 1 brokuł
  • 500 g filetów z kurczaka
  • cebula
  • oliwa do smażenia
  • 300 g jogurtu typu greckiego
  • posiekany koperek świeży
  • przyprawy: papryka słodka w proszku, suszona natka pietruszki, czosnek granulowany, sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Tortellini przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Kilka minut przed wyciągnięciem (3-4) włóż podzielonego na różyczki brokuła. Całość gotuj, a następnie odcedź. 
  2. Filety z kurczaka pokrój w kostkę. Posól i popieprz z każdej strony. Dopraw papryką słodką, natką pietruszki, czosnkiem granulowanym. 
  3. Cebulę posiekaj drobno.
  4. Na oliwie podsmaż cebulkę, aż zmięknie. Dodaj wtedy kurczaka i całość smaż, mieszając od czasu do czasu. Dodaj brokuły i tortellini. Całość podsmażaj kilka minut. Posól i popieprz, jeśli jest taka potrzeba.
  5. Jogurt naturalny wymieszaj z posiekanym świeżym koperkiem. 
  6. Przełóż składniki z patelni, do dużej miski, odsączając tłuszcz, wlej jogurt naturalny z koperkiem i dokładnie wymieszaj. Jeśli gotujesz na dwa dni, to wrzuć tylko połowę składników do miski. 
  7. Podawaj na głębokim talerzu.
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!