Bułeczki z kurczakiem, serem, kapustą pekińską i sosem majonezowo-ogórkowym

Zapraszam Cię na kulinarną wyprawę! Dziś na blogu odkryjemy przepis na bułeczki z kurczakiem, serem, kapustą pekińską i sosem majonezowo-ogórkowym. To połączenie aromatyczne, które przeniesie Twoje podniebienie w świat wyjątkowych i niecodziennych smaków. Wyruszmy w tę kulinarną podróż!

Poznaj nowy przepis na bułeczki

Witaj na moim blogu, dzisiaj chciałabym zaprezentować Ci niezwykłe bułeczki z kurczakiem, serem, kapustą pekińską i sosem majonezowo-ogórkowym. To danie to prawdziwa uczta dla podniebienia, a każdy składnik odgrywa swoją wyjątkową rolę.

Początek naszej kulinarnej podróży stanowią bułeczki, które pełnią rolę solidnej struktury dla reszty smaków. Delikatne i puszyste, stanowią idealną bazę dla pozostałych składników, które połączą się w jednym aromatycznym daniu. Kurczak, w postaci soczystych kawałków, z dodatkiem żółtego sera, stworzą idealny duet.

Kapusta pekińska, nada daniu chrupkości i świeżości. Jej rola jest niebagatelna, dodając kontrast i równowagę do kompozycji smakowej. Cebula, lekko podsmażona z odrobiną oliwy, wprowadza do dania nutę słodyczy, tworząc harmonię smaków.

Ostatnim, ale nie mniej istotnym akcentem jest sos majonezowo-ogórkowy, który łączy w sobie majonez, ketchup, musztardę i kiszone ogórki. To połączenie, będzie idealnym zwieńczeniem tego dania i jednocześnie, nada mu mocniejszego charakteru.

Bułeczki z kurczakiem, serem, kapustą pekińską i sosem majonezowo-ogórkowym to pozycja, której koniecznie musisz spróbować, sprawdzą się także świetnie, jako danie na spotkania z rodziną lub znajomymi. Smacznego!

>> Zobacz też: Kurczak z brokułem, tortellini i jogurtem

Bułeczki z kurczakiem, serem, kapustą pekińską i sosem majonezowo-ogórkowym — przepis

Składniki:

  • 6 bułeczek (może być pita, tradycyjna kajzerka, bagietka, mała bułeczka typu bao)
  • 6 plasterków sera żółtego
  • 500 g filetów z kurczaka
  • kapusta pekińska
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka cukru (można pominąć)
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ogórki kiszone
  • opcjonalnie odrobina sosu sojowego
  • tłuszcz do smażenia kurczaka
  • przyprawy: 2 łyżeczki przyprawy gyros, papryka słodka w proszku, suszona natka pietruszki, czosnek granulowany, sól i pieprz

Przygotowanie: 

  1. Zacznij od przygotowania kapusty pekińskiej. Umyj ją pod bieżącą wodą, osusz, a następnie posiekaj drobno. Przełóż do miski. Wlej oliwę, dopraw solą i cukrem. Zamieszaj i zostaw tak na godzinę, aby zmiękła.
  2. Filety z kurczaka pokrój dość drobno. Posól i popieprz. Dopraw przyprawą gyros, papryką słodką w proszku, natką pietruszki, czosnkiem granulowanym. Wymieszaj i zostaw na 10 minut.
  3. Po tym czasie rozgrzej patelnię i podsmaż kurczaka z każdej strony, co jakiś czas mieszając. Odstaw.
  4. Majonez wymieszaj z ketchupem i musztardą. Posiekaj drobno ogórki kiszone albo zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Cebulę również pokrój drobno. Dodaj ogórki i cebulę do przygotowanego sosu majonezowego. Jeśli chcesz, aby był słodszy, dodaj odrobinę sosu sojowego. Posól i popieprz, zamieszaj.
  5. Przygotuj teraz bułeczki. Z kajzerek odkrój górę i zrób wgłębienie, aby zmieścić farsz. Bagietki możesz przekroić wzdłuż, podzielić na 6 równych części i tak zostawić. Pitę możesz przeciąć i rozłożyć albo pozostawić w całości. 
  6. Każdą z bułeczek podpiecz w 180 stopniach Celsjusza z plasterkiem sera na wierzchu. Wystarczy 5-10 minut do roztopienia się sera.
  7. Na bułeczce z serem rozsmaruj sos, dodaj miękką kapustę pekińską i ułóż kurczaka. Gotowe!
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!