Na czym podawać przekąski, aby wyglądały elegancko?

Przekąska to niewielki posiłek pomiędzy głównymi daniami, często mylony z przystawką. Ma na celu zaspokojenie niewielkiego głodu, stąd powinno być jej stosunkowo dużo. Jest chętnie serwowana na różnego rodzaju przyjęciach, urozmaicając podstawowe menu. Aby jednak wyglądała elegancko, konieczna jest jej odpowiednia oprawa. Na czym podawać przekąski podczas imprez lub chwil spędzonych w gronie najbliższych?

Naczynia do podawania przekąsek

Bez względu na okazję, „coś na ząb” między posiłkami warto serwować w estetyczny sposób. Dzięki temu nawet stosunkowo prosta zagryzka będzie prezentować się – i smakować – lepiej. Jak podawać przekąski? Możesz sięgnąć po różnorodne naczynia: salaterki, półmiski czy tace. Wskazane jest przygotowanie przynajmniej kilku odmiennych propozycji, które zaspokoją indywidualne gusta poszczególnych osób.

Drewniane deski to bardzo dobry pomysł na podanie przekąsek. Możesz postawić na prostokątne albo okrągłe. Alternatywą są klasyczne talerze ceramiczne albo szklane tace. Ostatnio modne są też piękne, szlachetne kamienie, np. marmurowe półmiski do serwowania przekąsek.

podawanie przekąsek

Propozycje serwowania małych zagryzek

Ciekawym pomysłem jest podanie zakąsek na kilku małych, ustawionych obok siebie talerzykach lub w miseczkach. Umieszczone w nich produkty można posegregować pod względem kolorystyki, formy czy smaku. Warto wyposażyć się w oryginalne naczynia, które korzystnie wpłyną na wizualny efekt zaserwowanych przekąsek. Jeśli nie chcesz rozbudowywać swojej zastawy, wykorzystaj kieliszki lub pucharki do lodów.

Szklanki są świetnym sposobem na porcjowanie sałatki, która może być doskonałą przekąską przed lub po daniu głównym.

podawanie przekąsek w szklankach

W podłużnych salaterkach możesz podawać oliwki i pomidorki koktajlowe, natomiast na płaskich, kwadratowych lub prostokątnych talerzykach – koreczki lub tarty na słodko i na słono.

Sposób podawania większych przekąsek

Na czym podawać przekąski w większym rozmiarze? Kolorowe kanapki, sery i wędliny będą pięknie prezentować się na drewnianej desce, a pokrojone w paski warzywa – na okrągłym talerzu, na środku którego umieścisz miseczkę z pysznym dipem paprykowym lub czosnkowym. Nie zapomnij o odpowiednich dekoracjach z liści sałaty, szczypiorku czy natki pietruszki.

Większe przekąski na zimno, takie jak nuggetsy, możesz ułożyć na okrągłym talerzu. Na samym środku łatwo umieścisz sos lub ketchup.

nuggetsy

Pomysły na serwowanie słodkich zagryzek

Planujesz przygotować słodkie desery? Umieść je na paterze lub okrągłym talerzu w centralnym miejscu blatu. Ich zdrową alternatywę – czyli owoce – ułóż w drewnianej misce lub ozdobnym, metalowym koszyczku. Ostateczny wygląd Twojego stołu z przekąskami zależy wyłącznie od Twojej fantazji i rodzajów przygotowanych zagryzek.

Jak podawać przekąski?

Przekąski możesz serwować na ciepło lub na zimno. Z uwagi na fakt, iż są one często podawane w formie szwedzkiego stołu, a tym samym konsumowane na stojąco – powinny być poręczne i łatwe do zjedzenia. Obecnie wiele osób stosuje zróżnicowane diety – warto zatem przygotować zagryzki wegańskie, wegetariańskie czy bezglutenowe. Jeśli na Twoim stole goszczą ciężkie i tłuste przekąski, podaj do nich odpowiedni trunek, który pomoże w ich trawieniu. Smażone i pieczone mięsa będą dobrze komponować się z niezbyt kwaśnym winem, podczas gdy duszone warzywa – z cierpkimi alkoholami.

Przed podaniem zdecyduj też, czy do przekąsek potrzebne są talerze, czy może wystarczą serwetki i wykałaczki.

Przekąski to propozycja idealna na wiele okazji. Spotkanie z przyjaciółmi, wieczór filmowy z rodziną czy kameralna, firmowa impreza staną się znacznie bardziej udane, gdy zadbasz o podanie pysznych, zróżnicowanych zagryzek. Stosując się do powyższych rad bez trudu dopasujesz odpowiednie naczynia do ich serwowania, nadając szwedzkiemu bufetowi elegancki wygląd.

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!